De organisatie van de Huntingrun 2019, poserend voor het Sourcy Center, alwaar start en finish zullen zijn.
De organisatie van de Huntingrun 2019, poserend voor het Sourcy Center, alwaar start en finish zullen zijn. (Foto: )

Huntingrun: rennend of lopend door Zieuwent

"We hopen zo veel mogelijk mensen deze kant op te krijgen"

Door Henri Walterbos

ZIEUWENT - Het wetenschappelijk onderzoek naar een genezende therapie voor de ziekte van Huntington kan eind augustus weer een flinke bijdrage uit Zieuwent verwachten. Op vrijdagavond 30 augustus vindt daar de Huntingrun en -wandeling plaats. De opbrengst komt geheel ten goede aan Campagneteam Huntington dat ten doel heeft dat fundamenteel onderzoek te financieren .

Het waren Manouk te Hennepe (inmiddels Dusseldorp) en haar vriend en latere echtgenoot Stef Dusseldorp die in 2015 voor het eerst de Huntingrun organiseerden met de door hen opgerichte Stichting Huntingrun. Op sportieve wijze zo veel mogelijk geld binnenhalen voor wetenschappelijk onderzoek naar deze ziekte. Na twee succesvolle edities werd het sportieve evenement opgeschaald naar Huntinggames met onder meer een bootcamp en mountainbiken in 2017. Nadat Stichting Huntingrun in 2018 de handen ineen had geslagen met Stichting Huntington Oost Achterhoek van boegbeelden Lars en Michiel Krabbenborg uit Zieuwent, beiden drager van het Huntington-gen, zegden Manouk en Stef toe zich graag in te blijven zetten voor een vervolg van de Huntingrun. En die is op vrijdagavond 30 augustus te rennen of te lopen. Start en finish zijn bij het Sourcy Center.

Terug naar de basis
"We hebben bewust gekozen voor enkel en alleen wandelen en hardlopen, zowel prestatief als recreatief. Wie weet gaan we het in de toekomst wel weer uitbreiden met andere onderdelen, of door alle kernen van de gemeente, maar eerst maar terug naar de basis. Het wordt een jaarlijks evenement voor het goede doel. Er kan bij beide onderdelen deelgenomen worden aan 5 of 10 kilometer. We hebben twee routes uitgezet over met name de kerkepaden. Het is de laatste avond van de zomervakantie. Dan zijn alle gezinnen weer terug, we verwachten dan ook veel deelnemers," vertelt Michiel Krabbenborg aan tafel in het Sourcy Center, met broer Lars en Manouk en Stef, vlak voor aanvang van een vergadering van de voltallige organisatie, waar ook Bart de Graaf, Thijs Rouwhorst, Lisa te Molder, Ivo klein Goldewijk en Mark Knippenborg deel van uitmaken. "We hebben ook voor de vrijdagavond gekozen omdat veel voetbalteams dan makkelijker deel kunnen nemen, in plaats van op zondag als ze moeten spelen. Het eerste team van VVG, waar ik trainer van ben, zal deelnemen en de spelers van het eerste team van RKZVC werken als vrijwilligers mee aan het evenement", vult Lars aan. "We hopen zo veel mogelijk mensen deze kant op te krijgen. Zoals leden van de lopersverenigingen uit de buurt, als een soort van extra training. Iedere deelnemer krijgt na afloop een tasje met eten en drinken, gesponsord door Lidl Lichtenvoorde. Voor de nummers 1, 2 en 3 van het hardlopen hebben we leuke prijzen." De muzikale omlijsting op het terrein wordt verzorgd door DJ Waldo Rhebergen, die ook het geheel aan elkaar praat.
De broers zijn blij met de medewerking van het Sourcy Center. "We mogen kosteloos van alle faciliteiten gebruik maken. De mogelijkheid bestaat om na afloop hier te douchen en na te praten tijdens een gezellig samenzijn, al zullen alle officiële zaken zich zoveel mogelijk buiten afspelen", vult Lars aan.

Bekendheid
Manouk en Stef nemen een stuk ervaring mee van eerdere edities en hopen eveneens op een grote deelname. "De eerste keer werden we overdonderd door de grote belangstelling. 's Morgens bij het inschrijven kwam op het laatst nog een bus vol lopers uit Beltrum. De start was daardoor iets later", weet Stef nog. "Ik hoop op nog meer deelname, op een nog groter succes", vult Manouk aan. "Het belangrijkste is dat de ziekte hier in de regio bekendheid heeft gekregen. Dat is al een hele stap. Stap 2 is continu geld blijven inzamelen voor onderzoek."

Inschrijven
De starttijd van de 10 km hardlopen is 18.45 uur, 5 km hardlopen 19.00 uur. Beide afstanden wandelen beginnen tegelijk, om 19.05 uur. De kosten van deelname bedragen 10 euro voor het hardlopen (onder de 16 jaar 5 euro) en 5 euro voor de wandeltocht, alle leeftijden. Inschrijven kan op onderstaande website.

www.huntingtonoostachterhoek.nl

Meer berichten