Excursie Vragenderveen

VRAGENDER - Op 18 augustus is er een wandeling door het Vragenderveen. Deze wandeling is georganiseerd door het Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid (IVN) en Stichting Marke. De start is om 14.00 uur aan de Maneschijnweg te Vragender. Kosten zijn 5 euro per persoon en voor kinderen onder de 16 jaar 2,50 euro per persoon. Er is geen koffiepauze en geen koffiebar in het veen, dus men dient zelf eventueel drinken mee te nemen.

Over het gebied

Het Vragenderveen is een uniek en zeldzaam hoogveengebied. Er is zelfs een boekje over uitgegeven met als titel: 'De schoonheid van de ruigte'. Tijdens de excursie krijgt men het hoogveenmos (Sphagnum) te zien. De in het verleden uitgegraven veenputten( voor turfwinning) zijn bedekt met dikke lagen mos. Op de dijkjes zijn vier bessensoorten te bewonderen: de blauwe bosbes ,de rode veenbes, de zeer zeldzame kleine rode veenbes en de zeer zeldzame rijsbes. In de putten groeien eenarige wollegras en veenpluis. Daar vliegen diverse libellensoorten en vlinders. Op en langs de dijken groeien volop geurige gagel , zonnedauw, witte snavelbies, lavendelheide en met wat geluk blaasjeskruid. Sinds 2014 broeien er kraanvogels, deze worden met rust gelaten. Met geluk kan men deze bewonderen.

Het gebied vereist goede laarzen, qua kleding dient men rekening te houden met de muggen. Opgave is verplicht: via e-mail: b.boschker @planet.nl.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden