Coen Arink van de Stichting School en Volksfeest Lievelde staat op het punt de vlag te hijsen. Foto: Kyra Broshuis
Coen Arink van de Stichting School en Volksfeest Lievelde staat op het punt de vlag te hijsen. Foto: Kyra Broshuis

Jubileumvlag voor jarig kermiscomité

LIEVELDE- In Lievelde valt deze dagen heel wat te vieren; uiteraard is het de jaarlijkse kermis die elk jaar op de eerste zondag na Pinksteren garant staat voor een mooi feestje, maar er is meer. Dit jaar bestaat de kermisorganisatie, oftewel de Stichting School- en Volksfeest maar liefst 90 jaar en Drumband de Schanskloppers bestaat 50 jaar. De vendeliers zijn al 70 jaar actief in Lievelde. Ook het kindercentrum De Timp, dat haar onderkomen in Lievelde heeft, bestaat 50 jaar. Al deze jubilea zullen tijdens de kermismaandag nog even extra gevierd worden.

Door Kyra Broshuis

De jubilarissen
Lievelde vierde voor het eerst kermis in 1929. Dat was naar aanleiding van de bouw van de Antoniusschool. Met de komst van de school kwam er ook een heus verenigingsleven in het dorp en was er behoefte aan een volksfeest. Daartoe werd toen de Stichting School- en Volksfeest opgericht. Drumband De Schanskloppers werd opgericht in 1969 en startte met een aantal vendeliers. Het ledenaantal groeide gestaag en er werden diverse onderdelen aan het korps toegevoegd. De Timp, het kindercentrum in Lievelde, valt onder Zozijn en behandelt en begeleidt kinderen en jongeren tot 18 jaar met ontwikkelingsproblemen.

Op naar het kermisterrein
In een grote optocht lopen Drumband de Schanskloppers samen met Harmonie St. Willibrord voorop met daarachter het Seniorenkoningspaar Frans Arink en Mientje Stevens en het jeugdkoningspaar Dorus te Brake en Eva Bleumink. Zijn worden gevolgd door 70 vendeliers, speciaal voor het 70-jarig bestaan, en lopen naar De Timp. Daar wordt een serenade gebracht waarna ook de kinderen van De Timp en hun begeleiders meelopen in de optocht naar het kermisterrein in hartje Lievelde. De stoet wordt opgewacht door het jarige kermisbestuur en burgemeester Annette Bronsvoort van de gemeente Oost Gelre. Coen Arink van de Stichting School- en Volksfeest wordt verrast met een bijzonder cadeau; hij ontvangt een speciale jubileumvlag die De Schanskloppers en de vendeliers hebben laten ontwerpen. Arink mag de vlag direct in top hijsen onder luid applaus van de vele aanwezigen. De vlag wappert boven de feesttent en de burgemeester staat klaar voor het eerste schot van het vogelschieten. Lievelde wacht weer een stralende dag op het Koningsplein dat omgetoverd is tot een klein paradijs.

Meer berichten