Foto:

Realistisch scenario bij ABWC brandweerwedstrijd Lichtenvoorde

LICHTENVOORDE - Brandweer Lichtenvoorde organiseerde afgelopen zaterdag de ABWC brandweerwedstrijden, de provinciale wedstrijden in de klasse TS-HD.

Deelnemende ploegen doorlopen een vooraf bedacht scenario van een incident. Het ging om een brand in een opslagloods voor bouwmaterialen. Men hoorde het slachtoffer roepen maar deze was vanaf de buitenzijde niet te redden.

In totaal gingen tien ploegen met elkaar de strijd aan voor een plek in de gewestelijke ronde. Daarvan gaan later de beste ploegen weer door naar de landelijke finale. Tien korpsen uit verschillende regio's kregen hiervoor een zeer uitdagend scenario voorgeschoteld. Het korps dat het meest veilig, effectief en snel het incident wist af te ronden, won de wedstrijd. Hiervoor werd een oefening uitgezet bij het oude eierpakhuis aan de Raadhuisstraat te Lichtenvoorde. De wedstrijden vonden plaats vanaf 07.45 tot ongeveer 17.30 uur. Post Heteren van Brandweer Gelderland Midden behaalde de eerste plaats, de tweede plaats was voor post Gameren van veiligheidsregio Gelderland Zuid en uit dezelfde regio werd post Asperen (Lingewaal Noord) derde. Kijk voor meer foto's op www.elna.nl.


Wisselende reacties op 'IkPas'

ZIEUWENT/GROENLO-Het zit erop voor de deelnemers aan 'IkPas'. Vanaf Aswoensdag, de dag na carnaval, 40 dagen zonder alcohol. Maandagmorgen troffen deelnemers een certificaat aan in hun mailbox. Maakte het college vooraf bekend hieraan deel te nemen, al snel volgden Michiel Krabbenborg (sportambtenaar gemeente Oost Gelre, tevens aanvoerder RKZVC 1) en RKZVC-voorzitter Johnny Cuppers, en gingen ook zij de uitdaging aan. Hoe kijken ze hierop terug? Heeft het iets met hun bewustwording gedaan, gaan ze hun alcoholgebruik aanpassen? We vroegen het wethouder Bart Porskamp en beide RKZVC-boegbeelden.

Door Henri Walterbos

Goed bevallen
Bart Porskamp: "De deelname is mij goed bevallen. De 40 dagen zijn naar mijn mening snel voorbijgegaan. Zelf heb ik geen moeilijke momenten gehad, ook niet op een verjaardag of na een voetbalwedstrijd in de kantine. Mijn vrienden en teamgenoten wisten ook allemaal dat ik meedeed. Ze gingen dus ook niet 'zeuren' als ik een frisje dronk. Lichamelijk heb ik gemerkt dat ik wel wat fitter ben dan als ik de afgelopen periode wel alcohol had gedronken. Zeker bij de momenten met weinig slaap merk je wel dat je fitter bent als je in zo'n periode geen alcohol drinkt. Ik ga met momenten wel gewoon weer lekker een biertje drinken, maar wellicht drink ik dan nog wel eerst een extra frisje in plaats van direct een biertje. Met mate kan je namelijk in mijn ogen gewoon lekker een biertje (of iets anders) blijven drinken."

Probleemloos
Johnny Cuppers: "Ik heb het redelijk probleemloos volgehouden. Waar je tegenaan loopt is de soms meewarige blik van medemensen als je een alcoholvrij biertje bestelt. Dat kwam op diverse feestjes en gelegenheden voor. 'Hoe lang moet je nog?' was een veel gestelde vraag. 'Ik moet niks', was mijn standaard antwoord. Van alle voordelen die je worden voorgespiegeld heb ik in elk geval niks gemerkt. Ik sliep al goed, voelde me toch al fit, geld heb ik er niet mee bespaard want die alcoholvrije biertjes zijn best behoorlijk prijzig en afgevallen ben ik ook niet. Al leek dat laatste wel het geval, totdat ik in de gaten kreeg dat er een verschil van 1,5 kg zat tussen vrijdagavond of zaterdagmorgen wegen. Ik ben er ook minder van gaan fietsen. Dit komt omdat ik de auto niet hoefde te laten staan. Dat was wel lekker gemakkelijk deze 40 dagen. Niet in dat koude weer na een vergadering op het fietsje terug naar 'het Brook' hoeven fietsen maar lekker in de warme auto. Resumerend vrees ik dan ook dat 'IkPas' er niet voor heeft gezorgd dat ik geheelonthouder ben geworden. Misschien maar goed ook, want ik geloof dat ik op sommige feestjes toch wat chagrijnig was. Sorry nog daarvoor, aan allen die het aangaat. Oh ja, en ik heb altijd gedacht dat de vastenperiode 40 dagen was. Van Aswoensdag tot Pasen. Maar dat blijkt ook niet te kloppen."

Michiel Krabbenborg heeft soortgelijke ervaringen als Cuppers: "Ik kijk er positief op terug, heb het als een goeie periode ervaren, waarin je toch wel wat bewustwording krijgt over het feit dat je 40 dagen geen alcohol drinkt. Het is opvallend hoe vaak je bij een gelegenheid van vrienden of anderen een biertje aangeboden krijgt. Normaal zou je die accepteren. Nu ik die weigerde krijg je er vragen over. Over het algemeen reageert iedereen daar behoorlijk positief op. Ik vond het niet moeilijk het bier in de meeste gevallen te laten staan. Het was een stukje mindset en 40 dagen zijn dan ook te overzien. Ik ben wel blij dat ik straks weer gewoon een keuze heb tussen twee mogelijkheden. Niet drinken of wel drinken. Zowel lichamelijk als mentaal heb ik geen positieve voordelen ervaren. Ik voel me even fit als hiervoor, ik slaap even goed, ben niet afgevallen. Wat dat betreft had het geen extra voordelen voor mij. Dat maakt het voor mij dan ook minder de moeite waard. Op mijn eigen verjaardag had ik er ook geen problemen mee. Weinig momenten gehad dat ik baalde dat ik niet mocht drinken. Er zijn trouwens ook goede varianten op 0.0% bier, waardoor je ook andere dingen gaat uitproberen. Ik schat dat ik mijn drankgebruik niet grondig ga aanpassen en het weer oppak zoals ik hiervoor al deed. Gewoon met mate, en genieten van het leven. Met een biertje, en wellicht in de toekomst ook soms zonder biertje. Wat wel een keer een groot voordeel was dat het op een zondagmorgen een keer flink aan het waaien was. Dan ga ik met de fiets naar het voetbalveld, omdat ik de keuze heb een biertje te drinken. Deze keer heb ik de auto gepakt, omdat ik toch niet dronk. Het is in ieder geval wel aan te raden het zelf een keer te proberen om het te ervaren, maar voor mezelf gaat het geen opvolging krijgen."

Meer berichten