Vragenderse schooljeugd op bezoek bij windmolenpark Hagenwind

VRAGENDER - Voor de kinderen van de Vragenderse Antoniusschool begon de eerste week na de meivakantie in elk geval goed. Op initiatief van Vragender Coöperatief Energie Neutraal (VCEN) stond de week die voor hen lag in het teken van duurzaamheid en in het bijzonder windenergie. Duurzaamheid in de vorm van zonne-energie dat kennen ze daar al enkele jaren, sinds VCEN, LIMA en Vragenders Belang 68 zonnepanelen op het dak van de school plaatsten. Op een beeldscherm kun je dan mooi zien wat dat oplevert op een zonnige, een minder zonnige of op een bewolkte dag.

Na een korte uitleg in de school door VCEN-voorzitter Jan Gebbink over windenergie, stappen de 44 kids van de bovenbouw in twee groepen op hun fiets, in gezelschap van een aantal juffen, enkele ouders en VCEN-vrijwilligers richting het Aaltense Goor, zo'n acht kilometer verderop. Hier staat boer Maarten Uenk al klaar om iedereen welkom te heten. Hij is een van de zeven boeren die de grond bezitten waarop de molens van Hagenwind staan en die zelf ook deelneemt in het project. Daarnaast zij er nog vier deelnemers. Elke molen heeft een vermogen van 2 Megawatt. Samen 16 Megawatt en genoeg om 10.000 huishoudens van stroom te voorzien. Enthousiast vertelt Maarten over de windmolens: zo blijkt dat de molens een ashoogte hebben van 100 meter en beantwoordt hij de vragen die op hem worden afgevuurd. Over het terugdringen van CO2, hij demonstreert het principe van zo'n molen door middel van een fietswiel en over wat slagschaduw is. Natuurlijk mogen ze ook even binnen in de molen kijken.

Soms zit het mee, soms zit het tegen. Al fietsend op weg naar Vragender, al of niet met de wind in de rug; het is dezelfde wind die 10.000 huishoudens van groene stroom voorziet. Een welbestede dinsdagochtend!

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden