Jan Terlouw senior (links) en junior (rechts) bieden stof tot nadenken. Foto: Barbara Pavinati
Jan Terlouw senior (links) en junior (rechts) bieden stof tot nadenken. Foto: Barbara Pavinati

Stof tot nadenken in de Theatertent

Jan Terlouw senior en junior maken zich zorgen over onze planeet

Door Barbara Pavinati

LICHTENVOORDE - Het was de zaterdag van de Zwarte Cross tijdens de tweede wolkbreuk rond 17.00 uur. Mensen stonden in gekleurde poncho's, met een houten kist of een plastic zak boven hun hoofd met liefde lang in de rij bij de Theatertent. Jan Terlouw senior en Jan Terlouw junior traden er namelijk op. Het was voor hen de tweede veelbelovende keer die dag. Als ondertitel van hun optreden stond in het programmaboekje literatuur, muziek en stof tot nadenken. Dat is een keer iets anders dan bierdrinken en dansen op muziek. Ook voor 'stof tot nadenken' is er duidelijk plek op de Zwarte Cross. Absoluut geen verkeerde zaak.

Jan Terlouw sr. begint zijn verhaal heel actueel over de eikenprocessierups en het verschralen van de natuur. Waarna hij bekent: "Ik ben dol op bomen. Vooral op platanen." Vervolgens zingt junior keyboardspelend en vergezeld door een vijftal muzikanten een bewogen lied over de plataan. Daarna vertelt senior van alles over energie en de energiedragers kolen, olie en gas en dat door de vele CO2-uitstoot de energie beter de wereld in dan uit gaat. De aarde wordt daardoor warmer en warmer met als gevolg natuurrampen.

Peulenschil
Junior verschijnt in een lange zwarte jas en zingt een lied waarbij dramatiek niet geschuwd wordt: "Ik ga vanavond naar de dader toe en ik zal zeker zorgen dat hij voor zijn zonden boet!", zingt hij vanuit zijn tenen, want het draait allemaal om de toekomst van onze planeet. Daarna volgt een rap aan 'mevrouw de voorzitter' over dat wat in de politiek allemaal beter kan en moet. Ook senior doet gewaagd een duit in het rapzakje waarna hij het woord weer neemt en vertelt dat het grootste probleem waar de wereld mee te kampen heeft, de klimaatverandering is. En dat probleem is, vertelt hij, op te lossen. We moeten zon omzetten in waterstof en elektriciteit. Dat is een peulenschil. Het is geen technisch of economisch probleem, maar een maatschappelijk en politiek probleem. De grote vraag is alleen wanneer de mensen het willen. Het grote probleem is dat de meesten niet eens weten wat er allemaal aan de hand is, weet senior. Hij eindigt de voorstelling met verwondering over onze planeet. Daartoe zijn wij in staat. Na een staande ovatie verlaat het publiek de tent.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden