De voltallige commissie Fietsvierdaagse van de KBO Lichtenvoorde. Foto: Theo Huijskes
De voltallige commissie Fietsvierdaagse van de KBO Lichtenvoorde. Foto: Theo Huijskes (Foto: )

Fietsvierdaagse KBO viert het zilveren jubileum

Van 6 tot en met 9 augustus

Door Theo Huijskes

LICHTENVOORDE - Met door de zon verkleurde gezichten en onder het genot van een kop koffie met koek, zit de commissie Fietsvierdaagse van de KBO Lichtenvoorde gezellig bij elkaar om de laatste voorbereidingen te treffen voor de 25ste editie van het jaarlijkse, vierdaagse fietsfestijn.

Zo geven onder anderen Annie Donderwinkel (vanaf de eerste editie van de partij), Alie Wissink (deelneemster sedert 2003), Jan Engelbarts (vanaf 2003 een trouw deelnemer) en Henk Kolkman (sedert 2011 in de ban van het fietsevenement) aan dat de activiteit een vooraanstaande plaats inneemt op de jaarkalender van de KBO. Laurens Wopereis is voorzitter van de werkgroep en daarmee opvolger van onder anderen Henk Wijers, alsmede de voorzitters van het eerste uur: Henk Evers en Ton Bosch. Wopereis geeft aan dat het telkenmale een zware klus is om alles tot in de puntjes en in goede, veilige banen te leiden, maar dat het succes en de vele positieve reacties van de deelnemers bij de organisatie voor veel voldoening zorgt.

Routes van 25 en 50 kilometer
"Ook dit jaar zorgen wij op alle vier dagen voor twee fietsroutes, de korte van 25 kilometer en de lange van 50 kilometer. Beide routes zijn door ons met veel zorg samengesteld en voeren niet alleen door het prachtige landschap van de Gelderse Achterhoek, maar ook door een gedeelte van Duitsland", aldus Wopereis. Was in de beginjaren het vertrek- en aankomstpunt bij Woonzorgcentrum Antoniushove, sinds 1998 vindt het een en ander plaats bij Hotel-Restaurant 't Zwaantje. Aldaar bestaat de mogelijkheid om op iedere dag tussen 9.00 uur en 10.30 uur van start te gaan. "Laat duidelijk zijn dat onze organisatie zorgt voor duidelijk beschreven fietstochten voor toerfietsen met daarbij de aanwezigheid van controleposten. Daarnaast is bij de 50 km-fietstocht gezorgd voor een pauzeplek dan wel een pleisterplaats bij in ieder geval een horecagelegenheid, waar iets gedronken en/of gegeten kan worden. Ook is daar een mogelijkheid aanwezig voor de gebruikers van een elektrische fiets om de accu op te laden."

Deelname van ruim 300 fietsers?
De organisatie, die gedurende de inmiddels 25 jaar in totaal 28 personen telt, hoopt ook dit jaar, en dat zeker omdat het een jubileumeditie betreft, op een deelname van ruim 300 fietsers. "Onze doelgroep is 50-plus, maar dat wil niet zeggen dat liefhebbers onder de 50 jaar niet mogen deelnemen", aldus de organiserende commissie. "Dat oudere mensen ook uitkijken naar de vierdaagse, bewijst wel het feit dat wij zelfs een 90-plusser onder de deelnemers hebben. Overigens is niemand verplicht om op alle vier dagen te fietsen. Immers, aspecten als plezier en gezelligheid staan bij ons te allen tijde voorop. Zo is drie dagen en zelfs deelname op één dag toegestaan. Wel is het zo dat na afloop alleen iedere deelnemer, die minimaal drie dagen heeft meegefietst, een mooie herinneringsmedaille ontvangt. Die medaille is deze keer afgestemd op het 25-jarig jubileum. Maar eigenlijk nog belangrijker is het goede gevoel dat men aan de vierdaagse overhoudt."

Meer informatie is te vinden op de website www.f4daagse.nl.

Meer berichten