Foto:

Gelukkig hebben we de foto's nog

Aan de Vremanstraat in Mariënvelde is afgelopen jaar het straatwerk gerenoveerd. Een buurtbewoner had het goede idee om de gemeente Oost Gelre te motiveren om een bloemmengsel in de berm te zaaien. De gemeente stemde in. In de loop van mei en juni kwamen de eerste bloemen in bloei. Een waar kleurenpallet. 's Morgens vroeg kleurde de berm rood van de papavers en 's middags blauw van de korenbloemen. Wanneer de temperatuur opliep, zag je de zwermen vlinders, bijen en andere insecten tot leven komen en over de bloeiende berm trekken. Vele mensen hebben dit bewonderd.

Dit allemaal tot 1 juli! Want toen kwam er een tractor met maaier die alles afmaaide. De hele buurt vond het doodzonde, maar niemand die er nog wat aan kon doen. Het kwaad was al geschied. De enige reactie van de gemeente was: "We zullen in toekomst genuanceerder moet maaien." In diezelfde week staat er in de Elna een oproep van de gemeente Oost Gelre, waarin de gemeente inwoners verzoekt niet zelf hun bermen maaien. Dit om de biodiversiteit te beschermen en de nesten van vogels niet te verstoren. Ook wordt verzocht de bloeiende planten te laten uitbloeien, om te zorgen dat ze zichzelf uitzaaien.

Ik verwacht dat de gemeente dan hun eigen advies zelf ook ter harte neemt. En hoop dat de gemeente hetzelfde bloemenmengsel nog een keer zaait, zodat we volgende zomer nogmaals de kans krijgen om te genieten van een mooie Vremanstraat met bloeiende bermen.

Henk Rouwhorst

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden