Het kruidentuintje van de Watermolenschool met op de achtergrond vlnr wethouder Bart Porskamp, Peter Schrijver van het Waterschap Rijn IJssel, Leontien Witjes van Staring Advies en juf Rosalie. Foto: Kyra Broshuis
Het kruidentuintje van de Watermolenschool met op de achtergrond vlnr wethouder Bart Porskamp, Peter Schrijver van het Waterschap Rijn IJssel, Leontien Witjes van Staring Advies en juf Rosalie. Foto: Kyra Broshuis

Tegels maken plaats voor kruidentuintje

Watermolen-
school krijgt eerste klimaatles

Door Kyra Broshuis

GROENLO - Een groepje leerlingen van de Watermolenschool aan de Wheme in Groenlo heeft maandagochtend een kruidentuintje gemaakt. Dat is één van de onderdelen van het lespakket over klimaat en water. De leerlingen krijgen les over het belang van water in het algemeen, over de waterkringloop, het riool en de waterzuivering. Dit lespakket is door Staring Educatie ontwikkeld in samenwerking met de gemeente Oost Gelre en het Waterschap Rijn en IJssel. De lessen worden gratis aangeboden aan de basisscholen in Oost Gelre.

Wethouder Bart Porskamp helpt de kinderen met de aanleg van het kruidentuintje en vertelt over duurzaamheid: “Jullie hebben thuis en op school vast al veel gehoord over duurzaamheid en de klimaatproblemen. Problemen met het klimaat zijn er over de hele wereld en ook dicht bij huis. Afgelopen zomer was het heel lang heel warm en toen hadden we ook hier in onze gemeente last van het watertekort in de grond. Wij als gemeente willen daar wat aan doen door bijvoorbeeld te zorgen voor een zo groen mogelijke omgeving. Zo kunnen we het water behouden.”

Salie, bieslook, munt en oregano
Peter Schrijver van het Waterschap Rijn en IJssel legt uit wat het Waterschap doet en waarom dat zo belangrijk is. “Wij zorgen voor droge voeten, voor voldoende en schoon water en bijvoorbeeld voor de dijken. We willen graag meer groen zodat het water beter wordt vastgehouden in de bodem. Jullie schoolplein ziet er mooi uit, er is voldoende ruimte om te spelen maar het is niet heel erg groen. Wij willen graag, net als de gemeente, meer tegels eruit en planten erin.” Een groepje leerlingen mag vervolgens, met hulp van de wethouder, tegels uit het plein halen en er aarde voor terugstorten. Daarna wordt gestart met de aanleg van de vierkante meter kruidentuin met kruiden als salie, bieslook, munt en oregano. De aanleg van het tuintje is slechts één van de leermomenten op school. De kinderen hebben eerder ook al gewerkt aan een waterzuiveringssysteem.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden