In Mariënvelde wil 69% van de bewoners aansluiting op glasvezel.
In Mariënvelde wil 69% van de bewoners aansluiting op glasvezel. (Foto: Kyra Broshuis)

Eindelijk glasvezel in de kleine kernen

OOST GELRE - In de kleine kernen van de gemeente Oost Gelre wordt glasvezel aangelegd. Dat is bekendgemaakt door Glasvezel Buitenaf. Het besluit geldt ook voor de kleine kernen van de gemeente Aalten. In totaal zijn er 2300 adressen in het buitengebied aangeschreven; 58% wil graag een aansluiting op het netwerk.

Door Kyra Broshuis

Om glasvezel aan te kunnen leggen, was minimaal 35 % noodzakelijk. Dat werd in elke kern gehaald. Mariënvelde is het meest gebrand op de aansluiting; daar gaf 69% van de adressen aan mee te willen doen. In Vragender was dat 65%, in Zieuwent 57%, in Harreveld 50 en in Lievelde 46%.

Actieve lobby
Glasvezel is populair omdat het geschikt is om grote hoeveelheden data te transporteren en het wordt gebruikt voor telefonie, internet en televisie. Om glasvezelnetwerken te bouwen, is doorgaans een grote investering nodig. Het buitengebied is rijk aan bomen en de afstanden zijn gemiddeld 30 keer langer dan in de verstedelijkte gebieden. Dat betekent dat er veel gegraven moet worden én dat een groot deel van de inwoners zich moet willen aansluiten. Veel kernen hebben dan ook actief gelobbyd voor de komst van glasvezel. De dorpsbelangenverenigingen hebben de inwoners het belang van glasvezel laten inzien. Dat heeft overigens ook goed uitgepakt voor de basisscholen in de verschillende kernen. Glasvezel Buitenaf biedt de scholen een aansluiting aan voor 1600 euro per school, evenveel als de bewoners van het buitengebied in rekening wordt gebracht. De scholen vallen echter allemaal binnen de dorpskernen en hoeven daarom geen vastrecht te betalen. Dat wordt dus ook niet in rekening gebracht. Glasvezel Buitenaf verwacht dat er na de zomervakantie gestart kan worden met de eerste graafwerkzaamheden.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden