De kinderen met begeleiding van het gelegenheidskoor, dat de woorddienst verzorgt. Foto: Theo Huijskes
De kinderen met begeleiding van het gelegenheidskoor, dat de woorddienst verzorgt. Foto: Theo Huijskes

Kermis Voor-Beltrum op 4, 5 en 6 augustus

Algemeen

Saamhorigheid kenmerkt het jaarlijkse volksfeest

Door Theo Huijskes

VOOR-BELTRUM - Woensdagavond 24 juli 2019, klokslag 19.30 uur. Ondanks de tropische weersomstandigheden is het een drukte van belang in en nabij Café Halfweg. Niet zo verwonderlijk, want één van de belangrijkste activiteiten in het jaarprogramma van de gemeenschap in Voor-Beltrum, te weten de altijd gezellige kermisdriedaagse, staat weer voor de deur. Op zondag 4, maandag 5 en dinsdag 6 augustus, traditioneel in het eerste weekend van de achtste maand, vindt het festijn plaats. En juist deze avond houdt een jeugd-gelegenheidskoor een repetitie voor de woorddienst op zaterdagavond 3 augustus.

"Wij luiden de kermis traditioneel in op de zaterdagavond met een dienst, voorheen aangemerkt als kerkdienst en heden ten dage als woorddienst", vertellen de bestuursleden Frederike Piepers en Iris Groot Zevert. Aangevuld door Toni te Boome met de opmerking dat het een en ander in 1987 is opgestart in de RK Kerk Maria Moeder Gods in Groenlo.
"De belangstelling voor de dienst in die locatie bestond uit slechts enkele tientallen bezoekers. Nu wij de dienst hier in de feesttent organiseren, zijn wij ieder jaar verzekerd van zo'n slordige tweehonderd belangstellenden. Wij zijn begonnen bij het 40-jarig bestaan van de kermis, hetgeen betekent dat de kermis nu aan zijn 73ste editie begint en wij met onze dienst aan de 33ste." Is Toni te Boome de begeleidster van de volwassenen in het gelegenheidskoor, Miranda te Braak doet hetzelfde, maar dat van de kinderen binnen het koor. En juist deze laatste groep, bestaande uit 21 kids, repeteert deze avond.

Ruim vierhonderd leden
"De kermisfamilie hier telt ruim vierhonderd leden", geeft Iris Groot Zevert aan. "Let wel, wij kunnen beter spreken van huishoudens. Want telt een alleenstaande voor één lid, een gezin met vijf kinderen telt ook voor één lid. De kermis hier kan vereenzelvigd worden met één hechte gemeenschap, waarbij de saamhorigheid hoog in het vaandel staat. Iedereen staat klaar om een handje te helpen, ongeacht de klussen die geklaard moeten worden. Nu ik bestuurslid ben, ervaar ik dat van heel dichtbij. Vorig jaar was het een soort stagejaar voor mij. Nu maak ik evenals Eef en Freek Helmers, tijdens het carnavalsfestijn eerder dit jaar respectievelijk prins en adjudant van CV De Maispotters in Voor-Beltrum, officieel deel uit van het bestuur. Met een twaalftal leden proberen wij er voor jong en oud, en dat onder de paraplu van de overkoepelende Stichting Halfweg, weer een daverend feest van te maken."

Uitgebreid programma
Een uitgebreid en met name bijzonder gevarieerd programma met veel aandacht voor sport, spel en feest is opgetekend in een boekwerkje, dat bij alle leden wordt thuisbezorgd.
De officiële opening van de kermis vindt traditiegetrouw op de maandagmorgen plaats. De opening die direct na de optocht richting het feestterrein bij afwezigheid van burgemeester Joost van Oostrum zal worden verricht door wethouder Anjo Bosman van de gemeente Berkelland. De muzikale omlijsting zal zoals gewoonlijk worden verzorgd door muziekvereniging Concordia uit Beltrum.
Zonder in te gaan op alle programmaonderdelen willen Frederike Piepers en Iris Groot Zevert nog wel kwijt dat het feestgebeuren op de zondag- en maandagavond niet alleen in het teken zal staan van de halve liter-bar, maar ook in het teken van een gezellige wijnbar. Dit alles onder het motto: 'Kermis vier je niet alleen met mannen, maar met mannen én vrouwen. Of zo men wilt, de kermis in Voor-Beltrum is er voor dames én heren!'

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant