Vlnr: Marian Roerdinkholder en Rob Kuenen van OGJO, wethouder Jos Hoenderboom, burgemeester Annette Bronsvoort en Gijs Jolink van de Feestfabriek.
Vlnr: Marian Roerdinkholder en Rob Kuenen van OGJO, wethouder Jos Hoenderboom, burgemeester Annette Bronsvoort en Gijs Jolink van de Feestfabriek. (Foto: Kyra Broshuis)

OGJO treedt op op Zwarte Cross

OOST GELRE- Met dank aan burgemeester Bronsvoort zal OGJO (Oost Gelders Jeugd Orkest) een optreden verzorgen op de Zwarte Cross. Dat vertellen Gijs Jolink van de Feestfabriek en Rob Kuenen en Marian Roerdinkholder van OGJO. OGJO is een harmonieorkest op projectbasis, dat jonge musici in de leeftijd van 15 tot en met 25 jaar de kans geeft om showconcerten te verzorgen. Het voorwerk voor het optreden op de Zwarte Cross werd verricht door wethouder Jos Hoenderboom toen hij anderhalf jaar geleden te gast was bij de Feestfabriek. “Daar kwam ook uiteraard ook muziek ter sprake. We doen in onze gemeente veel aan muziek en muziekbeleving. Harmonie en fanfare zijn de basis van de muzikale vorming, daar willen we graag aandacht voor. Gijs zei: “doar kunt wi’j 't wal oaver hebb’n”. Voor 2018 was het te kort dag maar dit jaar is het gelukt”, zegt de wethouder.

Door Kyra Broshuis

Muziek belangrijk onderdeel van Achterhoekse identiteit
Voor Jolink is het belangrijk dat het muzikanten uit de buurt zijn. “Het gaat om bestaande harmonieën en fanfares. Die verenigingen willen we graag een hart onder de riem steken, ze hebben het moeilijk in deze tijd. We willen graag dat de jeugd weer lid wordt van een fanfare of harmonie. Als wij die optochten met muziek in onze streek niet meer hebben dan verliezen we een deel van de Achterhoekse identiteit. Bij de muziekverenigingen leren de kinderen al vroeg een instrument te bespelen. Ik weet uit ervaring dat het veel lastiger is als je al 18 of 19 bent. Ik heb er echt spijt van dat ik niet veel eerder begonnen ben met muziek. Het is net als met taal; kinderen leren het veel sneller dan volwassenen.”

Met solo van Mart Hillen
OGJO heeft al elf succesvolle edities op zijn naam staan. “We hebben daarvoor samengewerkt met deelnemers van zo’n tachtig verenigingen. Onderling ontstaan er vriendschappen voor het leven en zelfs een flink aantal liefdesrelaties. De wens om op de Zwarte Cross te spelen was er heel lang. We gaan drie kwartier optreden met bijzondere arrangementen. Mart Hillen speelt een solostuk en er zijn optredens van jonge zangeressen” vertellen Kuenen en Roerdinkholder. “Burgemeester Bronsvoort heeft contact gezocht met onze dirigent Henk Jan Heinen en dankzij haar zitten we nu hier.” Wat Jolink betreft wordt OGJO een vast onderdeel van de Zwarte Cross. “Wij willen graag een podium bieden voor Achterhoekse muzikanten. Ik heb al een filmpje van het orkest gezien en ze zijn echt goed!”

OGJO is te zien en te horen op vrijdag 19 juli in de Theaterweide. Het optreden start om 11:00 uur.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden