Zonnepanelen in een weiland in Kotten. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Zonnepanelen in een weiland in Kotten. Foto: Bernhard Harfsterkamp Foto: Bernhard Harfsterkamp

Jongeren willen liever geen zonnepanelen op landbouwgrond

Algemeen

OOST GELRE- Studente Iris Rouwhorst heeft voor haar opleiding aan de Saxion Hogeschool onderzoek gedaan naar de communicatie tussen jongeren en de gemeente. Als insteek koos Rouwhorst voor de wens van de gemeente om in 2030 energieneutraal te zijn. Aan verschillende bijeenkomsten over dit onderwerp namen vooral inwoners deel uit de leeftijdscategorie boven de 45 jaar.

Door Kyra Broshuis

Jongeren betrekken bij energietransitie
“Daardoor viel het de gemeente op dat zij met haar communicatiemethoden vooral de ‘oudere’ doelgroep bereikt”, licht Rouwhorst toe. “De gemeente wil ook de jongeren erbij betrekken. Zelf geven de jongeren wel het signaal af dat zij zich betrokken voelen bij het klimaat. Ik heb onderzoek gedaan middels enquêtes en interviews onder 306 jongeren. In de gemeente Oost Gelre wonen 3.667 jongeren in de leeftijdscategorie van 15 tot en met 24 jaar.”

Andere locaties
De jongeren kregen vragen voorgeschoteld over energietransitie. Met de stelling ‘ik vind zonnevelden een goede manier om energie op te wekken’, waren 171 jongeren het eens. 96 waren neutraal en 39 waren het oneens. Bij de stelling ‘ik vind zonnepanelen op boerenerven en -daken een goede manier om energie op te wekken’, was er een andere uitkomst; 282 jongeren waren het hier mee eens. “De geïnterviewde jongeren geven aan liever geen zonnepanelen te zien op landbouwgronden”, zo legt Rouwhorst uit. “Zij vinden dat voor energieopwekking andere locaties gebruikt kunnen worden.” Van de jongeren zijn er 194 voor de plaatsing van windmolen in de gemeente. Windmolens dicht bij huis zijn iets minder populair; 181 vinden dat oké. Biomassavergisting is een goed alternatief voor energie, zo zeggen 232 van de 306 jongeren.

Energietransitie?
Uit het onderzoek bleek verder dat 224 van de 306 respondenten niet bekend waren met de energietransitie. Zij gaven aan graag meer informatie te willen ontvangen en dan het liefst online via e-mail, Facebook en Instagram. Zelf informatie opzoeken is in de meeste gevallen geen optie voor de jongeren. “Opvallend was dat jongeren graag beeld hebben bij de informatie. Dat vinden ze prettiger dan hele lappen tekst”, zo besluit Rouwhorst.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant