De knuffelweide en de knuffelweide zijn nu ook voor minder-validen goed toegankelijk. Foto: PR Wentholtpark
De knuffelweide en de knuffelweide zijn nu ook voor minder-validen goed toegankelijk. Foto: PR Wentholtpark (Foto: PATRICK SIEMONS)

Wentholtpark opent nieuwe knuffelruimte

LICHTENVOORDE - Kinderboerderij Wentholtpark heeft een splinternieuwe knuffelruimte. Op zaterdag 31 augustus wordt het binnenverblijf officieel en feestelijk geopend. Muziek, lekkernijen en creatieve activiteiten maken van de opening een feestje en natuurlijk kan er ook geknuffeld worden met de dieren. De ruimte is rolstoeltoegankelijk gemaakt zodat ook mindervaliden naar hartenlust kunnen genieten van de aaibare kleindieren.

Door Dinès Quist

Een lang gekoesterde wens is in vervulling gegaan; het hele jaar door kunnen knuffelen en verzorgen van dieren. Deze wens kwam uit verschillende hoeken. Scholen voor special onderwijs Het Bariet en De Timp, zorginstelling de Lichtenvoorde en zorgcentrum Careaz zien hun mindervalide kinderen en al dan niet dementerende ouderen opbloeien wanneer zij met de dieren bezig zijn. Dit deden ze al in de knuffelweide, die al ruim tien jaar goed bezocht wordt. Maar dat bleek niet genoeg, ook bij minder weer willen de bezoekers de dieren kunnen knuffelen en verzorgen. Een rolstoeltoegankelijke binnenruimte met een invalidentoilet en watervoorziening was de wens. Nu bijna drie jaar later is deze wens werkelijkheid geworden en kan er het hele jaar genoten worden van cavia's, konijnen en alles wat de boerderij meer te bieden heeft. Het Bariet is nauw betrokken bij de ideeën rondom de uitbreiding. Zo is er een rolstoeltoegankelijk pad naar de knuffelruimte en de knuffelweide. Het project is mogelijk gemaakt door de financiële ondersteuning van Provincie Gelderland en het Rabo Coöperatiefonds en in samenwerking met gemeente Oost Gelre, een aantal sub-sponsoren en veel vrijwillige mankracht.

Geoliede vrijwilligersmachine
De liefde voor de dieren zelf maar vooral voor de bezoekers, is de drijfveer van alle vrijwilligers die de handen uit de mouwen steken om de kinderboerderij draaiende te houden. Extra handen waren er nodig het afgelopen jaar om de knuffelruimte te bouwen. "Zo'n 80 procent van de werkzaamheden is door vrijwilligers uitgevoerd," vertelt een bestuurslid van Stichting Wentholtpark. "Gelukkig kunnen we de vrijwilligers nu ook wat teruggeven. De binnenruimte willen we onder meer gebruiken om de saamhorigheid binnen onze vrijwilligers te versterken, door een maandelijkse inloop te organiseren voor een gezellig bakje koffie." Dat de vrijwilligers vanaf nu naar de toilet kunnen en koffie kunnen zetten is een luxe. Tot voor kort was er geen toilet of watervoorziening, zelfs het water voor de dieren moest van huis meegebracht worden. Gebrek aan enthousiasme is er niet bij de vrijwilligers. Sterker nog, er staan tal van ideeën op stapel zoals: hondsvrij maken voor allochtonen, cursussen geven, lezingen en themadagen. "We doen alles op zijn tijd", benadrukt hij, "Het moet vooral leuk blijven voor de vrijwilligers, we willen ze niet overvragen."

Kinderen met- en zonder beperking samenbrengen
Het samenbrengen van kinderen en volwassenen met en zonder beperking is één van de doelen van de uitbreiding van de kinderboerderij. Veel basisschoolkinderen van het regulier onderwijs bezoeken de dierenweide regelmatig maar de dierenweide is ook favoriet bij de leerlingen van Het Bariet. Zij steken wekelijks hun handen uit de mouwen om de vrijwilligers een handje te helpen met dieren voeren, hokken schoonmaken, takken uit de weide halen en nestkastjes timmeren. "Iedereen kan wat doen binnen zijn of haar mogelijkheden," vertelt een enthousiaste vrijwilliger. "De tafels in het nieuwe binnenverblijf hebben we zo gemaakt dat een rolstoel er goed onder past."
        
Muziek, lekkers en creativiteit
Op zaterdagmiddag 31 augustus wordt het binnenverblijf officieel geopend. Muzikaal wordt de middag opgeluisterd door de Rainbowband. Stichting Landschapskudde Oost Achterhoek zorgt voor creatieve invulling zoals steenvilten, schilderen en houten schapen versieren. Van 11.30 uur tot 15.00 uur is het park open. Om 12.30 uur vindt de officiële opening plaats door wethouder Karel Bonsen. Alle belangstellenden zijn daarbij van harte uitgenodigd.

Meer berichten