De laatste opkomst van vv Mariënveld.
De laatste opkomst van vv Mariënveld. (Foto: )

Gezellige 'afscheidswedstrijd' vv Mariënveld

MARIËNVELDE - Uit het BMV-gebouw komt Menno Waenink lopen met merchandise van HMC'17 onder zijn arm. De KSH-speler heeft zojuist met zijn team KSH 2 met 4-0 verloren van vv Mariënveld (VVM) 2, mogelijk zijn toekomstige speelmakkers. "Alvast wat spullen kopen voor het nieuwe seizoen," lacht hij. Met ingang van het nieuwe seizoen gaan de seniorenafdelingen van KSH en vv Mariënveld samen onder de naam HMC'17, oftewel Harreveld Mariënvelde Combinatie 2017, hiermee verwijzend naar het jaar waarbij de samenwerking op het gebied van jeugdvoetbal al gestalte kreeg en naar volle tevredenheid functioneert. Ondanks de blijdschap bij de Mariënvelders over de gewonnen pot tegen KSH, is de sfeer gemoedelijk en blijft KSH op het terras van het BMV-gebouw hangen om getuige te zijn van de laatste wedstrijd ooit van het vlaggenschip van vv Mariënveld.

Door Henri Walterbos

Langs het veld staan tientallen supporters met rood vuurwerk dat ontstoken wordt zodra de hoofdrolspelers van vanmiddag, de teams van vv Mariënveld en vv Vosseveld, het veld betreden. Even daarvoor heeft voorzitter Freek Jansen de supporters welkom geheten en toegesproken. "Het is vandaag een bijzondere dag. Het is mooi dat jullie in grote getalen hier op af zijn gekomen. Ook welkom aan oud-bestuursleden en voetballers van vv Mariënveld. Mooi dat jullie er ook zijn."

Steeds oudere spelers
Een uur eerder zit Jansen met zijn medebestuurders aan de koffie in de bestuurskamer in het BMV-gebouw en wordt nog even teruggekeken op het voorspoedig verlopen voorbereidingstraject. "We merkten als VVM en KSH beiden dat de leeftijd van de spelers steeds ouder wordt. Anderhalf jaar geleden hebben we als verenigingen om de tafel gezeten met de vraag 'is het niet iets om samen te gaan werken bij de senioren?' Die samenwerking was er al bij de jeugd sinds 2017. Het zou niet wenselijk zijn dat de jeugd die nu al samen speelt in de jeugd na de A-klasse weer moet kiezen waar ze moeten gaan voetballen, in Harreveld of in Mariënvelde. Dan trek je elftallen uit elkaar. Dat moet je niet willen. Om de leefbaarheid en het voetbal in beide dorpen te behouden hebben we gezegd dat we moeten gaan samenwerken. Dat zagen we beiden wel zitten. Een werkgroep werd ingesteld en het voorstel werd hier nagenoeg unaniem aangenomen in de ledenvergadering. Natuurlijk waren er ook geluiden dat men het heel jammer vindt dat we geen vv Mariënveld blijven, maar dat men het wel fijn vindt dat het voetbal in beide kerkdorpen blijft. Dat is erg fijn te horen." "Het gaat om de kinderen, dat die kunnen blijven voetballen," vult Jos Beening aan, voormalig voorzitter van de club en vanaf kind al verbonden aan de club. "We passen beiden goed bij elkaar. Dezelfde mentaliteit, hetzelfde soort mensen, dus dat zal wel goed komen." Daarom vooral vrolijke gezichten. Ook oud-leden zijn aanwezig. "We hebben oud eerste elftalspelers uitgenodigd, evenals oud-voorzitters. Enkelen van hen die niet meer op eigen gelegenheid hiernaar toe kunnen komen halen we met de bus op. We willen graag dat zij er ook bij zijn," zegt Jansen verheugd als hij er enkele ziet. "We krijgen als HMC iets meer aantrekkingskracht naar buiten toe," weet Beening al uit ervaring. "Dat wierp bij de jeugd al direct zijn vruchten af. We kregen er ineens veel nieuwe leden bij."

Drie jaar, dan fusie
Beide verenigingen hebben de intentie van een samenwerking van 3 jaar uitgesproken, die daarna over moet gaan in een fusie. Jansen weer. "Er zit geen druk op. De KNVB geeft die ruimte. Dan kunnen we langzaam toewerken naar de fusie en kunnen we ons 75-jarig bestaan misschien nog vieren over twee jaar. 'Eerst nog een tiedjen brommers kieken.' We hebben beiden nog een moedervereniging met ieder een eigen bestuur en een bestuur voor HMC '17, met 9 leden. Over drie jaar zijn we een fusieclub met twee accommodaties. Alle mogelijke beren op de weg kunnen we dan in alle rust wegwerken."

Als de wedstrijd begonnen is hangen de laatste rode rookpluimen nog boven het veld. Ook in het BMV-gebouw. Zodanig dat het alarm in het gebouw afgaat, en de brandweer al belt of er echt iets aan de hand is. Uitrukken is niet nodig.

De laatste wedstrijd van VVM eindigt in 2-2, een resultaat waar de club vrede mee heeft, gezien het feit dat men een 0-2 achterstand weg wist te werken deze laatste officiële wedstrijd als vv Mariënveld. Na het eindsignaal breekt in Mariënvelde een feest uit, is het aan de DJ, en aan de toekomst.

Meer berichten