Mike Reukers (links) en Pascal trainen voor de recordpoging handboogschieten. Foto: Annekée Cuppers
Mike Reukers (links) en Pascal trainen voor de recordpoging handboogschieten. Foto: Annekée Cuppers

Pascal en Mike op jacht naar het wereldrecord handboogschieten

Algemeen

LICHTENVOORDE – Ze kennen elkaar al vanaf de lagere school en zo'n 31 jaar lang deelden ze veel hoogte- en dieptepunten met elkaar. Maar in het weekend van 15 en 16 juni staat er voor Pascal Koolhof en Mike Reukers iets heel bijzonders op het programma. In het kader van het 90-jarig bestaan van schutterijvereniging St. Switbertus doen de schuttersvrienden een aanval op het wereldrecord indoor recurve-handboogschieten. Aan de recordpoging is een sponsoractie verbonden waarmee Pascal en Mike geld ophalen voor een drietal goede doelen.

Door Annekée Cuppers

"Voor de negentigste verjaardag van onze schutterijvereniging wilden we graag een bijzondere uitdaging aangaan; iets unieks waarmee we de sport en de vereniging promoten en geld op halen voor goede doelen. Zo zijn we op het idee gekomen voor de recordpoging handboogschieten.", vertelt Pascal. "Een record dat al tien jaar lang op naam staat van twee Engelse heren.", vult Mike aan, "Om dat te verbreken moeten we in een tijdsbestek van exact 24 uur gezamenlijk en gelijktijdig meer dan 37.359 punten schieten op een doel op 18 meter. Dat wordt beslist geen eitje maar we hebben ons goed voorbereid en denken dat het mogelijk moet zijn."

Pascal en Mike, beiden 44 jaar, hebben hun sporen in de wereld van de handboogsport ruimschoots verdiend. Mike schopte het een aantal malen tot Nederlands kampioen met Pascal steevast op de tweede plek. "We kennen elkaar door en door en behalve dat we sportief aan elkaar gewaagd zijn, passen ook onze persoonlijkheden goed bij elkaar.", vertelt Mike, "De recordpoging is vooral een mentale kwestie en we zijn allebei eigenwijs genoeg om dit aan te kunnen."

Voorbereiding en training
"Er komt heel wat bij kijken bij zo'n recordpoging, daar zijn we inmiddels wel achter.", vertelt Mike. "In het 36 pagina's tellend Engelstalige reglement staat precies beschreven wat je allemaal moet doen voor een geldige recordpoging. Gelukkig hebben we een leraar Engels binnen de gelederen die ons geholpen heeft de tekst op de juiste manier te interpreteren." Voor een geldige recordpoging zijn er verschillende camera's nodig die alles registreren. Middels een livestream op YouTube kan de organisatie van het Guinness Book of Records realtime meekijken. Op de vloer zelf houdt een scheidsrechter van de Nederlandse Handboogbond toezicht, een toernooidirecteur legt iedere handeling in een logboek vast en diverse vrijwilligers houden de puntentelling bij. "We beginnen en eindigen in ieder geval met een gong, ook dat staat in de reglementen. We mogen zoveel en zo lang pauze nemen als we zelf willen. Als we ieder 100 pijlen per uur schieten, hebben we 3 uur 'over' voor pauzes en dergelijke."

Ter voorbereiding zijn de heren sinds een halfjaar begonnen met de training. Pascal: "Iedere week hebben we het schieten met vier uur opgebouwd. Na de eerste keer vier uur waren we twee dagen helemaal kapot maar daarna ging het steeds beter. De laatste keer hebben we 16 uur aaneengesloten getraind en dat was goed te doen. De 20 uur slaan we over om blessures te voorkomen." Naast dat de heren zich trainen in het urenlang boogschieten, zijn ze sinds een driekwart jaar ook in de sportschool te vinden. Mike vertelt: "Je kunt niet specifiek trainen voor de handboogsport maar je kunt wel je conditie verbeteren. In die 24 uur loop je nog eens 36 kilometer. Iedere keer die 18 meter heen en terug naar het bord om je pijlen op te halen. En bij het spannen van de boog heb je zo'n 20 kilo op de vingers. Daarom trainen we op kracht en uithoudingsvermogen om zo fit mogelijk aan de start te verschijnen." Pascal vult aan: "We beginnen met bogen van 20 kilo want dat is de weerstand waarmee we normaal gesproken ook schieten zodat we in het begin zoveel mogelijk punten scoren. Gaandeweg de recordpoging, als kramp en vermoeidheid een rol gaan spelen, zullen we overgaan op bogen van 13 kilo. Vergelijk het maar met een wielrenner die de berg op moet. Die begint ook in een hogere versnelling zodat hij nog wat versnellingen over heeft naarmate het zwaarder wordt."

Goede doelen en de pijlenactie
Tijdens de recordpoging worden er in de kantine en op het terrein van de Swite diverse activiteiten georganiseerd waarmee het duo zoveel mogelijk geld op wil halen voor de goede doelen. Zo is er een veiling van handboogartikelen, vindt de trekking van de jaarlijkse donatieactie plaats, is er merchandise beschikbaar en zijn er loten te koop waarmee men mee kan dingen naar de hoofdprijs: een weekje Italië voor twee personen met halfpension.

In de kantine is de recordpoging op groot scherm te volgen. Er zijn speciale tickets te koop waarmee je voor 25 euro vier uur lang voorzien wordt van een hapje en drankje. Een gedeelte van die opbrengst is voor de goede doelen. En voor wie het zelf eens wil proberen, staan er buiten vrijwilligers en materiaal klaar. Daarnaast is er de pijlenactie. Pascal legt uit: "Dat houdt in dat je voor iedere pijl die wij afschieten een halve cent betaalt en indien we het record daadwerkelijk verbreken, komt daar nog eens 2,50 euro bij. Maximaal ben je dan 17,50 euro kwijt. Maar je kunt natuurlijk ook eenmalig een zelfgekozen bedrag doneren."

Van de totale opbrengst gaat 25 procent naar de organisatie 'Shoot for the cure' (schieten tegen kanker) en nog eens 25 procent naar Duchenne-patiënt Tim Koops als bijdrage voor de aanschaf van een sportrolstoel. Mike: "De andere helft van de opbrengst is voor de eigen vereniging maar die neemt dan ook alle kosten van de recordpoging voor zijn rekening."

De recordpoging handboogschieten start op zaterdag 15 juni om 12.00 uur en eindigt zondag 16 juni om 12.00 uur. "We hopen dat veel mensen langskomen om een kijkje te nemen, sfeer te proeven en ons te sponsoren. En dat we record gaan we verbreken. We weten dat het mogelijk is en hebben er alle vertrouwen in!"

Adres van De Swite: Hendrik Leemreizestraat 2 in Lichtenvoorde.


Facebook: Shoot2win2gether

Mike Reukers (links) en Pascal Koolhof willen het wereldrecord handboogschieten verbreken. Foto: Annekée Cuppers
Mike Reukers (links) en Pascal Koolhof willen het wereldrecord handboogschieten verbeteren. Foto: Annekée Cuppers

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant