Kamp voor jonge mantelzorgers

ACHTERHOEK - Het Jonge Mantelzorgerskamp wordt dit jaar voor de tweede keer gehouden en vindt plaats op 11,12 en 13 oktober 2019 in Braamt. Organisatoren Iris Hoffman (20) uit Groenlo en Lars van Leeuwen (21) uit Zutphen zijn zelf jonge mantelzorger voor respectievelijk haar zusje en zijn broertje en weten dus uit ervaring hoe belangrijk het is om als jonge mantelzorger (ook wel JMZ'er) ervaringen te delen met andere jonge mantelzorgers, maar ook vooral met elkaar te lachen en leuke dingen te doen. Ze leerden elkaar kennen op het vorige kamp voor jonge mantelzorgers, dat door de Achterhoekse Mantelzorgorganisatie VIT werd georganiseerd.

Iris legt uit: "Als je opgroeit met de zorg om en zorg voor iemand uit je gezin, heeft dat invloed op je. Vaak cijfer je jezelf weg, want in mijn geval gaat de aandacht toch vaak uit naar mijn zusje. Maar ook als het gaat om je broer, of een zieke vader of moeder, je leert gewoon al vroeg dat de wereld niet alleen om jou draait. Toch wil dat niet zeggen dat je niet voor jezelf mag opkomen, want juist als jonge mantelzorger moet je ook gewoon jezelf kunnen zijn, met je eigen problemen en alles wat daarbij hoort, zeker als je als puber je enorm snel ontwikkelt!"

Aaltenenaar Alexander van der Graaff (39) vult aan: "Toen mijn zus en ik in de jaren '90 opgroeiden als jonge mantelzorgers, waren dit soort kampen er niet. Ook op school was er weinig goede begeleiding, dat was echt een gemis. Daarom is het juist zo goed dat Iris en Lars dit initiatief hier nu in de Achterhoek neerzetten, het kunnen delen van je ervaringen met andere jonge mantelzorgers, die maar weinig mensen in je omgeving écht begrijpen, is zo belangrijk! Hoe eerder je dit kunt bespreken en ermee leert omgaan, hoe beter! Komende week zit ik met onze wethouders om tafel die over Jeugd en Zorg gaan, om de aandacht en begeleiding voor jonge mantelzorgers in samenspraak met Mantelzorgorganisatie ViT in onze gemeente en op onze scholen gewoon perfect te regelen."

Lars van Leeuwen: "Wij organiseren dit kamp voor een groep kinderen die de moeilijkheden die zij thuis ervaren niet van de daken schreeuwt. Uit schaamte, uit angst voor de reacties van hun klasgenoten of omdat ze vinden dat je niet negatief over je familie mag praten. Juist omdat jonge mantelzorgers niet graag om hulp vragen, worden ze snel vergeten en is er weinig steun. Dit kamp is een goed begin, maar er zijn nog veel meer jonge mantelzorgers die zo'n weekend verdienen!"

Iris en Lars nodigen uit: "Iedereen tussen de 12 en 18 jaar met een zieke moeder, een broertje met autisme, een zusje in een rolstoel, een depressieve vader of een andere zorg thuis, mag met ons mee op de kamp van 11 toten met 13 oktober! Het kamp is gratis (!) en je kunt je aanmelden via jongemantelzorgerskamp@outlook.com en nadere info volgt. Maar wacht niet te lang, want het is snel vol!"

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden