Wethouder Frank in gesprek met Theo en José Gerretsen. Foto: Annekée Cuppers
Wethouder Frank in gesprek met Theo en José Gerretsen. Foto: Annekée Cuppers

Sloop luidt start van nieuwbouw Nieuwmarkt in (met foto's en situatieschets)

LICHTENVOORDE - Het heeft de nodige uurtjes aan vergaderen en overleg gekost maar na de recente wijziging van het bestemmingsplan april jongstleden, kon nu eindelijk de sloophamer voor de dag gehaald worden. Hoewel sloophamer? Wethouder Marieke Frank mocht met de eerste dreun met de graafmachine een van de beschilderde muurtjes aan De Leest omver drukken waarmee fase 3 van de Nieuwmarkt officieel van start ging. De bedoeling was dat de kleinzoon van Theo en José Gerretsen, eigenaren van projectontwikkelaar VOG Beheer bv, samen met Marieke in de cabine van de imposante machine zou plaatsnemen maar dat was voor de driejarige Finn iets teveel van het goede. Veilig op de arm van zijn moeder, op afstand van het stof en kabaal, ziet hij hoe de kleurig beschilderde muurtjes plaats moeten maken voor blok A en B van het nieuwbouwproject; 23 duurzame appartementen, een commerciële ruimte en de nieuwe vestiging van de bibliotheek.

Door Annekée Cuppers

Onder toeziend oog van Theo, José, aannemer Sander Hubers en andere aanwezigen slaat wethouder Frank de eerste bres in de oude muren van de voormalige brandweerkazerne. De start van de sloop van diverse gebouwen die nu nog op het bouwterrein staan van het nieuwbouwplan. Het oude mortuarium, een gedeelte van de oude schoenwinkel van Te Brake aan de Molendijk en diverse schuurtjes en hokjes, alles gaat aan de kant voor fase 3 van de Nieuwmarkt. Dit centrumplan maakt onderdeel uit van Geef Lichtenvoorde Kleur. Onder de naam van dit project beschilderden enkele lokale kunstenaars anderhalf jaar geleden de muurtjes om de mistroostige steeg wat op te fleuren. Een beetje weemoedig loopt Street Art-projectleider Natasja Scharenborg langs de afbeeldingen. Sommige zijn nog vrijwel intact, anderen bladderen af, raken verweerd. "We hebben zo veel leuke reacties gehad op de kunstwerken in de steeg," vertelt Natasja, "Iedereen vond er wel wat van en we hoorden van verschillende mensen dat ze vaak even extra door de steeg liepen om nog weer even van de werken te genieten. Jammer dat ze nu gaan verdwijnen maar dat wisten we natuurlijk van te voren. De werken hebben hun doel bereikt; street art is maar tijdelijk en voor zolang ze de muren aan De Leest hebben gesierd, gaf het Lichtenvoorde weer net een beetje meer kleur. Precies wat onze bedoeling was! Geweldig ook dat Theo en José ons het vertrouwen hebben geschonken om de muren op te fleuren, dat gaf de kunstenaars ook weer een podium om hun werk aan het publiek te laten zien."

Bibliotheek en appartementen
In het nieuwe plan worden in het totaal 23 moderne, duurzame appartementen gerealiseerd. Deel A behelst de nieuwe bibliotheek die tussen Primera en 'Broodje Bram' gerealiseerd wordt. Op de eerste en tweede verdieping komen luxe 12 appartementen met grote terrassen. De appartementen worden voorzien van vloerverwarming, een warmtepomp en warmteterugwin-ventilatie. Uiteraard hebben de nieuwe appartementen geen gasaansluiting, zijn energiezuinig en voldoen aan de laatste eisen op het gebied van isolatie. Nieuwe bewoners zijn straks dan ook klaar voor de toekomst.

Voor blok B is een omgevingsvergunning aangevraagd voor een commerciële ruimte en 3 appartementen op de begane grond en nog eens 8 appartementen op de eerste en tweede verdieping. Dit gedeelte verrijst aan de achterzijde van FotoPrimeur, Hebbes, Delicious Doppen en Durfff en ontsluit de route vanaf de Nieuwmarkt naar het nieuwe evenementenplein. Ook deze energiezuinige appartementen worden opgeleverd zonder gasaansluiting. De verwachting is dat de vergunning voor dit gedeelte eind september verleend wordt. Beide gebouwen zullen worden voorzien van een lift en voor de nieuwe bewoners zijn bergingen en parkeerplaatsen beschikbaar in de al bestaande parkeerkelders onder de Aldi en de Lidl. OpZoom architecten uit Arnhem tekende voor het ontwerp, bouwbedrijf Hubers uit Lichtenvoorde neemt de bouw van blok A voor zijn rekening, Wessels BV Vakbouwers bouwen blok B en OK Makelaars verzorgt de verkoop van de appartementen. Naar verwachting zal de bouw medio september 2020 gereed zijn.

In het voorjaar van 2021 wordt er gestart met de bouw van blok C (aan de voor- en achterzijde van de parkeerplaats direct naast de Aldi) en D (op de plek van de oude barak van het voormalige ziekenhuis). De bestemming voor deze gebieden is al gewijzigd; de plannen hiervoor zijn nog volop in ontwikkeling.

Wordt vervolgd.

Meer berichten