Wethouder Porskamp onthult bij wijze van opening het informatiebord in de schuilhut 'Kerkdijk'. Foto: Dinès Quist
Wethouder Porskamp onthult bij wijze van opening het informatiebord in de schuilhut 'Kerkdijk'. Foto: Dinès Quist

Schuilhut aan Kerkdijk in Vragender geopend

Algemeen

VRAGENDER - De splinternieuwe schuilhut aan de Kerkdijk in Vragender is donderdag 4 juli officieel geopend door wethouder Bart Porskamp. Onder de enorme eiken op de hoek van de aangrenzende parallelweg Hamelandroute staat hij, de gloednieuwe schuilhut. De hut is tot stand gekomen door Projectgroep Landschap Vragender (PLV) onderdeel van de Stichting Marke Vragender Veen. Samen met Vragenders Belang hebben ze de schuilhut weten te realiseren.

Door Dinès Quist

Een fietstocht leidde de wethouder en betrokkenen langs reeds gerealiseerde landschapsprojecten met als hoofdbestemming schuilhut 'Kerkdijk'. De hut die nog naar versgezaagd hout rook, bood op deze dag verkoeling aan een kleine delegatie genodigden. Porskamp viel de eer te beurt de opening officieel te maken. Hij mocht het fraai geïllustreerde informatiebord onthullen, waarop een stukje plaatselijke historie beschreven staat en een plattegrond met een zevental wandelroutes. Porskamp zegt blij te zijn met zoveel gedrevenheid van vrijwilligers in zijn gemeente, "Als gemeente vinden wij het mooi om te zien dat er met het beetje geld dat wij beschikbaar stellen, jullie met zoveel vrijwillige mankracht iets moois neer weten te zetten." Een achttal vrijwilligers hebben hun schouders gezet onder de bouw van de schuilhut. Timmerman Jan Hahné was verantwoordelijk voor het houtwerk en heeft samen met zijn kleinzoon zijn schaarse vrij uurtjes beschikbaar gesteld.

Historie op onthulde informatiebord
De gekozen locatie van de schuilhut is geen toevalligheid. Het is een historische plek op steenworp afstand van waar lang geleden landgoed Tongerlo zich bevond. Het door Porskamp onthulde informatiebord vertelt de verhalen over wat zich in dit gebied ooit afspeelde. Zoals de Lichtenvoordse kei die hier gevonden is en die nog altijd pronkt op het Lichtenvoordse marktplein. Of de naastgelegen Joodse begraafplaats die weliswaar niet meer als zodanig te herkennen is, maar de oude betonpalen die de plaats omgrenzen zijn getuigen van wat zich hier heeft afgespeeld.

Telefoondraden speciaal voor zwaluw
De fietsroute vervolgt langs meerdere landschapsverbeterprojecten. Zoals een veld ingezaaid met zomergerst, om de biodiversiteit te verhogen. Harry Idink, woordvoerder van de dag en voorzitter van deze projectgroep vertelt: "Voor het vijfde jaar is hier wildmengsel en zomergerst ingezaaid. Het wild kan schuilen in het hoge gewas en vogels kunnen zich tegoed doen aan de insecten die er op af komen. Elk jaar zien we hier meer Patrijzenpaartjes." Langs het zandpad staan ogenschijnlijk oude telefoonpalen met draden. Schijn bedriegt en dat is juist de bedoeling, want deze palen heeft PLV neergezet om de zwaluwen hun oude vertrouwde plek te bieden, op de telefoonkabels. De palen zijn zelfs voorzien van isolatoren, om het oude landschapsbeeld compleet te maken.

Informatiecentrum
Al twaalf jaar zetten PLV en Vragender Belang zich in voor het versterken van landschap, natuur en recreatie en ze zitten nog lang niet stil. Dat is goed te zien in het informatiecentrum Stichting Marke Vragender Veen, aan de Pastoor Scheepersstraat 1A in Vragender. Het informatiecentrum is vrij toegankelijk en biedt een kijkje in reeds afgeronde projecten. Bijvoorbeeld de ruim 100 km aan wandelpaden die voorzien zijn van informatieborden of de klimtorens die uitkijk bieden over het veen. Nieuwe projecten staan al op stapel, zoals een derde schuilhut. Maar nog veel meer ideeën moeten uitgewerkt worden als het aan Idink ligt. "In het najaar organiseren we weer een informatieavond. Het landschap en de natuur blijven steeds onze hulp vragen."

Foto: Dinès Quist
Foto: Dinès Quist
Foto: Dinès Quist
Foto: Dinès Quist
Foto: Dinès Quist
Foto: Dinès Quist

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant