Foto: Jos Betting
Foto: Jos Betting

Feestelijke verhuizing van de markt

Algemeen

LICHTENVOORDE - Wie afgelopen zaterdag een bezoekje bracht aan de markt heeft al gemerkt dat deze niet meer in de Dijkstraat stond maar in het winkelcentrum. Dit was slechts een oefenronde. Aankomende zaterdag zal de markt definitief naar het centrum verhuizen en wordt de nieuwe locatie feestelijk geopend. De sliert kramen begint op de Markt en eindigt bij de Varkensmarkt.

Door Dinès Quist

Helemaal nieuw is de locatie niet want van oudsher stond de weekmarkt ook precies hier. Zo'n dertig jaar geleden vertrok de markt naar de Dijkstraat. Nu, drie decennia later, komen de kramen weer midden tussen de winkels en wordt het winkelend publiek meer het winkelcentrum ingetrokken. Marktmeester Albert Hilferink is blij de markt weer te zien op zijn oude plek, waar hijzelf ooit stond met zijn kraam. Toen moesten ze weg uit het centrum vanwege de winkels, nu slaan ze juist de handen ineen. "Het is mooi om als markt samen te werken met de winkelondernemers en elkaar zo te versterken," vertelt marktkoopman en gesprekspartner omtrent de nieuwe locatie, Benno Nobbenhuis. "Op een goeie dag komen er zo'n 800 klanten naar de markt. Nu we tussen de winkels komen te zitten profiteren de winkeliers hier ook van. De markt is zo opgezet dat men vanaf de terrassen op het marktplein tegen de voorkant van de kramen aankijkt, dit maakt het authentieke marktgevoel compleet en zo wordt het zaterdagse marktrondje voor de klant meer een totaalbeleving."

Van de nood- een deugd-verhuizing
De plannen voor een 'activiteitenplein' in de omgeving van de Bonifatiushof, waar de markt voorheen was gesitueerd, zette de marktkraamhouders noodgedwongen aan het denken over een andere locatie. Ruim twee jaar geleden begonnen de eerste gesprekken met de gemeente en met de winkelondernemers. "Het opperen van een nieuw locatie in het winkelcentrum werd vrijwel direct enthousiast ontvangen," aldus Nobbenhuis. "Door de handen ineen te slaan, geven we een positieve draai aan de noodgedwongen verhuizing, waar zowel de ondernemer als de bezoeker op vooruit gaat." De twintig kramen die de markt elke zaterdag opsieren staan zo opgesteld dat het winkelend publiek de winkels makkelijk in kan lopen. "Samen zijn we één groot warenhuis."

Vol gas
"Op de nieuwe locatie gaan we vol gas te geven," vertelt Nobbenhuis. "We zijn in gesprek met winkeliers om samen leuke acties te bedenken. Er zijn zoveel mogelijkheden voor samenwerking op deze locatie, dat inspireert enorm." Nobbenhuis is positief gestemd over de toekomst van de Lichtenvoordse markt, "De kracht van de markt in Lichtenvoorde is de grote groep vaste klanten die komen voor een stukje ontmoeting. De saamhorigheid die wij als marktkooplui onder elkaar voelen in Lichtenvoorde heerst ook onder de klanten. Nergens anders hoor ik bijvoorbeeld dat men elkaar een fijne kermis wenst. Typisch Lichtenvoords."

Aanstaande zaterdag om 9:30 uur zal wethouder Marieke Frank de nieuwe locatie officieel openen. De ochtend wordt feestelijk aangekleed met optredens van Popkoor Friends uit Lichtenvoorde en een folkloristische dans van dansgroep de Plaggenmeijers uit Rekken. Kinderen kunnen geschminkt worden en krijgen mooie ballonfiguren van Crea-rose. Er zijn tien trolleys met marktwaar te winnen ter waarde van 100 euro, zie coupon in deze krant.

Foto: Jos Betting
Foto: Jos Betting
Foto: Jos Betting
Foto: Jos Betting
Foto: Jos Betting
Foto: Jos Betting

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant