Prins Bernhard Cultuurfonds ondersteunt 101 projecten in de regio

Prins Bernhard Cultuurfonds ondersteunt 101 projecten in de regio

ACHTERHOEK - Het Prins Bernhard Cultuurfonds Gelderland heeft van april tot en met juni 101 projecten ondersteund. Daarmee werd bijna 400.000 euro gegeven aan cultuur en natuur in de regio.

Eén van de werkterreinen van het fonds is Theater. Aan bijzondere producties draagt het fonds graag bij. Daarbij kan bijvoorbeeld sprake zijn van nieuwe samenwerkingsverbanden, educatieve voorstellingen of een nieuw geschreven productie die is gebaseerd op de geschiedenis van de regio. Bij de beoordeling wordt erop gelet dat de begroting realistisch is, dat ook uit eigen middelen wordt bijgedragen, en of het project afwijkt van de normale activiteiten van de aanvrager. Eén van de opvallende projecten binnen deze sector waaraan in het tweede kwartaal van dit jaar een bijdrage is toegekend, is Stichting Toen Nu Dan, Winterswijk voor een theaterproductie.
Met een cultureel-educatief programma wordt van 2019 tot 2025 stilgestaan bij 75 jaar vrijheid. In mei 2020 worden theatervoorstellingen gegeven over de geschiedenis van de Winterswijkse verzetsvrouw Tante Riek. Aan de hand van veertien scènes uit haar leven wordt de Nu- en Dan- generatie met muziek, film, theater en dans meegenomen naar Toen, om te leren dat het verschil tussen meelopen en kritisch zijn iets is dat in veel maatschappelijke onderwerpen relevant is.
Alle generaties worden uitgenodigd mee te doen. De scènes, die ook verband houden met specifieke Winterswijkse locaties, zijn tegelijkertijd de basis voor educatief materiaal voor primair en voortgezet onderwijs. Er wordt gehoopt 3.200 betalende bezoekers te bereiken.
Componist Wim Ruessink, kunstenaar Janne Gerritse, musicus Willem te Voortwis, regisseur Theo Soontiëns en dramadocent Caro Wicher zijn de kartrekkers van het project.
Er is besloten 5.000 euro toe te kennen omdat het een prachtig multidisciplinair project is, dat is gebaseerd op de lokale geschiedenis. Er worden mooie samenwerkingsverbanden gelegd en het bereik is groot.

Het geld dat aan cultuur en natuur in de regio kan worden gegeven komt van de BankGiro Loterij, Nederlandse Loterij, de CultuurFondsen op Naam van particulieren, stichtingen en bedrijven, donaties en de jaarlijkse collecte Anjeractie.

Nieuwe aanvragen
Nieuwe verzoeken voor ondersteuning kunnen het gehele jaar door worden gedaan voor bijzondere projecten in Gelderland. Op www.cultuurfonds.nl/gelderland staat alle informatie over aanvragen bij het Cultuurfonds Gelderland.

Verder zijn diverse kleinere bedragen toegekend aan organisaties in onze regio. In de gemeente Aalten zijn twee bijdragen toegekend. Stichting DinXperience in Dinxperlo krijgt 5.000 euro voor het multidisciplinair project DinXperience. De Stichting Sint Joris Concerten Bredevoort krijgt 500 euro voor het concert Fraaie Deuntjes.

In de gemeente Berkelland krijgt Zangvereniging Rhumtas uit Beltrum 1.000 euro voor het concert Rhumtas goes Eurovision. Podium Eibergen krijgt 2.500 euro voor een concertreeks in 2019/2020.

In de gemeente Doetinchem krijgt de Stichting Openbaar Vervoer Museum een bijdrage van 3.750 euro voor de restauratie van een antieke trapauto. Het Oost-Nederlands Kamerkoor in krijgt 5.000 euro. WhatEverHappens uit Wehl krijgt 2.000 euro voor de muziektheaterproductie Ongekend. De Stichting Algemene W.A.O. Club uit Gaanderen krijgt 700 euro voor aankoop materiaal en gereedschap.

In de gemeente Oude IJsselstreek krijgt het Symfonisch Blaasorkest Gaanderen 1.000 euro voor het concert Herfstkleuren en 4.000 euro voor de aankoop van instrumenten. De Stichting Openluchttheater Engbergen uit Voorst krijgt 2.500 euro voor de aankoop van geluidsapparatuur. De stichting Weijland krijgt 1.500 euro voor de theaterproductie De Machinist.

In de gemeente Winterswijk krijgt Muziekvereniging Excelsior 6.000 euro voor aankoop instrumenten, net als Muziekvereniging Crescendo: ook 6.000 euro voor aankoop instrumenten.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden

Wat vindt u?

Moet de naam van ons treinstation worden veranderd?Reageren!