De beide electrocarren, en een paar van hun bestuurders. Foto: Henri Walterbos
De beide electrocarren, en een paar van hun bestuurders. Foto: Henri Walterbos

Electrocarren Groenlo en Lichtenvoorde 1 jaar

Algemeen

'Je krijgt soms de gehele levens-geschiedenis van mensen te horen'

Door Henri Walterbos

GROENLO/LICHTENVOORDE - Een jaar geleden werden ze gelijktijdig geïntroduceerd. De electrocarren in Groenlo en Lichtenvoorde. Staat de electrocar in Groenlo bij verzorgingshuis De Molenberg, een locatie van Marga Klompé, in Lichtenvoorde is Careaz Antoniushove de standplaats. Beide vervoersmiddelen zijn mede mogelijk gemaakt door een donatie van het Oranje Fonds en een subsidie van de gemeente Oost Gelre. In Groenlo kwam hier nog een bijdrage van de Vrienden van de Molenberg bij, de Lichtenvoordse electrocar werd geschonken door State of Art.

De laagdrempelige vervoersvoorziening voorziet in een grote behoefte. "Het is voor minder mobiele inwoners, binnen een straal van vijf kilometer vanaf de standplaats. Ze kunnen hiermee op een eenvoudige wijze naar de markt, familie, fysiotherapie, huisarts of supermarkt. Het is fijn dat mensen hun alledaagse bezoekjes weer kunnen brengen, zonder afhankelijk te zijn van mantelzorgers en het helpt hen om hun sociale contacten te onderhouden. Dat was de bedoeling, maar in de praktijk gaat dit ook zo", vertelt Mireille Wopereis, coördinator informele zorg Careaz, tevens projectleider electrocar Lichtenvoorde. "Het is fijn dat mensen die thuis wonen bijvoorbeeld hun partner in het verzorgingshuis kunnen bezoeken, zonder afhankelijk te zijn van hun kinderen."
"Het is leuk dat sommige mensen nu tussen de middag bij De Molenberg of Antoniushove mee kunnen eten omdat ze vervoer hebben. Dat samen eten is zo fijn voor ze", weet Carla Adema-Walterbos van de Molenberg.

Pieken
"Na een jaar kunnen we gerust zeggen dat we het aardig op de rit hebben. Mensen moeten je eerst weten te vinden, maar dat is aardig gelukt", kijkt Mireille terug. "Soms moet je zelfs al 'nee' verkopen", vult André Weelink, chauffeur bij Careaz, aan. "We hebben diverse pieken op een dag. Sommige afspraken staan al een tijdje vast. De vaste ritten nemen steeds meer toe, waardoor je minder flexibel wordt", weet Huub Adema, chauffeur in Lichtenvoorde en invaller in Groenlo. "Soms moeten mensen eerst vragen wanneer de electrocar beschikbaar is, daarna pas de afspraak met bijvoorbeeld de kapper of fysio maken." Dezelfde ervaringen heeft Josefien Adema - te Brake, chauffeur Molenberg. "De mensen die vaker meegaan weten het inmiddels al precies." Passagiers betalen na afloop van de rit een vrijwillige bijdrage aan de chauffeur die ten goede komt aan onderhoud van het voertuig.

Ook voor jongeren
"De voorziening is niet alleen voor ouderen. Ook als je als jongere met je voet in het gips zit en je moet naar de dokter of fysio kun je er gebruik van maken. Het is voor iedereen", benadrukt Yvonne Tiggeloven van dagcentrum De Molenberg en coördinator van de chauffeurs van de electrocar. "Dat we de straal van vijf kilometer aanhouden heeft te maken met de capaciteit van de accu's."
"Je kunt met een volle accu 48 kilometer rijden", testte Adema de Lichtenvoordse car.

Verhalen
De chauffeurs voeren de ritten met veel plezier uit. "Je bouwt al heel snel een band op. Je krijgt soms de gehele levensgeschiedenis van mensen te horen. Je moet ook vaak mee naar binnen om te helpen, omdat mensen al licht dementerend zijn. Je moet ze op de plek brengen, anders gaat het soms niet goed. Omdat ik een keer te vroeg was om kaarters op te halen bij mijn laatste rit die dag moest ik zelfs nog een potje mee kaarten", lacht Huub, die het soms ook wel lastig vindt. "Het is meer dan alleen maar rijden van A naar B. Er komt meer bij kijken. Soms moet je beslissen dat mensen vanwege hun geestelijke en/of lichamelijke gesteldheid niet meer mee kunnen en dat is best heftig. Toch proberen we er alles aan te doen om mensen zo lang mogelijk mee te nemen."

Ontheffing
Groenlo en Lichtenvoorde kennen beide enorm bevlogen chauffeurs en men wil graag aan wensen tegemoetkomen om mensen optimaal te kunnen bedienen. "In Groenlo kunnen we met de electrocar het kerkhof op zodat mensen echt even bij hun dierbare kunnen zijn", vertelt Yvonne. "We zijn nu bezig ook de Halve Maan op te kunnen, met ontheffing. Dat is zo mooi daar met die kleindieren en het kinderparadijs." In beide plaatsen neemt de vraag naar ritjes toe. "Hier komen steeds meer vragen, ook voor de zaterdag en we gaan kijken of we daar in de toekomst iets mee kunnen gaan doen", aldus Mireille Wopereis. "Het hangt ook van de mogelijkheden en het aantal chauffeurs af."

Mensen die gebruik willen maken van de electrocar kunnen zich in verbinding stellen met de dienstdoende chauffeur, die de electrocar-telefoon bij zich heeft. Maandag tot en met vrijdag, van 8.30 tot 17.00 uur kan de electrocar gereserveerd worden. Tussen de middag staan de carren een uurtje aan de oplader. Het telefoonnummer voor Lichtenvoorde is 06-2215 4721, voor Groenlo 06 – 57 98 81 83. Beide locaties kunnen nog wel chauffeurs gebruiken om iets ruimer in het jasje te zitten.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant