Huldiging van de nieuwe Kringkoning Paul van Koert (blauwe sjerp) van De Eendracht uit Wehl tijdens de Kringdag in Lievelde. Foto: Jos Betting
Huldiging van de nieuwe Kringkoning Paul van Koert (blauwe sjerp) van De Eendracht uit Wehl tijdens de Kringdag in Lievelde. Foto: Jos Betting

Verhitte strijd op Kringdag

Algemeen

LIEVELDE - Tamboers, majorettes, schutters en vendeliers marcheerden afgelopen zondag door de straten van Lievelde. Zo'n 900 in uniform gehesen deelnemers lieten hun kunsten zien in de hoop een prijs in de wacht te slepen. Het jaarlijkse schuttersconcours 'Kringdag de Achterhoek' werd georganiseerd door de jubilerende vereniging 'Drumband de Schanskloppers'.

Door Dinès Quist

Twintig schuttersverenigingen uit de Achterhoek, aangesloten bij de Gelderse Schuttersfederatie, stromen 's morgens vroeg uitgedost in de kostuums van hun vereniging uit de touringcars. Een kleurrijk geheel van imposante uniformen en glimmende baljurken sieren de sportvelden van v.v Erix. Met ruim 30 graden Celsius op de thermometer liep het zweet bij menigeen over het voorhoofd, maar zoals het echte strijders betaamd bleven de uniformen aan.

Het schuttersconcours wordt geopend in de gymzaal waar van elke schuttersvereniging een kleine delegatie aanwezig is. Zij krijgen de traditionele erewijn aangeboden door burgemeester Annette Bronsvoort en proosten op een behouden strijd. Bronsvoort feliciteert de Schanskloppers met hun gouden jubileum. Ze spreekt haar complimenten uit naar de Schanskloppers omdat ze een evenement van deze omvang hebben weten te realiseren.

Marcheren met water
Volgens een strak gecoördineerd tijdsschema klinken om exact 11.00 uur saluutschoten, hiermee is het concours ingeluid. Waarna de indrukwekkende opening op het veld met het Wilhelmus en de vendelhulde kan beginnen.

Ware het niet dat de schuttersverenigingen op het veld al een tijdje strak in de houding staan. Twee jonge jongens bezwijken onder de hitte nog voordat de hulde van start gaat en worden door de EHBO afgevoerd die hen met natte sponsen weer oplapt. Gelukkig blijft het bij dit incident.

Toeschouwers worden getrakteerd op een fantastisch schouwspel van dansende vlaggen. Een defilé volgt met daarna een mars door de straten van Lievelde. Op verschillende punten staan vrijwilligers klaar met bekers water op de route, om de deelnemers te koelen. Langs de route zitten juryleden die de verenigingen beoordelen op verschillende onderdelen zoals muzikaliteit, marcheren en uitstraling.

Strijden maar vooral feesten
Na de mars volgen diverse wedstrijden op de sportvelden van v.v Erix. Karren met flesjes water worden het veld opgereden. En emmers met koud water en sponzen houden de hoofden van de wedstrijddeelnemers koel. Even is het spannend bij het vogelschieten, een klein stukje van de vogel hangt nog aan een dun draadje. Na moreel beraad van de drie kopstukken van de organisatie, de Schanskloppers, Kring de Achterhoek en Gelderse Schuttersfederatie, wordt besloten dat er doorgeschoten mag worden. De koning van de Eendracht uit Wehl weet het genadeschot te geven en wordt daarmee Kringkoning 2019. Nog ruim 50 prijzen worden er verdeeld van bekers en linten tot medailles. In de feesttent klinkt aan het einde van de middag uitnodigende live muziek, waar na gedane arbeid een flink feestje wordt gevierd. De uniformen worden ingeruild voor korte broeken en de nodige koele drankjes hebben rijkelijk aftrek bij de bar.

Klein dorp, groots in daden
De lovende woorden van waarnemend voorzitster van Kring de Achterhoek, Ada Koenders "Lievelde is een klein dorp maar grootse in daden," blijken helemaal waar. Het evenement voldoet aan alle eisen van 'De Kring Achterhoek'. "We kregen een dik handboek, waaraan we ons aan moesten houden," vertelt de coördinator van het evenement, Broddy Krabbenborg. "Daaraan gaat een hele organisatie vooraf. Vandaag zijn er 120 vrijwilligers op de been. Iedereen heeft zijn eigen taak." Een strak uitgewerkte planningsschema werpt zijn vruchten af. Behalve wat extra regelen van water verloopt alles op rolletjes. Strak in zijn kobaltblauwe uniformjas behangen met medailles, is te zien dat tambour-maître Krabbenborg al menig concours heeft meegemaakt. Krabbenborg weet inmiddels wat er allemaal voor nodig is om het evenement tot een succes te maken. Al eerder mocht hij meewerken aan een concours dat door zijn vereniging georganiseerd werd, tijdens het 25-jarig jubileum van de Schanskloppers. "Ik ben nu 32 jaar tambour-maître van de Schanskloppers en het is een kroon op onze vereniging om dit evenement te mogen organiseren. Dat maakt van ons 50-jarig jubileum een bijzondere mijlpaal." Vandaag is Krabbenborg aanspreekpunt voor mensen met vragen. Volgend jaar kan hijzelf weer meelopen met zijn vereniging. "Met dank aan iedereen die ondanks de hitte ontzettend hard gewerkt heeft, kijken we terug op een zeer geslaagde Kringdag."

Foto: Jos Betting
Foto: Jos Betting
Foto: Jos Betting
Foto: Jos Betting
Foto: Jos Betting
Foto: Jos Betting
Foto: Jos Betting
Foto: Jos Betting
Foto: Jos Betting

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant