Humor en diversiteit gaan hand in hand op de Zwarte Cross. Foto: Jeroen Roest
Humor en diversiteit gaan hand in hand op de Zwarte Cross. Foto: Jeroen Roest

Zwarte Cross verdient waardering in plaats van hoon

LICHTENVOORDE - De Zwarte Cross werd afgelopen weekend beticht van discriminatie en racisme vanwege ludiek bedoelde teksten op het terrein. Het ging om een bordje met 'Allah's Afbakbar' bij een broodjestent en een zeil met 'Leve de kleurling' waarop Tante Rikie met een oranje Oempa Loempa was afgebeeld.

Door Gerwin Nijkamp

Rapper Sevn Alias, die zelf op hiphoppodium The Noaberhood stond, liet op Instagram weten dat als hij had geweten zulke borden op het festival aan te treffen, hij zich er nooit had vertoond. Al snel mobiliseerde zich op social media een front tegen de Zwarte Cross dat zich zo fel uitte dat de organisatie besloot het bord en zeil te verwijderen.

Het veelbesproken bord. Foto: Bart Heemskerk

Het besluit van De Feestfabriek is wellicht te begrijpen, maar zou niet nodig moeten zijn. Er is immers geen diepgravende onderzoeksjournalistiek nodig om erachter te komen dat de Zwarte Cross niet discriminerend en racistisch is of op welke wijze dan ook groepen wil uitsluiten. Ze probeert mensen juist bij elkaar te brengen. Zo liet het festival jaren geleden de Rainbowband, de Achterhoekse Jostiband, het festival afsluiten. Drag queens knuffelden dit jaar in de Megatent met topdarters Raymond van Barneveld en Michael van Gerwen. Rapper Typhoon en Berget Lewis gingen zondagochtend voor in de 'oecumenische kerkdienst', gevolgd door een optreden van dialectgroep Boh Foi Toch. En mensenrechtenorganisatie Amnesty International is niet voor niets al vele edities trots partner van de Zwarte Cross.
Hoe ze er al jaren in slagen vogels van zulk divers pluimage samen feest te laten vieren? Door ze met satirische teksten op bordjes voor te houden dat ze zichzelf vooral niet té serieus moeten nemen. Waardering in plaats van hoon zou de organisatie dan ook ten deel moeten vallen.

Deze week veel nieuws in de krant over de Zwarte Cross. Onder andere een collage van ludieke bordjes op het festivalterrein.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden