Drukte bij de kraam van Amnesty. Foto: PR
Drukte bij de kraam van Amnesty. Foto: PR (Foto: )

Amnesty actief op Achterhoekse Streekproduktenmarkt

LIEVELDE - Het was weer feest, Tweede Pinksterdag. Een gezellige drukte op de Achterhoekse Streekproduktenmarkt met perfecte weersomstandigheden. Maar de vrijwilligers van Amnesty vroegen met succes aandacht voor minder feestelijke zaken: de navrante schending van mensenrechten in Iran. In totaal 357 handtekeningen zijn verzameld en op de post gegaan voor de Iraanse mensenrechten advocate Nasrin Sotoudeh.

Achtendertig jaar en 148 zweepslagen heeft deze strijdbare vrouw, moeder van twee kinderen, opgelegd gekregen. Sotoudeh kreeg de straf onder meer opgelegd vanwege 'het aanzetten tot corruptie en prostitutie', 'het openlijk begaan van een zondige activiteit door in de rechtszaal te verschijnen zonder sluier', en 'het verstoren van de openbare orde'.

Extra hoge straf
De rechters gebruikten artikel 134 van het Iraanse Wetboek van strafrecht om haar een hogere straf op te leggen dan wettelijk is vastgelegd. Naast de maximumstraf voor alle zeven aanklachten legde de rechter Sotoudeh een extra straf van 4 jaar op, waardoor zij tot 33 jaar werd veroordeeld. Met een nog openstaande straf van vijf jaar daarbij, komt het totaal op 38 jaar. Het is de wreedste straf ooit die Amnesty de laatste jaren heeft gedocumenteerd tegen een mensenrechtenverdediger in Iran. Het lijkt erop dat de autoriteiten – aangemoedigd door de wijdverbreide straffeloosheid voor schendingen van mensenrechten – de onderdrukking opvoeren.
Natuurlijk roept Amnesty op tot onmiddellijke vrijlating en richt zich daarbij ook op de Europese regeringsleiders om hun invloed aan te wenden nu zij in voortdurende dialoog zijn met de Iraanse autoriteiten.

Ben je moeder of vader? Lees dan de brieven die Nasrin aan haar kinderen schreef: https://www.amnesty.nl/de-brieven-van-nasrin-aan-haar-kinderen. Wil je actief worden op de Zwarte Cross voor Amnesty? Meld je aan!


oostgelre.amnesty.nl/contact/14-margo

Meer berichten