Corine Hartman woont en werkt in Lichtenvoorde. Foto: Stan Bouman
Corine Hartman woont en werkt in Lichtenvoorde. Foto: Stan Bouman

Corine Hartman schrijft eerste deel nieuwe thrillerserie

Algemeen

Een duister pad: tussen waanzin en werkelijkheid

Door Annekée Cuppers

LICHTENVOORDE – De Lichtenvoordse Corine Hartman mag zich een van de meest gewaardeerde thrillerschrijvers van ons land noemen. Toch vind ze het ook nog weleens jammer dat haar boeken uitsluitend onder dit genre worden geschaard. "Ik snap dat dat nodig is, de lezer wil weten waar hij aan toe is. Maar het predicaat thriller kan ook afschrikken. Mijn verhalen zijn beslist niet altijd eng en bloederig, ze hebben ook diepgang en ik verwerk thema's in mijn boeken waarmee ik mijn lezers aan het denken wil zetten" Onlangs kwam Corine's nieuwste boek uit, deel een van een nieuwe serie rondom personage Faye van Laar. 'Een duister pad' is een spannende psychologische thriller die een actueel thema behandelt: de risico's rondom het gebruik van antidepressiva.

Faye en Simon, een
onwaarschijnlijk speurdersduo

In het boek maken we kennis met borderliner Faye van Laar die al haar hele leven in de psychiatrische instelling Groot Loenen op de Veluwe woont. Haar vader is de directeur-geneesheer. In deze instelling worden depressies, angststoornissen en andere zogenaamde cluster 2-gevallen niet behandeld met medicatie maar met gezonde voeding en alternatieve therapieën. Faye raakt bevriend met Emilie. Emilie lijdt aan achtervolgingswaanzin en is ervan overtuigd dat haar vriend Steven, die onder invloed van antidepressiva zelfmoord pleegde, werd vermoord. Als Emilie spoorloos verdwijnt, raakt Faye betrokken bij het onderzoek. Samen met rechercheur Simon te Bresser ontstaat er een onwaarschijnlijk speurdersduo.

Corine vertelt over 'Een duister pad': "Fay leefde al als personage in mijn hoofd en nog voordat het verhaal er was, had ik haar al in de setting van een psychiatrische instelling geplaatst. Voor het plot heb ik verschillende thema's samengevoegd die het tot een boeiend geheel maken. Mijn inspiratie voor mijn verhalen haal ik eigenlijk altijd uit de actualiteit. Ik had een tv-documentaire gezien over antidepressiva en dat bepaalde middelen zoals Seroxat bij depressieve patiënten zoveel agressie op kunnen wekken dat zij kunnen overgaan tot zelfmoord of zelfs moord. Ik was behoorlijk in shock nadat ik die uitzending had gezien en het onderwerp liet mij niet meer los. Toen ben ik mij daar verder in gaan verdiepen en heb onder andere dit thema in 'Een duister pad' verweven."

'Ik ben geen psychiater maar een sceptische houding ten opzichte van antidepressiva is op zijn plaats'

Antidepressiva kunnen levens verwoesten
De auteur leed zelf ook meerdere malen aan een depressie. "Zelf heb ik nooit antidepressiva genomen. Door de steun van mijn man en een goede psycholoog lukte het me medicijnen op afstand te houden. Maar het gebruik van antidepressiva, en dan met name onder jongeren, is de laatste jaren explosief gestegen. Dat brengt grote risico's met zich mee. Het klakkeloos voorschrijven van deze middelen door sommige artsen, vaak gewone huisartsen, kan levens verwoesten. Daar wil ik de lezers over laten nadenken zodat zij zelf hierover een mening kunnen vormen. Ik wil beslist niet met het belerend vingertje wijzen. Het gaat om ingewikkelde materie en ik ben natuurlijk ook geen psychiater maar een sceptische houding ten opzichte van het gebruik van antidepressiva is hier wel op zijn plek."

Van reclamebureau naar fulltime auteur
Corine, opgegroeid in Doetinchem en Zelhem, kwam voor de liefde naar Lichtenvoorde. Ze begon een eigen reclamebureau, schreef teksten en verzorgde de vormgeving. "In mijn werk heb ik veel moeten schrijven maar altijd in opdracht en daar was ik op een gegeven moment klaar mee. Ik wilde zelf creëren. Toen heb ik mij aangemeld bij de Schrijversvakschool in Amsterdam om serieus met mijn talent aan de slag te gaan." Na de vierjarige opleiding ontwikkelde Corine zich gestaag tot een van Nederlands best gewaardeerde thriller-auteurs. "De docenten zagen voldoende talent en doorzettingsvermogen bij mij en dat gaf heel veel zelfvertrouwen. Door de opleiding werd ik gedwongen serieus met het schrijven aan de slag te gaan en kreeg ik goede feedback en handvatten om mijn werk beter te maken en mijn eigenheid als schrijver te ontwikkelen. De opleiding heeft veel invloed gehad op hoe ik de zaken heb aangepakt. Ondertussen bouwde ik het reclamebureau af. Ik had een buffer opgebouwd en nam geen nieuwe opdrachten meer aan. Zo kon ik fulltime gaan schrijven. Echt eng vond ik dat niet. Ik dacht, als het niet lukt, kan ik altijd nog weer brochures gaan maken."

Na haar afstuderen schreef Corine een jaar lang aan 'Schone Kunsten', het eerste deel van de De Winter-trilogie waarmee de auteur de basis legde voor een succesvolle schijfcarrière. Corine is vijf maal genomineerd voor de Gouden Strop en ze heeft twee Hebban Awards op haar naam staan. "Bij mijn eerste manuscript hoopte ik dat er een uitgever geïnteresseerd was. Als er al eens een paar boeken verkocht worden ben ik al blij, dacht ik toen. Vervolgens leg je de lat steeds hoger en inmiddels kan ik goed leven van mijn boeken. Daar ben ik best wel trots op, dat is maar weinig schrijvers gegeven."

'Ik moét schrijven, hoe vermoeiend het soms ook is'
Maar het vak van schrijver is niet alleen maar leuk, vertelt Corine. "Nog regelmatig kamp ik met onzekerheden, word ik helemaal gek van mezelf of sla ik met het plot een doodlopende weg in waardoor ik weer een hoop moet schrappen. Ik lees mijn boeken ook bewust nooit meer terug, dat durf ik niet. Voor een pocketuitgave van de De Winter-serie ontkwam ik er niet aan om mijn eigen boeken terug te lezen. Toen heb ik twintig procent van de inhoud geschrapt, een vijfde! Dat zijn ontwikkelingen die je als schrijver doormaakt. Met de tijd heb ik geleerd dat je de lezer niet moet onderschatten, je hoeft niet alles uit te leggen.

Schrijven is vaak een eenzaam beroep. Maar ik kan niet meer anders, ik moét schrijven. hoe vermoeiend het soms ook is. Als alles dan samenkomt en je weet, deze scène stáát, dan word ik daar helemaal gelukkig van. Dat proces van diepe dalen en euforie is in al die jaren hetzelfde gebleven, het zal er wel bij horen."

Het boek 'Een duister pad' van Corine Hartman is het eerste deel van een nieuwe serie en wordt uitgegeven door uitgeverij Cargo (onderdeel van De Bezige Bij). Het boek is te koop in de plaatselijke boekhandel en via onderstaande website.


www.corinehartman.nl

Cover van Corine's nieuwste boek 'Een duister pad'. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant