Bert Wagendorp. Foto: PR
Bert Wagendorp. Foto: PR

Debatavond Kringlooplandbouw in Achterhoek

Algemeen

Debatavond Kringlooplandbouw Achterhoek

VORDEN - In zaal De Soos van het Kulturhus in Vorden vindt op woensdag 15 mei van 19.30 tot 21.45 uur een avond plaats met als onderwerp 'Kringlooplandbouw in de Achterhoek'. De zaal gaat om 19.00 uur open. Landbouw speelt in ons land al sinds lange tijd een belangrijke rol. De Nederlandse agrarische sector wordt internationaal hoog aangeschreven als het gaat om efficiëntie en productkwaliteit. Maar of deze ook duurzaam is? En wat houdt dat laatste eigenlijk in? Daar wordt verschillend over gedacht. Eind 2018 heeft minister Carola Schouten zich geschaard achter de zogenaamde 'kringlooplandbouw' en momenteel is dit een actueel onderwerp. Op deze avond zullen onder meer Dick Looman, Anton Stortelder en Bert Wagenvoort spreken. Het programma omvat diverse inleidingen over kringlooplandbouw, gevolgd door een pauze en een forumdiscussie.


Verhalenproject:
Stemmen van Een nieuwe Tijd

ACHTERHOEK - Op woensdag 8 mei houdt Erfgoed Gelderland de inspiratiebijeenkomst van het verhalenproject Stemmen van Een nieuwe tijd. Een ieder met interesse in de geschiedenis van de Achterhoek en/of de wederopbouwperiode is van harte welkom om de bijeenkomst in het Erfgoedcentrum Achterhoek Liemers in Doetinchem bij te wonen.

Stemmen van een nieuwe tijd is het verhalentraject van Een nieuwe tijd! Wederopbouw in de Achterhoek. Dit project is opgezet voor en door elf gemeenten in de Achterhoek. Doel is het bijzondere erfgoed uit de wederopbouwperiode dat deze regio bezit onder de aandacht te brengen. Het wordt een project waarin de verhalen en de tijdsgeest van deze periode centraal staan, maar waar ook de verbinding met het heden gezocht wordt. Verhalen van toen zijn inspiratie voor nu!
Om verhalen uit deze periode vast te leggen wordt gebruik gemaakt van oral history. Tijdens Stemmen van Een nieuwe tijd worden uit de hele Achterhoek lokale geschiedverhalen verzameld. Deze verhalen laten zien hoe leven in de Achterhoek in de naoorlogse jaren eruit zag. We vragen inwoners, historische verenigingen en andere geïnteresseerden om hun ervaringen en kennis te delen.

Op 8 mei vragen we de aanwezigen mee te denken over de inhoudelijke invulling van het project. Welke thema's en verhalen uit uw regio mogen absoluut niet ontbreken? Welke plekken, gebeurtenissen en personen komen bij u op als u aan de Achterhoekse wederopbouwperiode denkt? We hebben uw hulp nodig bij het verzamelen en optekenen van verhalen! Tijdens de bijeenkomst zal Annegreet van Bergen (auteur Gouden jaren) ter inspiratie vertellen over het (dagelijks) leven tijdens de wederopbouw.

Wie wil meehelpen, is van harte welkom op de inspiratiebijeenkomst, waarvoor men zich kan aanmelden bij Tim Stapel (t.stapel@erfgoedgelderland.nl). Ook voor meer informatie kan iedereen bij hem terecht.


Tentoonstelling over trotse boeren in de Achterhoek

ALMEN - Tot en met 27 oktober 2019 is de tentoonstelling 'Boerentrots, vernieuwende verhalen in de Achterhoek' te zien bij Museum STAAL, Dorpsstraat 39 in Almen.

Museum STAAL is een ode aan dichter en landbouwkundige A.C.W. Staring (1767-1840). Hij studeerde landbouw en bosbouw in Göttingen (D) en bracht zijn kennis in de praktijk op zijn landgoed De Wildenborch. Dat deed hij op een voor die tijd vernieuwende manier, met oog voor de natuur, de boeren en landarbeiders. Hij introduceerde de Brabantse voetploeg en maakte een verbeterde versie.

De landbouw in de Achterhoek is nog steeds vernieuwend. Vier Achterhoekse boeren (Jan Borgman en Erna Roeterdink uit Vierakker, Harry en Willy Grevers uit Winterswijk, Chris Bomers uit Groenlo en familie Groot Roessink uit Baak) vertellen hoe ze op hun bedrijf ieder op hun eigen manier deze landbouwvernieuwing toepassen en inzetten. De boeren uit Almen hebben in deze tentoonstelling een eigen bijzondere plek in het museum. STAAL laat zien trots te zijn op de boeren.

Activiteitenprogramma
Tijdens de tentoonstelling Boerentrots is er iedere laatste vrijdag van de maand iets doen, er staan diverse activiteiten op het programma, zoals excursies naar de vier Achterhoekse boerenbedrijven die in de tentoonstelling te zien zijn en er worden lezingen gegeven en films vertoond. Vrijdag 26 april van 14.30 tot 16.30 uur staat een excursie naar de fotonenboerderij 't Spieker in Vierakker op de planning. Erna en Jan wonen en werken op deze boerderij, die al sinds 1750 in handen is van de familie Borgman. Het melkbedrijf van de familie is als eerste in Nederland zelfvoorzienend qua stroomgebruik.Het is mogelijk om op eigen gelegenheid naar de Heerlerweg 1 in Vierakker gaan. Ook vertrekt er bij voldoende deelname een fietsgroep om 13.30 vanaf het museum in Almen. Aanmelden en route bij museum STAAL. Kosten 9 euro, inclusief koffie en lekkers (gepast betalen).

Het volledige programma is te vinden op de website. Wie de tentoonstelling wil bezoeken kan terecht van dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur.


0575-474317

info@museumstaal.nl

www.museumstaal.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant