De netwerkdag start met een gezamenlijke lunch bij de Lebbenbrugge in Borculo. Foto: PR
De netwerkdag start met een gezamenlijke lunch bij de Lebbenbrugge in Borculo. Foto: PR

Ontgrenzen in Berkelland en bij de burgemeester op bezoek

'We willen elkaars inzichten beter leren begrijpen'

REGIO - Duitse en Nederlandse vrouwen spreken jaarlijks een aantal keren af om elkaar te ontmoeten. Juist omdat ze gezamenlijk interesses delen of om de verschillen te overbruggen. Hoe kunnen zij samen ondernemen, hoe wordt er aan weerszijden van de grens naar de vergrijzing gekeken en hoe gemakkelijk is het eigenlijk om te gaan studeren in Bocholt. Sinds 2013 Nederlandse en Duitse vrouwen vormen het netwerk Frauenbrücke Duitsland-Nederland. Op donderdag 4 juli vindt er een netwerkdag plaats in Borculo waarvoor belangstellenden zich kunnen opgeven.

Donderdag 4 juli organiseren zij een excursie waarbij het stukje Nederlandse historie niet los te zien is van de Duitse en waarbij kennismaking met de Nederlandse gemeente de verschillen en overeenkomsten met een Duitse gemeente laat zien.

Dit treffen is in de gemeente Berkelland. Daar spelen twee zaken die een gemeenschappelijke deler hebben: de geschiedenis van museumboerderij De Lebbenbrugge in de tijd van de Tachtigjarige Oorlog en als tolhuis/oude grenspost langs een 'hessenweg' tussen Duitsland en Utrecht. En de andere deler is dat burgemeester Joost van Oostrum van Berkelland voor een paar dagen op de burgemeesterszetel in het Duitse Vreden zat van ambtsgenoot Christoph Holtwisch. Dat heeft de kennisuitwisseling en samenwerking sterker gemaakt Onlangs heeft burgemeester Joris Bengevoord (Winterswijk) ook een aantal dagen stuivertje gewisseld met zijn Vredense collega-burgemeester.

Programma
Op de netwerkdag bezoeken de vrouwen eerst de Lebbenbrugge, waar het begin van de ontmoeting is tijdens een lunch. Daarna is er een rondleiding en wordt de Nederlands-Duitse geschiedenis verteld. Vervolgens is er een samenkomst in het gemeentehuis van Berkelland in Borculo (Marktstraat 1). Burgemeester Van Oostrum ontvangt daar de Nederlandse en Duitse vrouwen.

Mochten Nederlandse vrouwen interesse hebben in het netwerk Frauenbrücke Duitsland-Nederland en/of op 4 juli willen deelnemen, stuur dan een e-mail naar: info@evezien.nl of heleen@posthumus.de .

De dag begint om 11.00 uur bij de Lebbenbrugge, Lebbenbruggedijk 25 in Borculo. De kosten voor de entree inclusief lunch zijn 15 euro. De dag eindigt om 16.00 uur.

Meer berichten