Spektakel en sensatie bij het Spektakelweekend in Mariënvelde. Foto: PR
Spektakel en sensatie bij het Spektakelweekend in Mariënvelde. Foto: PR

Mariënvelde heel weekend in teken van crossen en feesten

Spektakel-weekend op zaterdag 24 en zondag 25 augustus

MARIËNVELDE - Met de autorodeo op zaterdag en een combinerace, bangercross en een alebussendrekrace op zondag, gecombineerd met kindervermaak en een stevig potje rockmuziek zet de organisatie het succes van voorgaande jaren voort. Op zaterdag 24 en zondag 25 augustus is het terrein aan de Zanddijk/Zompdijk voor de 24ste keer het toneel van ronkende motoren en zwarte dieselwalmen en knallen de pk's het publiek om de oren.

Zaterdag trapt het festival af met een autorodeo. Een autocross waaraan iedereen kan meedoen. Aan het eind van de dag start na de prijsuitreiking in de feesttent het Dors(t)feest met een optreden van de band 't Nus. Vanaf 21.30 uur neemt de band Kraakt Helder het stokje van hen over. Kraakt Helder is bezig met een afscheidstournee. Voor fans een mooie kans om deze band nog eens live op te zien treden. Tijdens de cross en in de pauzes zorgt DJ Koeling voor muzikaal vermaak.

Op zondag start het programma om 11.00 uur met de remmentest van de combinerace, immers staat de veiligheid van zowel de deelnemers als het publiek voorop. Daarna gaan deze logge landbouwmachines met elkaar de strijd aan om zo snel mogelijk het crossterrein af te raggen en als eerste te finishen. In de standaardklasse is het verplicht dat de aandrijving via de v-snaar gebeurd. Er mag een andere motor in, maar door de V-snaar is veel vermogen niet de beste optie. Hoewel je het door de grootte van de machines niet zou verwachten, kunnen deze machines wel de 80 km/uur aantikken. In de vrije klasse is er vrije keuze in motor en aandrijving. Deze vaak rondom geveerde machines met brullende V-6, 8 of zelfs V-10 benzine en dieselmotoren, staan garant voor snelheid en sensatie, mede door de achterwielbesturing. Er worden topsnelheden van meer dan 100 km/uur gehaald en door de steeds smaller wordende baan zal er het nodige beukwerk er aan te pas komen. Een onderdeel dat altijd de nodige 'oeh's' en 'aah's' aan het publiek doet ontlokken.

Tussendoor zullen de Bangers hun opwachting maken. Normaal halen deze autocoureurs duizelingwekkende toeren uit op het asfalt, maar in Mariënvelde vertonen ze bij uitzondering hun kunsten op de crossbaan waarbij het zaak is tijdens de destructionderby de concurrenten van de baan te drukken en zo als uiteindelijke winnaar uit de bus te komen. Daarna volgt het slotstuk van het weekend; de Alebussendrekrace. Een race die zijn naam eer aan doet want de coureurs op tractoren zonder cabine rijden rond met een giertank vol water en doen er alles aan om de andere deelnemers zo nat mogelijk te spuiten waarbij de crossbaan onvermijdelijk verandert in een grote modderpoel. Ook het publiek zal het daarbij niet altijd droog houden.

Op het buitenpodium treedt deze middag de twee-mansformatie The Scrolling Phones op. Op aanvraag spelen zij verzoeknummers. Voor de jonge bezoekers is er de Kinderspektakelweide met activiteiten zoals auto's verven, met een minikraantje graven in de zandbak, een kindersaloon met gratis ranja en een luchtkussen. Als afsluiter barst na de prijsuitreiking het Combinefeest los in de feesttent met Rocken met de Heinoos. Meer info: www.spektakelweekend.nl.

Meer berichten