Foto: Koolmees Photography
Foto: Koolmees Photography (Foto: )

Zomermarkt, de braderie met een festivaltintje (met foto's)

LICHTENVOORDE - Twee dagen lang zomerse sferen in de Keistad. Hoewel de zon af en toe achter de wolken kroop, hadden de horecazaken, standhouders en winkeliers geen klagen. Zij deden prima zaken. Bezoekers hoefden alleen nog maar te genieten en dat deden ze in grote getale; circa 25.000 geïnteresseerden uit de regio kwamen op het zomerse evenement af.

Door Annekée Cuppers

Na het succesvolle zomermarktconcert op vrijdag ging de Zomermarkt op zaterdag dan echt van start. Wie het centrum van Lichtenvoorde inliep, werd veelal verwelkomt door de feestelijke muziek van een van de vijf dweilorkesten die deze middag door de deelnemende winkelstraten liepen. De vrolijke klanken gecombineerd met de dynamiek van de orkesten en de interactie met het publiek brengen goed de braderiesfeer over. Een gouden greep van de organisatie om ook dit jaar de dweilorkesten weer in het programma op te nemen.

Hoewel de Zomermarkt met het straattheater en een vol muziekprogramma de laatste jaren een wat meer festivalachtige sfeer krijgt, blijft de braderie de hoofdmoot. Ook dit jaar kunnen de bezoekers langs de kramen struinen, optredens bekijken van de verschillende dansscholen, tweedehands boeken en platen bemachtigen, zich uitleven in de kermisattracties en lekker meedeinen of, later op de avond, uit de plaat gaan op de live-optredens op de Markt. Toeristen komen voor de sfeer en de braderie, lokale inwoners doen 'even een rondje Zomermarkt' en komen dan als vanouds op de Markt terecht. Om elkaar te ontmoeten en samen een biertje te doen.

Corso-maquettepresentatie
In aanloop naar het Bloemencorso vindt traditiegetrouw de presentatie van de maquettes van de grote corsogroepen plaats. Toch ook wel een onderdeel die de echte Lichtenvoordenaar niet snel over zal slaan. Zeker te oordelen naar het aantal bezoekers; het is topdrukte in de bovenzaal bij Meijer. Naast de maquettes is er ook een presentatie van de winnende corsofoto's en kunnen bezoekers het bijzondere fotoproject van Klomptgoed door fotografe Janette van Egten bekijken. En hoe moeilijk het ook ieder jaar weer is om de winnende corsowagen te voorspellen, bijna iedereen neemt wel de moeite om het wedstrijdformulier in te vullen. Niet zozeer om die prijs, kaarten voor de eretribune bij het gemeentehuis, maar om als 'kenner' de boeken in te gaan is een titel die niet velen op hun naam hebben staan.

Voetbalfinale
In verband met de deelname van Nederland in de WK-finale werd de programmering op zondag wat gewijzigd. Het tijdstip waarop de verschillende bands zouden optreden werd zo aangepast dat zij tijdig voor en na de finale hun set konden spelen. De wedstrijd zelf was op een groot scherm te volgen. Nadat de voetbalvrouwen in Amerika hun meerdere moesten erkennen warmde de Lichtenvoordse band Hot Stuff het teleurgestelde publiek weer op met een swingende soulshow. De Abba-medley die onderdeel uitmaakt van hun setlist werd deze keer wijselijk overgeslagen. Immers, Europa's beste Abba-tributeband nam daarna het stokje over. Met een show waar de nostalgie vanaf spatte, werd de Zomermarkt met deze knaller afgesloten.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden