Eva Kuijl (links) en Doreen Wolterink helpen op een speelse manier jonge nieuwkomers bij de Zomerschool met taal. Foto: Barbara Pavinati
Eva Kuijl (links) en Doreen Wolterink helpen op een speelse manier jonge nieuwkomers bij de Zomerschool met taal. Foto: Barbara Pavinati

Leerkracht aan de Zomerschool, een dankbare vakantiebaan

Algemeen

'We helpen nieuwkomers een plek te vinden in de maatschappij'

Door Barbara Pavinati

LICHTENVOORDE - Voor het derde jaar wordt er in Oost Gelre een Zomerschool georganiseerd. Tijdens deze lessen onderhouden kinderen van nieuwkomers op een speelse en creatieve manier hun gebruik van de Nederlandse taal, want anders komen ze in het nieuwe schooljaar te veel achter te liggen. Dit gebeurt onder begeleiding van vrijwilligers en docenten. Ook maken ze leerzame uitstapjes om de Nederlandse cultuur beter te leren kennen, bijvoorbeeld naar Molen Hermien. Doreen Wolterink is voor het derde jaar docent bij de Zomerschool en Eva Kuijl werkt er dit jaar voor het eerst zes weken. De Zomerschool is op dinsdag, woensdag en donderdag in Den Diek.

Hoe zijn de dames verzeild geraakt bij de Zomerschool? Eva was op zoek naar een vakantiebaan toen een vriendin haar tipte over deze functie. Doreen solliciteerde drie jaar geleden op de vacature die ze op Facebook zag. Alles was toen nog nieuw en moest nog opgezet worden. De twee jaren daarna is ze door Lisa Steneker, programmamedewerker nieuwkomers bij de gemeente Oost Gelre, benaderd om weer mee te doen. Iets waar ze met liefde 'ja' op heeft gezegd, want: "Het is een mooi initiatief waar ik graag mijn steentje aan wil bijdragen."

Je leert ook van hun cultuur
Eva: "Het leuke van dit werk is dat je met verschillende culturen in aanraking komt. De kinderen vinden het leuk om iets van de taal te leren en zijn echt gemotiveerd. Dat geeft mij energie. Door het nieuws heb je wel een bepaald beeld van nieuwkomers en dit werk verbreedt je blik. Je hoort nu ook hun verhaal. Ze hebben ergens anders gewoond en veel meegemaakt. Het is niet vanzelfsprekend dat ze weten hoe onze cultuur in elkaar zit en het is mooi om hun dat te leren. De kinderen leren van elkaar ook dingen, niet alleen van ons, omdat ze zelf ook uit verschillende landen komen." Doreen vult aan: "Er is een meisje dat heel graag onze taal goed wil leren, omdat ze zo dankbaar is dat ze zo goed is opgevangen. Als ze eenmaal goed Nederlands praat, wil ze andere mensen gaan helpen. Bij pubers komt er trouwens meer bij kijken. Zij zijn aan het zoeken naar een eigen identiteit. Daarbij helpen wij ze ook. Ook leren wij ze hoe ze moeten solliciteren en wat een eerste indruk is. We proberen gezamenlijk naar hun talenten te zoeken en na te denken over een toekomstig beroep. Ik heb ook dingen over de culturen van de leerlingen geleerd. Zo eten sommigen zonder bestek, maar met wraps. Of ze leren ons tot tien tellen in hun taal. Het zijn heel bijzondere kinderen. Ze groeten je altijd als je ze in het dorp tegenkomt."

Helpen met veilig voelen
Doreen:"Onderwijs is leuk. Het is bijzonder om les te geven aan nieuwkomers. Je gaat back to basic en werkt bijvoorbeeld weer gewoon met een krijtbord. We helpen nieuwkomers een plek te vinden in de maatschappij, zodat zij zich thuis gaan voelen in hun nieuwe woonomgeving. Het is dankbaar werk. De afwisseling is leuk. We geven taalles, maar nodigen ook docenten uit om yoga of een kunstles te geven. Ook gaan we op excursie. We zijn zelf ook creatief bezig met de taal. Eenvoudige woorden die voor ons vanzelfsprekend zijn zoals 'ongeluk' of 'malen' proberen wij in Jip- en Janneketaal uit te leggen. De Nederlandse taal kan lastig zijn, dat merken wij ook. Inherent aan het onderwijs is dat je er altijd veel tijd moet investeren. In de Zomerschool dus ook. Als je gemotiveerd bent, zoals wij, maakt dat niet uit."

Beter inspelen op nieuwkomers in dagelijks leven
Doreen en Eva leren veel van het werk en gebruiken het ook in hun huidige functie of gaan het in hun toekomstige baan toepassen. Doreen heeft de Pabo gedaan en is werkzaam als docent. Ze zegt daarover: "Nu kan ik beter inspelen op nieuwkomers in mijn klas, ik begrijp ze beter en kan ze nu beter begeleiden." Eva heeft de opleiding onderwijsassistent gedaan en studeert nu pedagogiek. Zij vertelt: "In mijn werk met jongeren kan ik deze kennis goed gebruiken. Ik kan nu beter aansluiten bij nieuwkomers en heb geleerd te zoeken naar een creatieve manier om dingen uit te leggen als ze iets niet begrijpen."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant