Vol goede moed starten de atleten aan de 72 hindernissen.Foto: Dinès Quist
Vol goede moed starten de atleten aan de 72 hindernissen.Foto: Dinès Quist

Afmattende Survivalrun in Harreveld

HARREVELD - Ruim 1200 deelnemers hebben zich afgelopen zondag door de modder gesleept, tijdens de 23ste editie van de survivalrun in Harreveld. De loodzware race telde 41 opgestelde hindernissen verspreid door en rond Harreveld. Niet alleen gespierde mannen verschenen aan de startlijn, maar ook stoere vrouwen en veel jongeren stonden te popelen zichzelf af te matten.

Door Dinès Quist

's Morgens stroomde het marktplein van Harreveld al vroeg vol met in lycra gehesen sportieve types. Het zijn de best afgetrainde mannen en vrouwen van de dag, want al om 8.15 uur start de zwaarste klasse. 21 kilometer telt het parcours dat ze moeten afleggen en de 72 hindernissen die zij moeten nemen op de route maken het hen zo zwaar mogelijk. Niet iedereen hoeft deze helse afstand te lopen. Er zijn gelukkig ook mildere varianten van 14, 8 en 5 kilometer. Gaandeweg de ochtend verzamelen talloze survivalverenigingen en recreanten zich. Opvallend veel kinderen doen er mee. Volgens de commentator van het evenement is dat te danken aan het stoere imago van de sport. "Vanaf tien jaar kunnen ze zich inschrijven. De oudste die zich vandaag heeft aangemeld is 63," vertelt bestuurslid van stichting Survival Harreveld, Patrick Heuvelkamp. "Ze komen uit het hele land en we hebben zelfs deelnemers uit Zweden, Duitsland en Italië."

Publiek fietsroute
Een fietsroute langs alle hindernissen gaf de toeschouwer de mogelijkheid de survival-atleten op de voet te volgen. Ouders moedigden hun kroost aan, die met hun lenige, tengere lichamen zichzelf manmoedig over drie meter hoge obstakels hezen om daarna gecontroleerd het water in te springen. Sommigen kwamen amper met hun hoofd boven het water uit. De dappere doorzettertjes klauterden de oever op en vervolgden met druipende T-shirts hun route. Op vijf pauzeplekken verspreid over de route konden de deelnemers water drinken en een stuk banaan eten. Een vrijwilligster achter de drankkraam vertelt, "Soms vraagt een kind waarom we hier een emmer met water en sponzen hebben staan. Ik vertel ze dan dat het een douche is om af te koelen."

Finish halen, grootste eer
De eerste deelnemer die zich om 11.15 uur over de finishlijn haast is de 26 jarige Tom van Cappellen uit Zelhem. Hij deed voor de zevende keer mee in Harreveld en legde vandaag 14 km af. "De run was zwaarder dan vorig jaar", vertelt hij, "Ook omdat het behoorlijk warm is." Zijn polsbandje die een chip herbergt wordt meteen gescand, hiermee is zijn tijdscore afgelezen. Het tweede rode bandje dat hij nog om zijn pols draagt, bewijst dat hij alle hindernissen volgens de gestelde voorwaarden heeft volbracht. Tom wordt eerste in zijn klasse. Op het marktplein staat de laatste hindernis die de sportievelingen onder toezicht van veel publiek, met hun laatste krachten moeten trotseren. Aangemoedigd door de commentator die elke deelnemer een warm onthaald geeft. "Dat ze de finish gehaald hebben is voor de meeste deelnemers de grootste eer", vertelt een vrijwilligers.

Heel Harreveld op de been
Veertig vrijwilligers zijn er op de been om het evenement goed te laten verlopen. "Hoofdsponsoren Obbink en Wopa maken de run financieel mogelijk en lokale ondernemers dragen allemaal hun steentje bij. Verder hebben we heel Harreveld ingeschakeld," vertelt Heuvelkamp lachend. "Bij elke hindernis staan er minimaal twee mensen die toezicht houden en we hebben vier EHBO-posten langs het parcours. Hoewel de EHBO-er vaak werkloos aan de kant staan. Survivalrunners zijn goed getraind en hebben geleerd hun eigen grenzen te herkennen. Daardoor is de blessure-uitval heel laag."
Aan het eind van de middag, als iedereen binnen is worden de prijzen verdeeld. De beste drie van de dag gaan naar huis met een, door Stichting Survival Harreveld ontworpen, bokaal.

Harreveldse toppers zijn: Noel te Bogt, hij werd eerste op de 5 km. Van de jeugdklasse 15 tot 17 jaar, werd Eva Groot Kormelink tweede van de dames en Herman Domhof tweede van de heren. Richard Goldewijk werd tweede op de 14 km van de 50-plussers.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden