De route van de wandelmarathon liep dwars door gebouw De Zandschoppe. Foto: Barbara Pavinati
De route van de wandelmarathon liep dwars door gebouw De Zandschoppe. Foto: Barbara Pavinati

Litac en Vierdaagse vieren zonnig feest tijdens marathon

Algemeen

'We durven niet te kijken of we blaren hebben'

Door Barbara Pavinati

LICHTENVOORDE – De meeste hele en halve marathonlopers vinden dat ze boffen met het weer en zeggen dat het heerlijk is om in de warme zon te lopen. Een enkeling vindt het eigenlijk te heet en zoekt verkoeling onder een van de parasols die op de pauzeplaats bij De Zandschoppe staan. Er zijn er ook die van de gelegenheid gebruiken om hun waterfles bij te vullen of een natte doek in hun nek te leggen. Litac en de Vierdaagse vieren zondag 23 juni samen feest op deze plek, omdat ze beide 70 jaar bestaan. Het is een vrolijk gebeuren dat opgeluisterd wordt door de blije klanken van de Rainbowband. Lynn Bongers van de organisatie zegt: "Vanaf 8 uur zijn we al broodjes aan het smeren. Het gaat echt goed, precies zoals we hadden bedacht. De sfeer zit er goed in. Ook voor de kinderen is er van alles te doen. Ze kunnen bijvoorbeeld schminken, tafeltennissen of lasergamen. We zijn al ruim een half jaar bezig met de voorbereidingen. Gisterenavond hadden we een succesvol jubileumfeest met wel 250 mensen."

Het terrein rond De Zandschoppe is mooi ingericht. Onder een oranje boog lopen de wandelaars het terrein op waar in het gebouw van Litac de stempelpost is. De route ernaartoe is afgezet door linten en bordjes met pijlen wijzen je de weg. Je kan binnen ook tafeltennissen. Als je geluk hebt, word je kaart van een echte stempel voorzien door een van de stempeldames, in het andere geval krijg je een mooi vinkje met een pen. Hierna kan je buiten wat eten of drinken halen bij een kraam en even bijkomen in de schaduw op het terras. De wandelaars die moe zijn nemen het ervan en blijven gezellig zitten. Ze luisteren naar de muziek van de Rainbowband. Het lied 'My bonny is over the ocean' wordt onder meeklappen van de mensen die langs het orkest lopen uitgebreid gezongen.

Niet iedereen neemt lang pauze. De fanatiekelingen lopen stevig door. Er zijn er die veel hebben geoefend en ook in het verleden de vierdaagse in Nijmegen gelopen hebben. Zij wandelen nog steeds veel en draaien voor vandaag hun hand niet om. Anderen doen voor het eerst mee en kijken op goed geluk hoe de dag verloopt. Zo ook Silke te Molder. Zij loopt samen met Myrthe Rensing die één keer eerder een lange tocht gewandeld heeft, waarna ze haar konden opvegen. Silke en Myrthe: "Tot nu toe gaat het verrassend goed. We durven niet te kijken of we blaren hebben. We houden niet lang pauze. We zijn hier even naar de wc gegaan en gaan zo weer verder. We doen spontaan en voor de lol mee." Anita Bokman doet voor de tweede keer mee aan de halve marathon. Ze is om 8.30 uur begonnen. Degene die de hele marathon lopen moesten om 5 uur starten. Anita:"Ik ben nu even aan het pauze houden en ga zo weer verder. Nog zes kilometer. De Rainbowband hier is erg leuk."

De hele dag is het een komen en gaan van wandelaars bij de Zandschoppe. Om 15.00 uur moet iedereen binnen zijn in het centrum van Lichtenvoorde.

Foto: Barbara Pavinati
Foto: Barbara Pavinati
Foto: Barbara Pavinati
Foto: Barbara Pavinati
Foto: Barbara Pavinati
Foto: Barbara Pavinati
Foto: Barbara Pavinati
Foto: Barbara Pavinati
Foto: Barbara Pavinati
Foto: Barbara Pavinati

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant