Ook in Oost Gelre zitten de eiken vol met nesten met eikenprocessierupsen.
Ook in Oost Gelre zitten de eiken vol met nesten met eikenprocessierupsen.

Gemeente vraagt in Wageningen naar bestrijding eikenprocessierups

OOST GELRE- De kranten staan er vol mee; klachten over de eikenprocessierups. Contact met de microscopisch kleine brandharen van de rups kunnen klachten geven als jeuk, huiduitslag en irritatie aan de ogen of luchtwegen bij mensen en dieren.

Door Kyra Broshuis

OOG wil extra maatregelen
Ook in de gemeente Oost Gelre is de rups veelvuldig aanwezig op de eikenbomen. Paul Wallerbos van OOG zegt dat de partij de afgelopen jaren meerdere malen aandacht heeft gevraagd voor dit probleem. “En we hebben gevraagd om extra maatregelen. We kunnen nu al concluderen dat de huidige preventieve maatregelen, zoals spuiten, en correctieve maatregelen, zoals het wegzuigen van rupsen, onvoldoende helpen. Er lijkt te weinig lering getrokken uit de al in 2018 sterk toegenomen overlast. Eikenbomen met rupsen die door burgers aangemeld worden zijn, in tegenstelling tot vorige jaren, schijnbaar niet meer gemarkeerd met waarschuwingslinten. Ook krijgen wij signalen van burgers dat prio-locaties zoals parken en speeltuinen, geen voorrang krijgen.” OOG wil weten of er inderdaad meer rupsen zijn en of er ook meer correctief bestreden wordt. Ook wil OOG weten wat de resultaten zijn van de nestkastenproeven bij onder andere de survivalrunvereniging in Harreveld. Daar zijn nestkasten opgehangen voor koolmezen; de natuurlijke vijand van de rupsen.

Meer dan helft eiken wordt behandeld
Wethouder Bart Porskamp zegt dat de zone van preventief bestrijden praktisch gelijk is aan vorige jaren. “Meer dan de helft van de eiken wordt behandeld. Er worden inderdaad meer meldingen gedaan, ook van buiten de bestrijdingszone. Wij hebben als gemeente vaste afspraken met Wolterinck in Beltrum. Samen met zes andere Achterhoekse gemeenten hebben wij de bestrijding aan hen uitbesteed. Daarom kan er enige tijd zitten dus een melding en daadwerkelijke actie. Wolterinck is volgens afspraak aan het werk in de gemeente.” De wethouder legt uit dat er een landelijk kennisplatform wordt opgericht over de rups. “Wij gaan het adviescentrum in Wageningen raadplegen over de mogelijke bestrijding zoals bijvoorbeeld met extra nestkasten. Voor wat betreft de proef in Harreveld is het nog te vroeg om conclusies te trekken. In het voorjaar dacht men daar van de rups af te zijn maar dat blijkt niet het geval. Ook zijn niet alle nestkasten in gebruik.”

Kennisplatform
Het nieuw opgerichte kennisplatform eikenprocessierups in Wageningen wordt naar verwachting deze week in gebruik genomen. De eikenprocessierups is een landelijk probleem en verschillende kamerleden hebben aangedrongen op een landelijke aanpak. Bij het kennisplatform kunnen onder andere gemeenten terecht met vragen over de beste bestrijdingsmethodes.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden