Van links naar rechts: Laura Ijzereef, Margriet Klumperink  en Ronny Wellink leven zich helemaal in in hun rol voor het openluchtspel bij Molen Hermien. Foto: Barbara Pavinati
Van links naar rechts: Laura Ijzereef, Margriet Klumperink en Ronny Wellink leven zich helemaal in in hun rol voor het openluchtspel bij Molen Hermien. Foto: Barbara Pavinati

Spelers openluchtspel Hermien oefenen gedreven

Algemeen

'Op het laatst ben je nooit meer alleen'

Door Barbara Pavinati

HARREVELD - De één kent bijna het hele openluchtspel uit zijn hoofd, de ander oefent regelmatig voor de spiegel. Wat als een paal boven water staat, is dat de spelers van 'Alleen de wind weet…' bevlogen zijn en vol passie oefenen. Ook zijn er spelers van buiten toneelvereniging Hervelo gevraagd. "Die kunnen nog weleens voor een hele grote verrassing zorgen!" beweren Laura IJzereef, Ronny Wellink en Margriet Klumperink, "Ze begonnen heel verlegen en met één zin, maar uiteindelijk komen ze allemaal los. Het is mooi om te zien hoe iedereen groeit in zijn of haar rol".

Inleven
Op 10, 11 en 12 mei zijn de uitvoeringen van het openluchtspel dat ter ere van het 200-jarig bestaan van Molen Hermien wordt gespeeld. In drie bedrijven word je meegenomen in de geschiedenis van de molen. Het stuk begint rond 1790 geheel in de sfeer van die tijd met het verhaal van de roemruchte freule Van Dorth en eindigt in 1967 wanneer 'Miene van de Mulder' ervoor zorgt dat de molen helemaal opgeknapt wordt. Iedereen, van speler, decorbouwer, grime, kleermaker tot kapper, heeft zich ingeleefd in hoe alles vroeger was. Hoe werd er toen geleefd en wat was gebruikelijk? Ook de regie heeft zich verdiept in de 200 jaar geschiedenis om de spelers de rol zo geloofwaardig mogelijk neer te laten zetten.

Rollen neerzetten
Het stuk kent buiten de molen niet echt een hoofdrolspeler. De rollen zijn goed verdeeld. Er is geen auditie voor gedaan. Mensen van binnen en buiten de vereniging konden zich aanmelden en hebben de rol gekregen die het meeste bij hen past. Regisseur Marja Fuchs heeft rollen verdeeld op grond van kunnen en leeftijd. Daarna zijn de spelers in december het stuk gaan lezen. Iedereen leest ook zijn eigen rol voor aan elkaar. Dan wordt al snel duidelijk of deze bij je past. Tijdens het lezen is nog wel wat geschoven met de rolverdeling.
Laura speelt de vrijgevochten Gerritje die in de herberg werkt. Het is voor Laura de eerste keer dat ze meespeelt in het volwassenentoneel van Hervelo en dat doet ze met veel plezier. Ronny mag drie rollen vertolken. Hij begint als jonker, komt vervolgens op als Van Raesfeld en in het derde bedrijf is hij te zien als boer Tone. Het wordt nog een hele opgave voor hem om snel van kleding en schmink te wisselen, maar dat is volgens Ronny de mensen van de grime wel toevertrouwd. Om de personages duidelijk uit elkaar te houden, heeft hij zich verdiept in de geschiedenis van de molen. Van Raesfeld geeft hij ter onderscheiding een Duits accent. Voor Margriet is het juist een uitdaging om Grada net zo neer te zetten als de vrouw (Tamara Meekes) die haar twintig jaar jongere versie in het begin van het eerste bedrijf speelt. Voor het publiek moet duidelijk zijn dat het om één en dezelfde persoon gaat, alleen dan jaren later. De spelers leven zich echt in in hun rol en oefenen ook thuis. Margriet: "Op het laatst ben je nooit meer alleen. Je neemt heel de tijd het personage met je mee. Dat verlaat je pas weer na de uitvoering."

Kaarten
Laura, Margriet en Ronny besluiten: "Iedereen in Harreveld kent de molen en is er trots op. Niet iedereen kent haar geschiedenis. Voor veel mensen in Harreveld is het zien van de molen na een vakantie weer echt thuiskomen. Dus als je iets meer wilt weten over Hermien: kom kijken!" Kaarten zijn voor 16 euro te bestellen via hervelo.harreveld.nl.


Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant