Topscheidsrechter Björn Kuipers weet de show te stelen tijdens de sponsoravond van S.V. Grol. Foto: Theo Huijskes
Topscheidsrechter Björn Kuipers weet de show te stelen tijdens de sponsoravond van S.V. Grol. Foto: Theo Huijskes

Sponsoravond Marveldtoernooi 2019 absolute voltreffer

Scheidsrechter Björn Kuipers in een hoofdrol

Door Theo Huijskes

GROENLO - Björn Kuipers staat bekend als wellicht Nederlands beste scheidsrechter in de voetballerij. Maar dat de 46-jarige inwoner van Oldenzaal veel meer in zijn mars heeft, en dat onder andere als ondernemer, presentator en in het bijzonder als verbinder, kwam afgelopen donderdagavond aan het licht. Een en ander tijdens de inmiddels traditionele sponsoravond voorafgaande aan de dertigste editie van het driedaagse Internationaal Marveldtoernooi van de sportvereniging Grol in Groenlo. In een met vijfhonderd belangstellenden bomvolle en tot een gezellige theaterzaal omgebouwde sporthal Den Elshof zorgde Kuipers aan de hand van spreekstalmeester Eddy van der Ley voor een uiterst vermakelijke, tevens indrukwekkende onemanshow.

Björn Kuipers liet in een bijzonder aanstekelijke betoog zijn hele leven voorbij komen met daarbij zijn scheidsrechtersloopbaan als een rode draad. Met de woorden 'Toon respect voor elkaar', 'Wees trots op jezelf', 'Gun elkaar het succes' en 'Zorg voor plezier en passie' wist de succesvolle Twentse kruidenier alle facetten van zijn inmiddels 46-jarige leven te belichten. Daarbij naast het zijn van topscheidsrechter, alsmede het hebben van enkele succesvolle Jumbo-supermarkten, zijn privéleven niet onvermeld latende.

Nationaal en internationaal debuut
Tukker Björn Kuipers begon reeds op 16-jarige leeftijd met het fluiten van voetbalwedstrijden. "Op mijn 15de maakte ik nog deel uit van de B1-selectie van Quick'20 in Oldenzaal. Daarbij was het mijn vader opgevallen dat ik telkenmale commentaar had op de scheidsrechter. Zijn reactie richting mij: 'Ga zelf maar een cursus scheidsrechter volgen als je het allemaal zo goed weet.' Het begin van een weg die leidde tot mijn carrière tot op de dag van vandaag." Het grote succes dat hij in de afgelopen jaren heeft bewerkstelligd, wijt Kuipers met name aan het team dat hij om zich heen heeft verzameld. "Zonder hen, en dan vooral mijn beide assistent-scheidsrechters Sander van Roekel en Erwin Zeinstra, had ik dit nooit kunnen bereiken", aldus de man die in 2005 zijn officiële debuut in de Eredivisie maakte bij de wedstrijd tussen Vitesse en Willem II, gevolgd door zijn internationale debuut in 2006 met het mogen fluiten van de interland Rusland tegen Bulgarije onder zeventien.

Europese en Wereldkampioenschappen
Nadat Kuipers in 2009 promoveert naar de hoogste klasse binnen de Europese voetbalbond, dienen zich vervolgens tal van hoogtepunten aan. Een en ander onder andere met zijn eerste Europees Kampioenschap in 2012. In 2020 hoopt de Oldenzaler zijn carrière af te sluiten met het dan te spelen EK. Ook was Kuipers bij een tweetal WK's (2014 in Brazilië en 2018 in Rusland) als scheidsrechter actief en floot hij naast de finale van de FIFA Confederations Cup tal van wedstrijden alsmede finales in de Champions League en de UEFA Europa League en daarnaast ontelbare interlands over de gehele wereld. In het verlengde van dit alles liet Kuipers met bewonderenswaardige bewoordingen de aandachtige sponsormenigte weten een gelukkig mens en bovenal familieman te zijn. Als blijk van waardering mocht de supermarktgoeroe annex scheidsrechter, waar de eenvoud in alle opzichten vanaf straalt, een staande ovatie van alle aanwezigen in ontvangst nemen.

Joost & Martijn sluiten af
Naast openingswoorden van Marco Frank, voorzitter van de organisatie Internationaal Marveldtoernooi, en Grolvoorzitter Hans Scheinck, die een succesvolle buut ten gehore bracht, deed Dennis Dibbets als voorzitter van de Stichting Exploitatie Accommodatie S.V. Grol een doekje open over de vervanging van de drie kunstgrasvelden en bood voorzitter Matthijs Roorda van de Businessclub S.V. Grol de voetbalschool van Grol een cheque aan ter waarde van 9.000 euro.
Naast een optreden van de groep Snuffle van Muziekvereniging Groenlo werd de succesvolle sponsoravond afgesloten door het plaatselijke duo Joost & Martijn, die op hun eigen, bijzonder vermakelijke manier tal van personen dan wel zaken binnen en buiten de sportvereniging Grol op de hak namen. Daarbij de lachers op hun hand kregen met onder andere een opmerking richting Björn Kuipers dat het toch een eer voor hem moet zijn om in het voorprogramma van Joost & Martijn te mogen optreden, door de afwezigheid van het plaatselijke concern Nedap aan de kaak te stellen om de eenvoudige reden dan men nog steeds geen sponsor is van Grol en door zustervereniging Grolse Boys erop te attenderen dat het Marveldtoernooi nu 320 vrijwilligers telt en volgend jaar mogelijk 321.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden