Vincent is trots op zijn eerste boek. Foto: Barbara Pavinati
Vincent is trots op zijn eerste boek. Foto: Barbara Pavinati

Leraar Vincent Stapelbroek schrijft avonturenboek

'Ik zie het filmisch voor me'

Door Barbara Pavinati

LICHTENVOORDE – Vincent Stapelbroek is onderwijzer in hart en nieren. Al jaren treedt hij samen met zijn vrouw Marjo op als het duo Weerkommen. Ze zingen dan zelfgemaakte liedjes, al dan niet in het dialect, en bekend repertoire. Deze begeleidt Vincent op een keyboard. Op 3 mei is een droom uitgekomen: Vincent heeft een jeugdboek uitgebracht met de veelzeggende titel 'Jim en Janka de Verschrikkelijke'. Vincent: "Als ik schrijf ben ik echt in mijn eigen wereld. Het is heel mooi om die wereld op papier te zetten. De personen gaan leven en dat wil je doorgeven. Er spelen goede en kwade krachten in het verhaal en er zitten ook ontspanningsmomenten in. Het goede zegeviert. Het schrijven heeft mij ook inzicht in mijzelf gegeven. De verschillende personages zijn toch een afspiegeling van je persoonlijkheid. Sommige zijn zwart-wit en andere grijs, die maken een ontwikkeling door. Die grijze zijn het boeiendst."

"Als kind vond ik taal en lezen al heel leuk. In de vierde klas van de lagere school moesten mijn ouders op gesprek komen. Ze kregen te horen dat ik toneelstukjes zat te schrijven onder de rekenles. Toen ik negen jaar was heb ik voor het eerst a capella in een bos gezongen. De tekst weet ik nog precies: 'Mijn vader heeft twee bokkies…'", vertelt een enthousiaste Vincent. "Als jongvolwassenen heb ik ooit gepoogd om te dichten. Die gedichten zijn allemaal verdwenen. Ik heb als onderwijzer ook weleens een boekje geschreven voor de kinderen. Dat boekje ben ik kwijt, geen idee of iemand het nog heeft. Op een gegeven moment ben ik mij meer gaan ontwikkelen in de muziek. Zo'n tien jaar geleden had ik mijn heup gebroken en toen is Weerkommen ontstaan. Eerst trad ik alleen op. Later samen met mijn vrouw."

Ruwe versie
"Na mijn vijftigste ben ik kinderliedjes gaan schrijven. Prrtaililoe, Beukennootje en Kazoe-mars zijn verschenen in het Praxis bulletin, een tijdschrift voor het onderwijs. Met liedjes schrijven ben ik nu gestopt, omdat ik ook samen met mijn vrouw bij Music Show Schotland in het achtergrondkoor zing. Nu schrijf ik in mijn vrije tijd af en toe een uurtje met de radio aan. Op vrije dagen en in vakanties langer. Mijn vrouw en kinderen hadden mij onlangs een schrijfcursus cadeau gedaan. Het resultaat is dit Jim en Janka de Verschrikkelijke. Ik ben er tijdens die cursus achter gekomen dat ik fictie schrijven heel erg leuk vind. Dit boek is daar ook min of meer ontstaan. Het plot heb ik ooit bij een opdracht bedacht. Het leukste was het verhaal schrijven op zich; de ruwe versie. Het gaat dan echt leven. Ik zie het filmisch voor mij. Carly Mellink, een nichtje, heeft het nagekeken op spelling en taalfouten."

Avonturen
Het verhaal gaat over Jim en Marvin. Zij vinden een afgehakte vinger met een ring in het bos dat dictator Janca geclaimd heeft. Ze komen de beeldschone Viona tegen die zegt dat die vinger van haar vader is. Samen beleven ze avonturen. Vincent besluit:"Ik vind het leuk om dit boek geschreven te hebben en denk eraan om komende winter een tweede boek te schrijven. Misschien in deze sferen, misschien een heel ander boek."

Het boek 'Jim en Janka de Verschrikkelijke' is te bestellen bij boekscout.


www.boekscout.nl


Breuer wederom bijzonder succesvol

OOST GELRE - Afgelopen zaterdag stond bij postduivenvereniging De Blauwe Doffer de tweede midfondvlucht op het programma. Vanuit het Franse Chalons en Champagne moesten 493 duiven van 23 liefhebbers een afstand van rond de 375 km overbruggen. Nadat om 10.00 uur het startsein had geklonken werd de eerste prijsduif om 14.45.40 geklokt door S. Breuer. N. Knuth klokte de laatste. Met een kalme zuidzuidoosten wind, op sommige plekken op de vlieglijn een bui en een temperatuur van rond de 18 graden, waren er geen grote problemen voor de duiven.

Net als vorige week presteert S. Breuer bijzonder goed: eerste, drie duiven bij de eerste tien, meer dan 50 procent prijs en in totaal 15 uit 27. Tweede wordt F. Nijhof met twee duiven bij de eerste tien, eveneens een dikke 50 procent prijs en 19 uit 27. Derde plek is voor H. Goossens met drie duiven bij de eerste tien en heel bijzonder: 100 procent prijs met 10 uit 10! Vierde plek is voor N. Knuth met ook meer dan 50 procent prijs. Hij scoort 15 uit 27.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden