Vlnr: Morris Pondes, Noor Pondes, Wendy van Bronckhorst-Sasse, en Jos Krabben. Foto: Henri Walterbos
Vlnr: Morris Pondes, Noor Pondes, Wendy van Bronckhorst-Sasse, en Jos Krabben. Foto: Henri Walterbos ( )

Koningsparen Harreveld bekend (met foto's)

Koning Jos Krabben, koningin Wendy van Bronckhorst-Sasse, jeugdkoning Morris Pondes en jeugdkoningin Noor Pondes van Harreveld

Door Henri Walterbos

HARREVELD - De gemeenschap Harreveld is een hechte gemeenschap. De gemeenschapszin is er groot. Moeten de handen uit de mouwen gestoken worden dan verenigt men zich, maar moet er gefeest worden dan worden weken van te voren al polonaises van enthousiasme gelopen, naast bergen werk die verzet worden. Met elkaar, voor elkaar. Jong en oud vieren samen feest, maar organiseren het feest ook samen. De organisatie van het jaarlijkse Pinksterfestijn is een doorsnee van het gehele Zandbietersdorp. Niet voor niets is de belangstelling voor het eigen kermisweekend groot. Ook overleden plaatsgenoten worden niet vergeten. Op zaterdag ieder jaar weer de kerkdienst in de Sint Agathakerk als opening van de feestdriedaagse.

Drie dagen lang 'ons kent ons' met vaste onderdelen die niet meer weg te denken zijn. De Tienkamp met deelname van alle wijken, het Borreluurtje voor jong en oud, de spectaculaire en vooral hilarische kelnerrace en uiteraard veel muziek in de feesttent bij Café de Boer, eveneens een sterke verbindingsfactor in Harreveld.

Vogelschieten
Op maandag wordt er tijdens het koningschieten gestreden om wie zich tot koning, koningin, jeugdkoning en jeugdkoningin mag laten kronen. Titels die ertoe doen, titels met eeuwigheidswaarde in Harreveld. Werd om 9.30 uur het schuttersbal geopend, een uur later kon Jos Krabben al tot koning gekroond worden. Bij het 200ste schot haalde hij romp en staart tegelijk naar beneden. "Dat was extreem vroeg dit jaar," lacht voorzitter van het Feestcomité Jos Weikamp. De dames deden er 60 schoten langer over. "Best wal vlot eigenlijk. Compliment aan de dames." Wederom lukte het de dames niet de vogel eerder naar beneden te halen dan de heren, toch een innig gekoesterde wens voor de fanatieke damesschutters. "Dan meugt ze de oavend van te veuren al wal beginnen met scheten," lacht een van de 140 heren schutters. "Moar 't is wal mooi dat d'r zovölle met doot." Liefst 110 dames deden mee.

Als het Harreveldse koningshuis compleet is met koning Jos Krabben, koningin Wendy van Bronckhorst-Sasse, jeugdkoning Morris Pondes en zijn zus Noor die jeugdkoningin werd, kan er gehuldigd worden. De deelnemende schutters en 'schutterinnen' staan met hun houten nepgeweer (dames roze, mannen bruin,HW) op een rij, in de houding, de instructies van commandant Jan Wolters af te wachten. Jan heeft zijn troepen goed onder controle. "Jan doet het prima, op zijn eigen manier. Hij is de opvolger van Johan Venderbosch en doet het voor het tweede achtereenvolgende jaar. Jan doet het op zijn Jan's," lacht Jos. Naast de ereprijzen is er voor Jelle Smit een poedelprijs. "Jelle schreef zich in, maar schoot geen een keer. De eerste keer dat hij aan de beurt was, was hij er nog niet, en de tweede keer kwam hij niet meer aan de beurt omdat de vogel er al af was. De meesten hebben dit jaar maar een keer geschoten." Jelle kan er om lachen, het goed gevulde KSH-veld ook, waar het koningschieten plaatsvindt.

Als de jeep voorrijdt om de koninklijke familie op te halen en te vervoeren naar de feesttent sommeert Jan de schutterij in de houding te gaan staan. Zodra Harmonie St Agatha de muziek inzet gaat de feeststoet in marstempo richting het feestterrein. Jos Weikamp staat van een afstandje te genieten. "Prachtig! Ik kijk heel tevreden terug. We zijn heel blij met het gebeuren hier in Harreveld met Pinksteren."

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden