Het Rabobankgebouw moet wijken voor (tijdelijke) parkeerplaatsen.
Het Rabobankgebouw moet wijken voor (tijdelijke) parkeerplaatsen. (Foto: Kyra Broshuis)

Sloop Rabogebouw verdeelt burgers en politiek

LICHTENVOORDE- De aangekondigde sloop van het bekende Rabobankgebouw en de naastgelegen villa in Lichtenvoorde houdt de gemoederen bezig. Het gebouw moet plaatsmaken voor (tijdelijke) parkeerruimte. De sloop van het gebouw en het inrichten van de locatie als tijdelijke parkeerplaats kost zo’n 100.000 euro. Daarnaast moet de boekwaarde van het gebouw, een kleine 1.2 miljoen euro, versneld worden afgeschreven.

Door Kyra Broshuis

Kapitaalvernietiging
Op social media laten veel inwoners van Lichtenvoorde weten dat ze het een bijzonder slecht plan vinden. ‘Kapitaalvernietiging’ en ‘weggegooid geld’ wordt het plan genoemd. Ook vinden sommige inwoners dat er meer dan genoeg parkeerruimte is in de buurt van het gemeentehuis. Tijdens de commissievergadering spraken ook de politieke partijen zich uit over de plannen van het college.

Twee minuten lopen
VVD’er Kees Porskamp zegt het volgende over de parkeerdruk rondom het gemeentehuis: “Het openbare parkeerterrein bij Longa biedt overdag volop parkeergelegenheid. Proefondervindelijk heb ik ervaren dat de afstand van dit openbare parkeerterrein naar de ingang van het gemeentehuis in een rustig tempo in 2 minuten, 22 seconden en 38 honderdste te overbruggen is. Welke tools heeft ons management nodig om medewerkers te stimuleren om te parkeren op de openbare parkeerplaats bij het Longaterrein, zodat er niet onnodig parkeerplaatsen de hele dag bezet worden rond het gemeentehuis, het centrum en in aangrenzende straten? Zou een blauwe zone betreffende de parkeerplaatsen rondom het gemeentehuis hieraan bij kunnen dragen? De afstand van het openbare parkeerterrein van Longa naar het centrum van Lichtenvoorde is kort. Zou het wellicht een optie zijn om op het openbare parkeerterrein van Longa enkele oplaadpalen te plaatsen, aangezien het opladen van een elektrische auto de nodige tijd in beslag neemt en er dan geen parkeerplaatsen gedurende een lange periode in het centrum bezet worden?” Zijn collega Boschker zegt dat de VVD het sloopplan echter wel een goed idee vindt. “De vraag naar parkeervoorzieningen zal toenemen. Wij willen wel weten wat er na de parkeerperiode, die immers tijdelijk is, met de grond gaat gebeuren.”

Haastje-repje voorstel
Klein Gunnewiek van de NLOG vindt de kosten voor de sloop te hoog en vraagt zich of dit de oplossing moet zijn voor de parkeerdruk. Ook Van der Meulen van D66 vindt de aangekondigde sloop een slecht plan. Voor de PvdA is het niet duidelijk wat het college ondernomen heeft om het pand in de huidige vorm te verkopen of anderszins een invulling te geven. PvdA-voorman Klein Tank: “We hebben dat pand destijds aangekocht voor 2,5 miljoen euro. Daar hebben we toen al vraagtekens bij gezet. De optie van het parkeren bij het Longaterrein is prima. Ook missen we hoeveel parkeerplaatsen er bij zouden komen en er is veel onduidelijk. Dit is een haastje-repje voorstel waar wij niet zomaar ja tegen zeggen.” Die vragen heeft OOG ook, zo vertelt Hoijtink van deze partij. “Om hoeveel extra parkeerplekken gaat het nu precies? En hoeveel zijn er nu eigenlijk echt nodig? Ik vraag me af wat er gaat gebeuren met die monumentale boom. De kosten zijn hoog, Is er wel gekeken naar alternatieven zoals bijvoorbeeld het leegstaande postkantoor? En hoe gaat het met de pinautomaat van de Rabobank?” Het CDA wil weten wat er met de naastgelegen villa gaat gebeuren. “Wordt die ook gesloopt of wordt die verkocht als woning? Dat missen we in het raadsvoorstel. En wat gaat er met de locatie gebeuren na de tijdelijke parkeermogelijkheid? Parkeren bij Longa; is er überhaupt overwogen om de ambtenaren daar te laten parkeren? Het Raboterrein staat vol en het Longaterrein staat leeg. Vier ondernemers pleiten voor een parkeergarage onder Careaz plan, hoe verlopen die gesprekken en wat vindt het college van dat plan?”, aldus CDA’er Krabbenborg.

Geen belangstelling voor gebouw
Het is aan wethouder Bonsen om alle te beantwoorden: “We hebben signalen gekregen dat mensen in de toekomst wat met die locatie willen en die hebben geen enkel belang bij het gebouw. Er is geen belangstelling voor het Rabogebouw en dat zal ook niet komen, is de verwachting. Het komt straks neer op ongeveer 100 parkeerplaatsen. Als de monumentale boom blijft, gaat het om 100 parkeerplaatsen, als de boom weggaat om 120. De boom is niet in geweldige staat. Als hij nog langer mee kan, zullen we hem sparen maar anders moet ie weg. De pinautomaat en afstortautomaat; daarover zijn we in overleg met de Rabobank, we verwachten over ongeveer drie weken meer duidelijkheid. Over het Longaterrein als alternatief; dat terrein is niet altijd beschikbaar en tijdens evenementen is dat terrein ook in gebruik. Het plan voor de parkeergarage is bij ons bekend. Als we echter de parkeerplaatsen voor de komende jaren op het Raboterrein kunnen realiseren, is die parkeergarage wat wat ons betreft niet nodig. Het is daarbij ook een erg dure oplossing, dat loopt in de miljoenen.”

De vragenstellers zijn over het algemeen nog niet tevreden met de antwoorden van de wethouder. In de gemeenteraadsvergadering van 21 mei aanstaande zal het onderwerp verder besproken worden.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden

Wat vindt u?

Wat vindt u? Moet het uiterlijk van Zwarte Piet veranderen?Reageren!