Boets vrienden houden een ereronde voor hem. Foto: Henri Walterbos
Boets vrienden houden een ereronde voor hem. Foto: Henri Walterbos

Indrukwekkende herdenking op crossbaan

Door Henri Walterbos

'Wat is een ereronde mam?'

LICHTENVOORDE - Zondagmorgen 10.30 uur. De laatste dag van de Zwarte Cross komt langzaam op gang. Op het terrein worden de eerste broodjes rookworst en broodjes schoap al naar binnen gewerkt. Op de crossbaan is het stil. Geen feestmuziek maar nummers als 'Overcome' van de band LIVE en 'For the first time' van The Script. Het is de opmaat naar het rondje ter ere van Boet Hillen (18) uit Vragender die vrijdag overleed op de Zwarte Cross camping.

Dan klinkt het uit de speakers. Geen aankondiging van een of andere gekke klasse, maar wel een primeur die liever niemand had gehad; een rouwronde. "Er is afgelopen vrijdag iemand om het leven gekomen. Iemand die nog een heel leven voor zich had die dit alles helaas niet meer mee kan maken. Iemands dierbare die als een donderslag bij heldere hemel uit hun leven wordt weg gerukt. Een klap in het gezicht voor vrienden bij wie hij geliefd was, een klap in het gezicht voor ons als organisatie. Met deze rouwronde, gemaakt door Boet's vrienden en familie, met voertuigen waarmee Boet en zijn kameraden hier eigenlijk mee zouden doen, bewijzen wij een laatste eer aan Boet, die zo gemist gaat worden. Van jullie graag applaus om op deze manier uw medeleven te tonen en hiermee eenieder om hem heen een hart onder de riem te steken."

Ereronde
De zon en tranen branden tegelijkertijd. Zodra naasten en Boet's vriendengroep de baan op gaan vraagt een klein meisje aan haar moeder waarom de motoren zo langzaam rijden. "Dit is een ereronde." "Wat is een ereronde mam?", vraagt het meisje vervolgens. "Er is iemand overleden hier vrijdag." Het meisje wordt stil en moeder pakt haar dochter nog steviger vast dan ze al deed. Het is indrukwekkend wat zich hier voor de ogen van duizenden toeschouwers voltrekt.

Na afloop verlaten Boet's vrienden het dakterras van de 'Arc de Triomphe de zwarte Cross' en krijgen allen een applaus van de 'erewacht' op de baan, waaronder ook HendrikJan Lovink van De Feestfabriek. Dan nemen de presentatoren van de crossbaan het stokje over en zorgen zij voor een passende overgang. "Hulde aan de organisatie van de Zwarte Cross dat zij op deze manier vormgeven aan deze trieste gebeurtenis. Ja, en dan gaan we hier weer verder met het programma, want hoe dicht staan een lach en een traan bij elkaar. Ook op de Zwarte Cross. Het leven mag ook gevierd worden." Dan klinkt 'Lust for life' van Iggy Pop.

Lof voor organisatie
Het overlijden van de jongeman uit Vragender ging vrijdag als een schokgolf over het terrein. Hulpdiensten en organisatie krijgen van alle kanten lof toegezwaaid over de manier waarop zij hebben gehandeld na het moment van de melding. Voor betrokkenen was er direct slachtofferhulp en nazorg. Ook de gemeente Oost Gelre complimenteerde de organisatie met het handelen en omgaan met deze trieste gebeurtenis. "Wij zijn enorm geschrokken van dit verschrikkelijke voorval. Wij betuigen ons medeleven aan de familie en alle directbetrokkenen. Wij wensen hen alle kracht en sterkte toe om met dit grote verlies om te gaan. Daarnaast willen wij onze waardering uitspreken voor de manier waarop zowel de organisatie van de Zwarte Cross als de politie en andere hulpverleners op een goede en respectvolle manier hebben opgetreden in de behandeling van dit in alle opzichten dramatische voorval." Aldus Burgemeester Annette Bronsvoort, namens het college van B&W van de gemeente Oost Gelre.

Meer berichten