Foto: Jurgen Pillen
Foto: Jurgen Pillen

'Dit is een droomscenario'

Longa 30 Kampioen

Door Henri Walterbos

BEMMEL/LICHTENVOORDE - Als het eindsignaal eindelijk heeft geklonken kleurt de blauwgrijze lucht boven het veld ineens oranje van slingers en confetti. De ontlading is groot bij de meegereisde en al minutenlang 'kampioenen' roepende Longa-supporters en al snel nemen ze bezit van het veld en hun helden. De opmaat voor een groot feest. Met een 1-2 overwinning op en bij naaste en enige overgebleven concurrent SC Bemmel wordt Longa'30 glorieus kampioen in de eerste klasse E en keert de Lichtenvoordse voetbalgrootmacht terug in de hoofdklasse, waar het al eerder acteerde. Met nog twee wedstrijden voor de boeg is Longa onbereikbaar geworden voor Bemmel, met 7 punten voorsprong.

Ontzettend spannend
Trainer van Longa JO13-1 Tim Wieggers is na afloop door het dolle. "We kwamen 1-0 achter en dan toch met 2-1 winnen. Ontzettend spannend op het laatst. Longa kreeg nog vier opgelegde kansen, maar het bleef 2-1. Groot feest nu." Ook speler Tim Bader is na afloop door het dolle. "Het heeft even geduurd, maar we zijn er weer. Terug naar de hoofdklasse. Bij de concurrent winnen en kampioen worden, dat is helemaal prachtig natuurlijk. Wat er bij de cornerbal allemaal gebeurde weet ik niet, maar toen de bal erin ging dacht ik: dit gaat niet meer fout." Toch zat het Bader niet lekker dat de leidsman erg lang door liet spelen. "Ik kreeg al een déjà vu. Tien jaar geleden verspeelde Longa het kampioenschap in de laatste minuut. Gelukkig ging het nu goed." Ook keek een uitgelaten Bader al vooruit naar komend seizoen met mogelijk wederom ontmoetingen met RKZVC en Silvolde. "Dat zijn mooie wedstrijden waar veel mensen op af zullen komen. Vandaag ook al zoveel supporters mee. Dat is geweldig. De betrokkenheid is enorm. Dat is kippenvel." Ook de maker van de gelijkmaker Thom Berendsen is uitgelaten. "Onvoorstelbaar zeg. Beetje onnodig die spanning op het laatst, het is jammer dat je het niet sneller afmaakt, maar het is fantastisch zo."

Aanvoerder Freek Heinsbroek, bezig aan zijn laatste seizoen, loopt trots rond met de kampioensschaal in de handen, uitgereikt door de KNVB. Voor hem is het kampioenschap geen reden terug te komen op zijn beslissing te stoppen. "Die beslissing heb ik anderhalf jaar geleden al genomen. Dat blijft zo. Tijd voor andere dingen." Heinsbroek spreekt van een verdiende overwinning en kampioenschap. "De eerste helft ging moeizaam maar we hebben verdiend gewonnen. Na vijf minuten in de tweede helft had ik er al wel vertrouwen in. En dat Jelme Stevens de 2-1 maakt, dat is mooi. Nadat-ie enkele maanden niet gespeeld heeft fantastisch dus. We hebben een ontzettend brede selectie en er komen nog meer jonge jongens aan. Ik heb er alle vertrouwen in dat Longa het volgend jaar gaat redden in de hoofdklasse."

Hoofdtrainer Erik Zandstra is vooral trots op zijn team. "Ongelofelijk. Kampioen worden in het hol van de leeuw. Fantastisch. Mooier kan niet. We hebben verzuimd het eerder af te maken. Ik vind het vooral mooi voor de jongens. Dit is een droomscenario. Een afscheid van Freek Heinsbroek met een kampioenschap, mijn eerste kampioenschap als trainer. Ik was er best wel emotioneel van. Ik ben een gevoelsmens, een mensenmens. Die glimlach van al die jongens. Dat is zo mooi. Dit is zo mooi ook voor het Achterhoekse voetbal."

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden