Xandra Storm met haar Orgue de Barbarie. Foto: Edwin Hunter
Xandra Storm met haar Orgue de Barbarie. Foto: Edwin Hunter (Foto: Edwin Hunter)

Het Orgue de Barbarie bestaat 5 jaar

LICHTENVOORDE - Het kleine Franse draaiorgel, dat Xandra Storm gebruikt om het Franse chanson te promoten, bestaat dit voorjaar vijf jaar. Wie de avonturen van het kleine orgel volgt op Facebook of Instagram weet dat dit nostalgische instrument al op heel bijzondere plekken geweest is. Xandra Storm heeft haar basis in de Achterhoek, maar treedt in het hele land op en het liefst volgt zij het orgeltje naar Frankrijk.

De Franse orgeltraditie is een heel andere dan de Nederlandse. Nederland is een land van grote draaiorgels, de welbekende grote straatorgels en vroeger ook dansorgels in Zuid-Nederland zoals die in België bestonden. Als je aan Nederlandse draaiorgels denkt, denk je aan 'pierement'. Pierement is een oud woord voor een groot straatorgel. 'Pieren' betekende vroeger plezier maken, muziek maken, volgens de etymologische woordenboeken. Vanuit het Bargoens is het woord 'pierement' ontstaan voor een groot draaiorgel.

Xandra Storm heeft al veel Nederlandse orgeldraaiers leren kennen maar zij vindt zichzelf een vreemde eend in de bijt. Op de eerste plaats omdat zij als vrouw in dit wereldje verkeert. Een ander opmerkelijk verschil is dat zij zingt bij haar orgel en haar orgel gebruikt om mensen te laten meezingen. Het allerbelangrijkste verschil is wellicht dat zij met het kleine Franse Orgue de Barbarie duidelijk kiest voor het chanson en de Franse meezingtraditie. Het orgel is niet het doel, maar een middel. De kleine handdraaiorgels worden in Frankrijk juist gebruikt om mensen te laten zingen en zelfs dansen. Zo is ook Xandra Storm terecht gekomen bij het Orgue de Barbarie, ooit betoverd op straat in Frankrijk. Mensen vragen haar vaak hoe zij toch op het idee gekomen is om een met draaiorgeltje te gaan beginnen. Precies daarom: het Orgue de Barbarie is een klein orkest dat chansons laat leven op straat, dat mensen laat zingen, dat een melodie meegeeft, oude melodieën laat herleven. Het orgeltje verbindt mensen, laat mensen even stilstaan en genieten. Het functioneert op mankracht en op lucht. Meer is er niet nodig.

Het Orgue de Barbarie heeft haar de afgelopen vijf jaar overal gebracht, zo zegt Xandra Storm. Eén van de meest opmerkelijke plekken was uiteraard tot in het gezelschap van Charles Aznavour, die zij persoonlijk heeft mogen ontmoeten. Zij had hem over haar Orgue geschreven en hij heeft haar vervolgens uitgenodigd voor zijn concert. Xandra heeft ook al op de Zwarte Cross mogen draaien, een ander hoogtepunt voor deze Achterhoekse. Verder draait het Orgue regelmatig in Frankrijk, soms op een piepkleine markt op het platteland, dan weer op een drukbezocht festival zoals in de stad Dijon. De kleine Achterhoekse streekmarkten weten haar nu ook te vinden, net als zorginstellingen en scholen.

Om het 5-jarig lustrum van het Orgue te vieren organiseert Xandra Storm dit voorjaar een chanson-avond in Lichtenvoorde. Op 28 juni nodigt zij muzikale vrienden uit die met haar de allermooiste chansons zullen vertolken. Uiteraard zijn Willem en Yolanda, troubadours uit Winterswijk, te gast. Zij zijn haar Achterhoekse bondgenoten van het Chanson. Ook zijn er Franse artiesten uitgenodigd: zangeres Malène Lamarque en haar begeleider Michel Refutin, virtuoos op de knopaccordeon, nemen u mee naar het Parijs van Edith Piaf. Xandra Storm heeft nog meer verrassingen voor u, op deze avond in de Koppelpaarden te Lichtenvoorde. Vanzelfsprekend zal het Orgue de Barbarie zelf ook te horen zijn en u mag natuurlijk meezingen. Café chantant op vrijdag 28 juni, aanvang 19:30 uur bij De Koppelpaarden. Toegang gratis.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden