Aantal bestuursleden en medewerkers van de Hamaland-kantine met Michiel Krabbenborg (linksonder), Désirée Holtstege (midden staand), Loes Lageschaar (met medaille) en Jorien Wopereis (rechtsonder). Foto: Annekée Cuppers
Aantal bestuursleden en medewerkers van de Hamaland-kantine met Michiel Krabbenborg (linksonder), Désirée Holtstege (midden staand), Loes Lageschaar (met medaille) en Jorien Wopereis (rechtsonder). Foto: Annekée Cuppers

Hamalandhal Koploper gezondere sportkantine

LICHTENVOORDE - Désirée Holtstege van Team Fit mocht afgelopen zaterdag maar liefst twee medailles voor de gezondere sportkantine uitreiken in Oost Gelre. Brons was er voor het team van de Longa-kantine en de Hamalandhal was het zelfs gelukt een gouden medaille in de wacht te slepen. Beide organisaties doorliepen een coachingstraject met als doel een gezondere sportkantine te worden. Een project van Achterhoek in Beweging in samenwerking met Team Fit, een landelijk initiatief om jongeren op een gezond gewicht te houden. Namens de gemeente woonde beleidsmedewerker sport Michiel Krabbenborg de uitreikingen bij. Portefeuillehouder van sport en welzijn, wethouder Porskamp, moest om persoonlijke redenen verstek laten gaan.

Door Annekée Cuppers

Eerst maar eens een misverstand uit de weg ruimen; in een gezondere sportkantine worden nog steeds friet, chips en bier verkocht. Die producten blijven gewoon in het assortiment. Wat wel verandert, is dat er naast de reguliere producten ook producten worden aangeboden die een gezondere keuze vormen, dat deze een prominentere plek krijgen in het schap. Zo verleid je bezoekers om een gezondere variant uit de productgroep te kiezen én bedien je een grotere doelgroep. En dat is niet alleen beter voor een gezond gewicht maar ook gunstig voor je omzet. Zo ondervond ook Maurice Rietberg, beheerder van de Longa-kantine.

"Sinds kort hebben we de bruine tosti op de kaart staan en die verkoopt echt als een tierelier. De tosti valt vooral in de smaak bij vrouwelijke sporters maar ook hardlopers zijn er dol op. Het is echt een product dat voor extra omzet zorgt." Maurice mocht met zijn team de bronzen medaille in ontvangst nemen. De Longa-kantine voldoet hiermee aan een viertal speerpunten. Deze zijn: in iedere productgroep is er minstens 1 betere keuze te koop, deze betere keuze staat op een prominente plek, er is een gratis watertappunt beschikbaar om water drinken te stimuleren en de gemaakte keuzes worden in het verenigingsbeleid opgenomen en naar de clubleden gecommuniceerd. Maurice is erg blij met de erkenning, mogelijk dat hij in de toekomst gaat voor een zilveren medaille. "Voorlopig zal de biertap nog wel net iets harder lopen dan de watertap," lacht Maurice, "Maar een koud pilsje gaat wat de bezoekers betreft prima samen met een bruine tosti. Je moet doen wat bij je vereniging past en voor veranderingen rustig de tijd nemen."

Gouden medaille voor de Koploper
In de Hamalandhal was het deze middag ook feest. Zij mochten als eerst in Oost Gelre een gouden medaille in ontvangst nemen voor de gezondste sportkantine van de gemeente en Hamalandhal is hiermee een voorbeeld voor andere sportkantines. Naast de vier basisvoorwaarden biedt de kantine ook groente en fruit aan, bestaat 80% van de zichtbare producten uit betere keuzes en is de kantine zo aangekleed dat gezond kiezen een vanzelfsprekendheid is. Namens de Hamalandhal gingen Loes Lageschaar en Jorien Wopereis hier in de afgelopen maanden mee aan de slag. Loes vertelt: "Het was altijd al onze grote wens om het aanbod in de kantine gezonder te maken. Enkele jaren geleden zijn we daar ook al eens mee gestart maar toen sloeg een gezonder aanbod aan producten niet aan. Voor ons was toen de valkuil dat we het zelf graag wilden zonder dat we de bezoekers van de kantine daarin betrokken. Dat hebben we deze keer in samenwerking met de coaches van Team Fit heel anders aangepakt. We hebben de sporters overal in betrokken, proeverijen gehouden, mee laten praten. Zo hebben we draagvlak gecreëerd waardoor de gezondere kantine nu wel aanslaat. We zijn er bijzonder trots op dat we dit met ons allen bereikt hebben en dat we nu Koploper van Oost Gelre zijn."

Sportverenigingen in Oost Gelre die ook aan de slag willen met een gezonder aanbod in de kantine, kunnen contact opnemen met Désirée Holtstege van Team Fit via desiree@teamfit.nl. Aan de coaching zijn geen kosten verbonden.


www.teamfit.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden