Yvonne Schippers en Rudolf-Jan Baanders voor de thuisbasis: café Schiller in Aalten. Foto: Lydia ter Welle
Yvonne Schippers en Rudolf-Jan Baanders voor de thuisbasis: café Schiller in Aalten. Foto: Lydia ter Welle

Achterhoeks Kunstcafé: laagdrempelig en toegankelijk kunst op de kaart zetten

Algemeen

AALTEN – De stichting Achterhoeks Kunstcafé is sinds begin 2012 actief met het organiseren van kunst- en culturele avonden. Vaak bij café Schiller in Aalten, maar soms ook elders. Op de agenda staan allerlei vormen van kunst, van fotografie tot beeldende kunst en muziek, van kleinkunst en cabaret tot 'kunstige vakkundigheid' zoals vioolbouw. Bestuursleden van de stichting Achterhoeks Kunstcafé Rudolf-Jan Baanders en Yvonne Schippers vertellen over 'hun' Kunstcafé.

Door Lydia ter Welle

Rudolf-Jan Baanders is één van de initiatiefnemers. "Ik had deelgenomen aan Septemberkunst in Aalten, en kwam bij de evaluatie van die kunstmanifestatie. Het was een inspirerende bijeenkomst, waar verschillende liefhebbers en beoefenaars van diverse kunstvormen waren. Daar heb ik toen voorgesteld om vaker van dat soort ontmoetingen te organiseren. Om kunstenaars en kunstliefhebbers bij elkaar te brengen, en om met elkaar meer te horen over de meest uiteenlopende facetten van kunst. Uiteindelijk ben ik dat zelf maar gaan organiseren."
Yvonne Schippers is vrijwel meteen na de oprichting toegetreden. "En het is nog steeds datzelfde doel dat we nastreven: kunst, de makers én de liefhebbers ervan bij elkaar brengen. We houden ongeveer zes bijeenkomsten per jaar. De ene keer presenteert een kunstenaar zijn werk en werkwijze, de andere keer gaat het over een bijzonder kunstgerelateerd ambacht, zoals bij de lezing van vioolbouwer Cor Graauw. Maar ook kwam Rob Driessen (bekend van Tussen Kunst & Kitsch) al eens vertellen over Art Nouveau. Maar op dinsdag 7 mei gaat het over allerlei vormen van naald- en textielkunst."
De grote verscheidenheid aan onderwerpen trekt een zeer gevarieerd publiek. "En al lang niet meer alleen uit Aalten, maar echt uit de hele Achterhoek, en zelfs van ver daarbuiten", weet Schippers. Liefhebbers van kunst in de breedste zin van het woord kunnen via www.achterhoekskunstcafe.nl inschrijven op een nieuwsbrief, waarmee ze op de hoogte worden gehouden van alle activiteiten.

Baanders: "Intussen weet men ons ook te vinden, en werken we samen met bijvoorbeeld de Bibliotheek en Boekhandel Messink&Prinsen voor een Boekenweekavond, en met de middenstand, voor Kunst in de Winkel, tijdens de Aaltendagen. Daar snijdt het mes aan twee kanten: kunstenaars kunnen enkele van hun werken in een winkel exposeren, en krijgen zo aandacht, maar ook de winkeliers krijgen mensen binnen die misschien eerst alleen voor de kunst kwamen, maar toch ook geïnteresseerd raken in de producten in de zaak."
Alles is erop gericht om kunst op een laagdrempelige en toegankelijke manier dichter bij mensen te brengen.

Met die 'opdracht' in het achterhoofd werd ook de kunstuitleen opgezet. Schippers: "Eigenlijk bieden we met PAK-kunstuitleen – PAK staat voor Platform Achterhoekse Kunstuitleen - kunstenaars de mogelijkheid om op de website www.pakkunstuitleen.nl hun werk aan te bieden. Om het uit te lenen, voor verkoop, maar bijvoorbeeld ook voor een expositie. Belangstellenden treden dan direct in contact met de kunstenaar. Zo was er al een expositie in het gemeentekantoor in Aalten. In 2020 komt er een expositie in de kerk in Angerlo. En wat ook leuk is: door de directe contacten met de maker van de kunst krijgt men ook het verhaal achter een werk vaak te horen. En dat blijken mensen ook weer heel leuk te vinden. De eerste kunstwerken zijn ook al uitgeleend."

75 Jaar Vrijheid
In het kader van de viering van 75 Jaar Vrijheid, in 2020, is het Achterhoeks Kunstcafé samen met Foto Garretsen en Boekhandel Messink & Prinsen bezig met de voorbereiding van een schilder- en fotowedstrijd, natuurlijk met 75 jaar vrijheid als thema. "En wat dan weer extra leuk wordt: de winnaars van de wedstrijd mogen een aantal maanden exposeren in het MuseumCafé van het Nationaal Onderduikmuseum. We willen die expositie openen op zaterdagmiddag 2 mei 2020, als ook alle activiteiten rond 75 jaar vrijheid losbarsten. Over de wedstrijd leest u binnenkort meer!", melden de bestuursleden.

Op dinsdag 7 mei is er in Schiller een avond van het Achterhoeks Kunstcafé met als thema Textiele Werkvormen. "Thea Schipper, deskundige van de afdeling textiel van het Onderduikmuseum, leidt de avond. Voor de pauze komen dankzij Riek Bruggink diverse weeftechnieken aan de orde, na de pauze komt Wouter Veldhuizen vertellen over breitechnieken", zo vertelt Baanders over een activiteit. "En ook een heel bijzondere is de bijeenkomst van dinsdag 4 juni. Dan is het Achterhoeks Kunstcafé 'on the road': we zijn dan te gast bij De Gulle Smid in Winterswijk, voor een combinatie van kleinkunst door cabaretière Irene van der Aart, met muzikale omlijsting door de muzikale familie Smid." Kaarten kunnen voor drie euro worden gereserveerd via info@achterrhoekskunstcafé.nl .
Yvonne Schippers: "Deze twee activiteiten alleen al tonen de diversiteit van onze onderwerpen en ook onze wens om samen te werken met andere organisaties om cultuur, kunst en kunstenaars op de Achterhoekse kaart te zetten. Wie daarvoor ook leuke ideeën heeft, mag zich bij ons melden. Graag zelfs!"


www.achterhoekskunstcafé.nl

www.pakkunstuitleen.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant