De hotelgasten op hun terras. Foto: Jos Betting
De hotelgasten op hun terras. Foto: Jos Betting

Hotel MIVA Las Vegas

LIEVELDE - Mindervalide Zwarte Crossers kwamen dit jaar meer dan genoeg aan hun trekken. Voor het eerst konden zij een heel weekend genieten van Nederlands grootste festival. Hotel MIVA Las Vegas is een accommodatie speciaal ingericht voor mensen met een handicap. Het hotel bood aangepaste slaapruimtes aan twintig tot vijfentwintig mindervaliden. Op hun eigen Las Vegas terrein was het, van alle gemakken voorzien, een feestje op zich.

Door Dinès Quist

Bijna jaloers makend was het voor menig campinggast. Een zacht bed, een eigen badkamer en een bed voor je partner, vriend, vriendin. Maar dat mag dan ook wel een keer. Voor het eerst in de Nederlandse festivalgeschiedenis is er ècht gedacht aan de mindervaliden en kunnen zij, net als ieder ander, optimaal genieten van alles wat het festival te bieden heeft. Niet alleen konden zij overnachten maar ook stonden er over het hele weekend 30 vrijwilligers klaar, van taxichauffeurs tot verpleegkundigen om de MIVA-gasten te helpen waar nodig. Bij de ingang wachtten elke ochtend drie sterke jongens met een speciaal ontworpen rolstoelvervoer-fietsen, om de MIVA's naar hun hotel te brengen. Een rolstoeltaxi, goed voor het vervoeren van zes rolstoelen, bracht de gasten naar en van hun gewenste plek op het festivalterrein. Als klap op de vuurpijl mochten ze ook nog gebruik maken van het 'Grasnapolsky', een luxe glamping met hot tub's en bankstellen. Terecht, vindt initiatiefnemer van het MIVA hotel Diane Eilander, fysiotherapeute in revalidatiecentrum Het Roessingh. "Al veel te lang hebben mindervaliden aan de kant gestaan. Het werd hoog tijd dat ook zij ten volle deel kunnen nemen aan een festival als dit." In een samenwerking met HandicapNL en stichting No Restrictions Party Unlimited (NRPU) is de accommodatie tot stand gekomen.

Organisatie Zwarte Cross razend enthousiast
Frank Smulders van de NRPU komt zelf uit de evenementenwereld en zit al 26 jaar in een rolstoel vanwege een dwarslaesie na een motorongeluk. Het werven van vrijwilligers koste Smulders niet veel moeite. "Binnen een week hadden zich al meer dan 300 vrijwilligers aangeboden. Ook meldden zich meer MIVA's aan dan dat we konden herbergen. We weten dus nu al dat we volgend jaar moeten uitbreiden. Deze eerste keer was het nog even testen of alles zou uitpakken zoals we het bedoeld hadden, maar het blijkt op rolletjes te lopen en de gasten zijn super enthousiast. Zij kregen deze eerste keer gratis toegang omdat het een pilot betreft." Hoewel er een prijskaartje van 30.000 euro aan het hotel hangt, was de organisatie van de Zwarte Cross meteen gemotiveerd. "Ze hebben er alles aan gedaan ons te helpen."

Slapen, feesten, slapen, feesten
Aan alles is gedacht bij MIVA Las Vegas, ook aan muziek op hun eigen Vegas terras. Het vijfkoppig Balkan-bandje bijvoorbeeld, zij zweepten zaterdagmiddag de MIVA's lekker op. Met hun handzame instrumenten swingden ze zich over het hele terras. Het toch al sfeervolle terras werd in één klap in zuid-Europese sferen gedompeld. Een MIVA-dame arriveert samen met haar vriendin. "Even bijkomen hier en dan weer het terrein op," vertelt ze. "Zo doen wij dat. Slapen, feesten, slapen en weer feesten." En zo vergaat het menig MIVA. Zoals Henk, hij zit in een compleet aangepast rolstoel en heeft veel fysieke hulp nodig. Nooit eerder was hij op de Zwarte Cross omdat een kaartje van dertig euro niet in verhouding staat met de paar uurtjes die hij er maar kan zijn. Eén nachtje slaapt hij hier om het uit te proberen. "Dat ik hier een veilige plek heb om naar toe te gaan en kan uitrusten, professionele hulp heb en een aangepaste slaapplek, is fantastisch. Als ik geweten had dat het zo goed georganiseerd was, was ik het hele weekend gebleven." Ook de andere MIVA's zijn onverdeeld enthousiast en spreken vol lof over de organisatie.

Meer berichten