Columns

Bereikbaarheid

Zul je altijd zien. Zo gauw je bij de tandarts bent, is de kiespijn over. Zo lijkt het ook wel te gaan met de droogte in de Achterhoek. Na maanden van verzengend zonnig zomerweer komt het ineens dagen achtereen met bakken uit de hemel. Net nu onze minister Infrastructuur en Waterstaat de Achterhoekse prairie met eigen ogen komt bekijken. Een bezoek dat niet door iedereen gewaardeerd wordt, als je zo de reacties op de sociale (k)analen bekijkt. Vooral wat betreft de A12 en de N18 moet 'onze Cora' het ontgelden. Dat de minister pas anderhalf jaar op deze post zit en aan de jarenlange gesteggel rondom deze verkeersaders part noch deel heeft gehad, wordt door de reaguurders voor het gemak maar even vergeten. Net als het feit dat ook wij Achterhoekers zelf vrolijk gebruik maken van die wegen om voor de zoveelste keer 'gezellig' te gaan shoppen in de Ikea. Of allerhande trendy prullaria bestellen bij AliExpress, Bol.com en CoolBleu die de volgende ochtend al bij je buren worden bezorgd omdat je zelf nog te slaperig was om de deur op te doen. Een abc-tje waarvan het meeste binnen de kortste keren weer in een doos op de stoep belandt. Maar of 't Hergebruikertje zo blij van wordt van al die rotzooi is een tweede om van het milieu nog maar te zwijgen.

Bereikbaarheid. Het lijkt wel het mode-woord van deze eeuw te worden. Niet alleen moeten we dag en nacht voor jan en alleman digitaal én fysiek beschikbaar en bereikbaar zijn, we menen ook maar alles te moeten hebben. Luxe voor iedereen! Eerlijk zullen we alles delen, nietwaar? Nou, dan ook de kosten dunkt me. Volgens de ecologen en andere deskundigen zal het landschap van de Achterhoek de komende jaren ingrijpend veranderen als gevolg van de droogte en het aantal boerenbedrijven dat het bijltje er bij neer gooit. Het is niet te hopen dat die mooie cheque van 40 miljoen euro die onlangs de Achterhoek ten deel viel gebruikt gaat worden om die problemen op te lossen. Hoewel de problemen met de bereikbaarheid zich natuurlijk vanzelf oplossen als al die toeristen uit de Achterhoek wegblijven.

Zoals zo vaak blijkt de weg van Den Haag naar de Achterhoek langer dan die van de Achterhoek naar 't Haagse pluche. Maar bereikbaarheid gaat ook over met elkaar in gesprek blijven en elkaar weten te vinden wanneer dat nodig is. Wat dat aangaat, kan ik een bezoek van Cora aan onze regio alleen maar van harte toejuichen. Hopelijk hebben onze plaatselijke politici er hun voordeel mee gedaan. Nu zaaien, straks oogsten.

Kees Kiezel


Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden