Minister van gehandicaptenzaken Rick Brink opent het MIVA Las Vegas-hotel. Foto: Jos Betting
Minister van gehandicaptenzaken Rick Brink opent het MIVA Las Vegas-hotel. Foto: Jos Betting

'Al jaren had ik de droom dat ook MIVA's dit feestje ten volle mee konden vieren'

LICHTENVOORDE - Minder valide Zwarte Crossers komen dit jaar meer dan goed aan hun trekken. Voor het eerst kunnen zij een heel weekend genieten van Nederlands grootste festival. Hotel MIVA Las Vegas, een speciaal ingerichte hospitalitytent voor mensen met een handicap, biedt hen die mogelijkheid. Het hotel, dat staat op het campingterrein, biedt aangepaste slaapruimtes aan twintig tot vijfentwintig mindervaliden. Met de nodige voorzieningen zoals; hoog/laag bedden, tilliften, aangepaste doucheruimtes en professionele zorgverleners. 'Volwaardig meebeleven van het festijn' is het motto. Ook op hun eigen Las Vegas-terras zal, net als op de camping, een feestje op zich gevierd worden maar dan wel van alle gemakken voorzien.

Door Dinès Quist

Bijna jaloersmakend is het voor menig campinggast; een zacht bed, een eigen badkamer en dan ook nog een bed voor je partner, vriend of vriendin. Maar dat mag dan ook wel een keer. Voor het eerst in de Nederlandse festivalgeschiedenis is er ècht gedacht aan de mindervaliden en kunnen zij, net als ieder ander, optimaal genieten van alles wat het festival te bieden heeft. Niet alleen kunnen zij overnachten maar er staan ook het hele weekend dertig vrijwilligers klaar om de MIVA Las Vegas-gasten te helpen waar nodig. Bij de festivalentree staan jongens paraat met speciaal ontworpen rolstoelvervoer-fietsen, om de MIVA's naar hun hotel te brengen. Een speciale rolstoeltaxi brengt de MIVA Zwarte Crossers naar de gewenste plek op het festivalterrein. Een heuse VIP-behandeling dus. "Terecht", vindt initiatiefnemer van het MIVA hotel, Frank Smulders. "Want al veel te lang hebben mindervaliden aan de kant gestaan. Het werd hoog tijd dat ook wij volwaardig deel kunnen nemen aan een festival als dit."

Frank komt zelf uit de evenementenwereld en zit al 26 jaar in een rolstoel vanwege een dwarslaesie, opgelopen tijdens een motorongeluk. Al jaren had hij het idee festivals toegankelijk te maken voor mensen met een beperking. Deze droom bleek aanstekelijk, een samenwerking met HandicapNL en het revalidatiecentrum Het Roessingh was snel beklonken. Smulders: "En waar beter kunnen we deze pilot beginnen, dan bij de Zwarte Cross."


 

Meer berichten