De maquettes van de CorsoKids. Foto: Maartje de Kort
De maquettes van de CorsoKids. Foto: Maartje de Kort
Bloemencorso Lichtenvoorde

Dahleo op bezoek bij... de maquettepresentatie

Tekst: Maartje de Kort

LICHTENVOORDE - De zoete geur van churros en popcorn verwelkomt je wanneer je via de kermis de Zomermarkt betreedt. De muzikanten van Dokter's Swingende Infuustoeters heten je een muzikaal welkom, de marktlieden prijzen hun waar aan en de zomervakantie hangt in de lucht. De Zomermarkt 2019 in Lichtenvoorde is een feit. Via restaurant De Leeuw loop ik naar boven en besef me dat dit het laatste jaar is voor echtpaar Nijenhuis. Veel tijd heb ik niet om daar bij stil te staan, ik kom tenslotte voor de maquettepresentatie. Er hangen weer prachtige foto's in de hal van de wagens van vorig jaar. Ook is men druk met het invullen van de voorspellingen van de uitslag van dit jaar.

In de zaal waar alle maquettes zijn uitgestald is het een gezellige drukte, van jong tot oud. Er wordt gekletst met ontwerpers en ook de leden van het bestuur zijn aanwezig voor een praatje. Er worden vormgeef-dillema's besproken en voorkeuren genoemd. Ik sta stil bij de maquettes van de CorsoKids en ben ook dit jaar weer positief verrast. Er zijn zeven maquettes, gemaakt door nieuwe deelnemers en groepjes die al langer meedraaien. Er zijn tekeningen te zien, schaalmodellen en knutselwerken. Allemaal geven ze een beeld van welke pracht ons in september te wachten staat. Het bouwwerk dat mij opvalt is de maquette van Ties, Ole, Elin en Siem. Dit clubje is nieuw, doet mee in de 'opstapklasse' en met drie vliegtuigjes noemen ze zichzelf 'de Stuntpiloten'. Ik besluit ze op te zoeken voor een praatje.

Ties van zes jaar vertelt enthousiast over de maquette. Ze hebben een theedoosje gebruikt, er een gaatje in gemaakt en er propellers aan bevestigd. "De propellers kunnen nu nog niet draaien, maar straks met de echte wagen wel", vertelt hij. Ook is er al nagedacht over een taakverdeling. Ties, Ole en Siem zijn stuntpiloten, Elin is de zon en de wolken. "De vliegtuigjes worden versierd met bloemen uit de kratten" vertelt Ties, waarmee hij doelt op de bloemenkratten die bij Stichting Bloemencorso Lichtenvoorde te krijgen zijn. Een ouder vertelt dat er een klein onderstel onder het wagentje komt, omdat het geheel te zwaar is om te tillen. Het gaat er volgens Siem uitzien als een echt vliegtuig. Ties wil graag nog een straalmotor achterop zijn vliegtuig, dan is hij extra snel. Ole zegt dat meedoen leuker is dan kijken. Deze jonge bouwers gaan vast hoge ogen gooien in de opstapklasse, is mijn voorspelling.

De opstapklasse is voor iedereen die mee wil doen aan het corso, maar waarvoor een echte wagen bouwen nog niet haalbaar is. Je kan meedoen door het versieren van je fiets, skelter of de rollator van je oma. Hiervoor mag je dahlia's gebruiken maar ook ballonnen, slingers of andere versiersels. Wil je graag meedoen in de opstapklasse? Of heb je al meer ervaring en ga je voor de kiezel- of kei-klasse? Geef je dan op via info@corsokids.nl

Meer berichten