Ook de Nederlandse strafmaat komt in Vragender voorbij.
Ook de Nederlandse strafmaat komt in Vragender voorbij. Foto: Henri Walterbos

Vragender presenteert eigen klimaatakkoord in kermisoptocht

Algemeen

Tekst en foto's Henri Walterbos

VRAGENDER - Zijn reputatie en faam zijn groot. De Vragender allegorische optocht, meest prominent onderdeel van de beruchte Vragender kermis. Het dorp is er trots op. Niet voor niets wordt er ieder jaar weer reikhalzend naar uitgekeken. Waar komen de Vragender jongs en deerns dit jaar mee aanzetten? De optocht is bij voorbaat niet geschikt voor de 'langetenenkortelontjeshomosapiens'. Met een open mind naar Vragender gaan, wat voorbijkomt veelal met een knipoog zien. Dan beleef je een prima middag waarbij een glimlach zelfs bij de grootste zuurpruim niet onderdrukt kan worden. Toch werd er in het verleden wel eens over de schreef gegaan, was er een keer een brandje op een wagen. Gevolg hiervan was dat regels werden aangescherpt. Ook in het kader van veiligheid. Niet iedere deelnemer was hier blij mee. Na een bewijs van goed gedrag werden de touwtjes weer iets gevierd. Het vertrouwen wordt deze editie niet geschonden. Er wordt niet gechoqueerd. Het aanbod is zeer vermakelijk.

Meer creativiteit
Zondagmiddag verschijnen liefst elf grote wagens, zes middenklassers en 22 kinderwagens aan de start. Als de wagens zich opstellen voor vertrek is het jurylid Sander Esselink, namens Festunique Beltrum, die met een positief kritische blik naar het aanbod kijkt, alvorens de stoet in beweging wordt gezet. Als ervaringsdeskundige weet hij ongeveer wat hem en het publiek doorgaans te wachten staat. Esselink zegt positief verrast te zijn. "Het wordt ieder jaar beter. Er is meer creativiteit gebruikt, er is langer over het onderwerp en de invulling nagedacht, de onderwerpen worden beter uitgebeeld, meer figuratief. Veel interessanter voor het publiek om naar te kijken."

Allerhande zaken komen voorbij. Van de lokale singles Top 30, de Vragender Tinderversie, met hierop dertig foto's van Vragender vrijgezelle heren en dames, tot en met nationale kwesties en politieke gevoeligheden, zoals strafvervolging. Spreuken laten niets aan duidelijkheid te wensen over. 'Hell's angels, Testarossa of I.S. In NL krieg i'j toch allemoal 't zelfde proces,' 'Terwijl TBS'ers in NL vrouwen verkrachten, stoat jullie met 20 agenten 'n piraat op te wachten' en 'In Nederland kun jij nog beter een kind naaien, dan illegaal plaatjes draaien.'

Klimaatakkoord
Ook de aanstaande sluiting van de eigen kerk komt voorbij. De Vragender jongeren hebben er al wel ideeën over. Wat hen betreft krijgt het een horecabestemming en stroomt de kerk dan weer vol; 'Van een doods gebeuren met een hoop gezemel, goat wi-j zoepend noar de hemel,' 'Neet meer hosti's met een zemelverhaal, moar no bier zoepen met völle kabaal.' Of 'Overkamp en Beneman maak ow pens moar nat. Karmisse be'j ons in de karke, da's pas wat.' Ook is het Vragender standpunt, betreffende het klimaatakkoord helder. Het Vragender klimaatakkoord wijkt nogal af van het akkoord dat de heren en dames in het Haagse pluche met elkaar overeen kwamen; 'Onwies dampen op de karmisse', 'GroenLinks' van de baan', 'Alle wieven in string', 'Altijd festivalseizoen', 'Met bierbalg op 't strand', 'GroenLinks weg d'r mee, we'j wilt meer CO2', 'Electrische auto's bunt misschien wal chique, moar doe ons moar ne dampende fabriek', 'Spoar dierenleavens, et activistenvleis' en 'Die zielige activisten hele dagen moar een betje met uutkering be'j huus lopen, moar in tussentied ons boerenbedrief willen slopen.' De wagens die de onderwerpen uitbeelden staan allen vol met jongeren, een teken dat het eigen 'cultureel erfgoed' leeft. Uiteraard ontbreekt rook, schuim, confetti en het kabaal niet. Niemand die zich eraan stoort echter. Langs de kant veelal lachende mensen die tijd te kort komen alle spreuken te lezen.

Takken snoeien
Volgend jaar misschien wel even de takken snoeien van bomen lang het parcours. De laaghangende takken vegen over daken en hoog uitstekende onderdelen van vele wagens heen. Zodanig laag dat takken afbreken en het ijzeren bord met hierop de naam van groep SMVV op de wagen met feestvierende jongeren terecht komt. Een van de jongens moet zijn ererondje door het dorp hierdoor vervroegd staken als hij met bebloed hoofd de wagen afstapt. Vergezeld van een vriend, want ook dat is Vragender.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant