Buurman Arink wil graag dat ook de zijde aan de Nieuwendijk landschappelijk wordt ingepast. Foto: Kyra Broshuis
Buurman Arink wil graag dat ook de zijde aan de Nieuwendijk landschappelijk wordt ingepast. Foto: Kyra Broshuis (Foto: Kyra Broshuis)

Onttrekking landbouwgrond geen belemmering voor zonnepark

LIEVELDE - Het voorstel van de gemeente Oost Gelre voor de komst van het zonnepark in Lievelde is er door. Alleen NLOG stemde tegen. Het park, een initiatief van Vincent en Jos Hulshof en Sunvest, komt te liggen aan de Nieuwendijk in Lievelde. Het gaat om ongeveer 8 hectare met circa 30.000 zonnepanelen.

Door Kyra Broshuis

Buurman wil totale afscherming
Buurman Arink is als inspreker aanwezig bij de raadsvergadering en vertelt dat zijn ingebrachte zienswijze niet is bedoeld als bezwaar maar als mogelijkheid om tot een betere besluitvorming te komen. “Het antwoord kwam echter in de vorm van het weerleggen van mijn zienswijze. Het enige aspect van zorg is voor mij het esthetisch aspect, het agrarisch landschap zoals we dat kennen. Mijn voorstel was een totale afscherming van het zonnepark in plaats van gedeeltelijk, dus ook aan de zijde van de Nieuwendijk. Ik kan nu niet overzien hoe het park eruit gaat zien en of de panelen daadwerkelijk ‘worden geabsorbeerd in het landschap’. Wie kan voorzien wat de visuele esthetische aspecten zijn? Ik hoop dat u op deze zorgen wilt ingaan”, zo zegt Arink.

De natuur
Klein Gunnewiek van de NLOG zegt dat het hier wel degelijk om onttrekking van landbouwgebied gaat, iets dat de gemeente in principe niet wil: “In dit gebied met hoge natuurwaarde komt een glasvlakte van 8 hectare op steenworp afstand van Koolmansdijk. Er zijn strenge eisen om de natuur in stand te houden, daaraan wordt in dit plan voorbijgegaan. Wij zijn grote voorstander van niet-fossiele brandstoffen maar dit soort plannen moet op locaties die daar wel geschikt en bedoeld voor zijn, bijvoorbeeld het naastgelegen retentiegebied.” CDA’er Bragt zegt dat onttrekking aan landbouwgrond inderdaad moet worden voorkomen, "maar we hebben wel een gezamenlijke ambitie voor onze gemeente. We hebben het hier over 0,11% van de totale landbouwgrond in de gemeente. We moeten maximaliseren, dan weten we ook in de toekomst waar we aan toe zijn. Onze voorkeur is duidelijk, eerst zon op daken en retentiegebieden voordat we aan landbouwgrond gaan tornen. Maar dit initiatief moet kunnen rekenen op behoorlijk bestuur. Een zonnepark in Lievelde dat energie oplevert voor zo’n 3000 woningen; laat het maar gebeuren.” De VVD is het met het CDA eens en ook D66, de PvdA én OOG zijn voor de realisering van het zonnepark.

Energiemix
Wethouder Porskamp zegt dat het college geworsteld heeft met het initiatief. “Ook onze voorkeur gaat uit naar niet-landbouwgronden. We moeten echter allemaal een bijdrage leveren aan onze ambitie om energieneutraal te zijn in 2030. We komen er niet met wachten tot er daken volgelegd zijn; dat kunnen we ook niet afdwingen. Wij snappen dat niet elke ondernemer overgaat tot zonnepanelen. Het gaat om een energiemix; onze doelstelling is 18 hectare zonnepanelen op daken, 50 hectare zonnepark, 16 windmolens en enkele biomassa-installaties.” Voor wat betreft de oproep van Arink zegt Porskamp dat er een moreel appel wordt gedaan op de initiatiefnemers. “Het bestemmingsplan sluit niet uit dat er een landschappelijke inpassing kan komen aan de zijde Nieuwendijk.”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden